TW
0

El misser de Jaume Matas, Rafel Perera, sorprengué ahir el jutge, els fiscals, els altres advocats i els periodistes amb un argument digne d'una pel·lícula de James Bond. Tot just començada la vista, digué que temia que alguns periodistes l'espiassin amb "artilugis tècnics". Per esvair els dubtes i tallar la polèmica, el jutge ordenà canviar la vista de sala. Així, la declaració va començar amb més d'una hora de retard, quan s'hagué enllestit el trasllat.

Estratègia

Amb tot, la temença que expressà Perera al jutge sembla més aviat relacionada amb una estratègia de la defensa per posar en dubte tot el procés del Palma Arena. Ahir denuncià una suposada "intromissió i interferència en la feina de l'advocat" i digué que el dret a la defensa estava essent "mediatitzat i interferit en uns termes intolerables". Cal recordar que Perera havia dit despús-ahir que presentaria un recurs de nul·litat per evitar que les converses enregistrades als seus clients s'incorporassin al sumari. Digué que moltes eren amb ell i, per tant, infringien el dret de defensa dels seus clients.

Ahir, mentre no s'enllestia el trasllat i no recomençava la vista, Perera parlà als periodistes que esperaven al vestíbul sense entendre res. Digué que s'havia vist "obligat" a demanar el canvi de sala perquè sospitava "que hi hagi alguns artilugis tècnics que puguin estar gravant les converses". Digué que fins i tot temia que algú pogués escoltar allò que parlava amb l'altre misser de la defensa, Manuel Ollé, que seu al costat.

Tot i que el jutge accedí al canvi de sala, ningú no es prengué gaire seriosament la denúncia del misser de Matas: ni els altres advocats, ni el personal del jutjat. Perera basa les seves sospites en diversos aspectes. D'entrada, el primer dia de la tanda de declaracions, un tècnic audiovisual del jutjat avisà que un diari digital publicava detalls de la declaració alhora que es feia. Més que un improbable micròfon ocult, se sospita que algú dels qui eren a la sala facilitava la informació al digital. Però, segons Perera, el jutge Castro no dedicà prou "atenció" a aquest fet. El misser també denuncià que els diaris havien publicat (ahir) les transcripcions de les escoltes telefòniques que havia fet la Policia als telèfons dels imputats.

Tot i amb això, allò més versemblant és que si els diaris les tenen, sigui perquè algú que hi tenia accés els les hagi donades. A més a més, Perera digué que un diari havia publicat la fotografia d'uns papers escrits a mà que ell tenia damunt la taula mentre es feia la declaració, dins la sala de vistes. Fins i tot apuntà, doncs, la possibilitat que hi hagués una càmera oculta a la sala. La veritat, però, és que la fotografia la va fer un reporter gràfic del diari en qüestió amb una càmera convencional quan el misser caminava pels passadissos dels jutjats, perquè duia els papers a la mà i ben a la vista de tothom. El fotògraf ho admeté ahir i digué que, com que l'havia tornat a veure amb papers escrits a la mà, l'havia tornat a retratar.

Quan ja s'havia reprès la declaració, durant un descans, el misser de Matas digué als periodistes que la sala s'estava "revisant". De fet, però, era tota buida: ningú no la revisava per cercar-hi micròfons ocults. I tampoc no es preveu que s'hi faci cap escombratge electrònic per cercar-hi freqüències de càmeres i micròfons sense fils.

El Col·legi d'Advocats pot obrir un expedient per les filtracions

PALMA El Col·legi d'Advocats de les Illes Balears prendrà mesures si hi ha cap misser que hagi passat informació d'allò que passava a la sala de vistes mentre es feien les declaracions, però sempre que hi hagi una denúncia formal. Així ho declarà ahir a dBalears el president de la comissió deontològica de l'entitat, Carles López.

López digué que si un misser havia filtrat íntegrament les declaracions dels imputats del Palma Arena alhora que feien la declaració, això seria una falta greu contra el secret professional. Si fos el cas, s'obriria un expedient disciplinari. Amb tot, López deixà molt clar que de moment no n'hi ha cap en marxa. Digué que el Col·legi no pot prendre mesures per si sol i calia que es formalitzàs una acusació. De moment, tan sols els consta aquesta possibilitat per la premsa i per actuar caldria que algú dels qui era a la sala fes la denúncia.

Contra les escoltes

D'una altra banda, arran del cas Palma Arena, el Col·legi d'Advocats emeté ahir un comunicat de premsa en què "sense entrar a valorar aquest ni cap altre cas concret", recorda que la llei protegeix "el dret de defensa, el secret professional i la inviolabilitat de les comunicacions entre el misser i el client".

El comunicat feia referència a la incorporació, al sumari del cas, de les escoltes telefòniques als imputats en què s'enregistraren converses amb el seu misser, Rafel Perera. Segons el Col·legi, la inviolabilitat de les comunicacions entre els advocats i els seus clients "sols podrien posar-se en qüestió per raons d'Estat (casos de terrorisme) o en supòsits molt concrets, sempre restrictius".

El comunicat també recorda que el dret de defensa de tot ciutadà i de tot misser implica "inexcusablement la necessitat de mantenir l'absoluta privacitat i confidencialitat que constitueixen l'essència del secret professional". Finalment, afegeix que la protecció del secret professional l'han d'exigir i respectar no només els missers, sinó també "la totalitat dels operadors jurídics", "atès que sense aquest no hi ha possibilitat de defensa real i efectiva del ciutadà".

Aquests arguments són molt semblants als que podria fer servir el misser Rafel Perera al recurs de nul·litat perquè no es tinguin en compte les converses enregistrades.