TW
0

Unió Mallorquina comença a llançar missatges amb vista al futur i almenys un suposa una clara advertència al PP balear i a la deriva d'aquest partit en contra del procés de normalització de la llengua catalana. El president d'UM, Pep Melià, ha deixat clar que el seu partit no firmarà cap pacte que suposi la derogació del Decret de Mínims o de la Llei de normalització lingüística. I el president dels populars a les Illes, José Ramón Bauzá, s'ha compromès a eliminar el Decret de Mínims si governa.

Per tant, si l'avís d'UM es mantingués, el PP només podria derogar el Decret de Mínims -que obliga a promoure l'ús de la llengua catalana com a idioma vehicular de l'ensenyament- si aconseguís governar la Comunitat Autònoma amb majoria absoluta, ja que, si hagués de pactar amb UM, hauria de renunciar a aquest compromís.
El Decret de Mínims, aprovat l'any 1997 durant el primer Govern de Jaume Matas (PP), estableix que el nombre d'hores de català a l'ensenyament ha de ser com a mínim igual al de castellà. El segon Govern Matas inicià una política de retrocés en el procés de normalització i aprovà l'any 2006 el decret de trilingüisme, que suposava una retallada d'hores lectives en català a determinats centres. El Govern actual el derogà perquè entrava en col·lisió amb el Decret de Mínims. Ara, el PP defensa la derogació d'aquesta disposició.

Bauzá, que en un primer moment insinuà que s'havia de derogar la Llei de normalització lingüística, aprovada per consens l'any 1986, ara no en parla, però ha deixat clar que la primera cosa que farà en política lingüística si governa serà eliminar el Decret de Mínims i "qualsevol normativa que impedeixi l'ús amb llibertat" de qualsevol de les dues llengües oficials.

Ara bé, no ha quedat aquí, també ha anunciat que promourà que els pares triïn lliurement la llengua vehicular per a l'educació dels nins i "l'elecció de llibres de text en les nostres modalitats lingüístiques pròpies, deixant de banda el català estàndard". Finalment, ha advertit que el coneixement de català no pot ser un requisit, sinó un mèrit, per accedir a l'Administració pública.

El seu discurs lingüístic gairebé no es diferencia del de Carlos Delgado, representant de la dreta més espanyolista i defensor del secessionisme lingüístic. Fins i tot, Bauzá es negà a reconèixer en una entrevista a aquest diari que la llengua que ell parla és la catalana. Aquesta deriva ja ha generat algunes crítiques dels sectors més regionalistes del PP, com les que sortiren de la boca de l'expresident del Govern i exdirigent popular Cristòfol Soler, qui augurà "gonellisme" i "espanyolisme" en política lingüística si el PP governa amb majoria absoluta.
Ara, UM deixa clar que no signarà cap pacte que permeti la derogació de les normes bàsiques del procés de normalització.