Matas ja és a Madrid, camí dels jutjats

L'expresident del Govern de les Illes Balears arribà ahir dematí a Madrid procedent de l'aeroport internacional Kennedy de Nova York. Es dirigí al pis que, segons assegura, és propietat de Bartomeu Reus i poc després al despatx de l'advocat Manuel Ollé

TW
0

Eren poc més de les 11.00 hores d'ahir quan el vol UX092, procedent de l'aeroport internacional John Fitzgerald Kennedy de Nova York, aterrà a Madrid-Barajas. Hi viatjava Jaume Matas, tot sol, amb poc equipatge i amb els jutjats de l'avinguda d'Alemanya com a pròxima destinació -dimarts-. Abans, però, havia de fer una aturada a Madrid per ultimar detalls sobre la seva defensa amb l'advocat Rafel Perera i el lletrat especialista en Drets Humans Manuel Ollé.

També hi havia d'acudir la seva dona Maite Areal, a Madrid des de fa dies. A les onze i vint minuts, Jaume Matas creuava la porta de la sala 1 de la terminal 1. Caminava capbaix, amb mala cara. Ningú no l'esperava. Quan la premsa començà la seva feina, semblà disgustar-se encara més. Tranquil·lament, a pas lent, Matas sortí de l'edifici de la terminal. No contestà a cap pregunta. Una vegada que el taxi arribà al pis de Madrid del carrer Ramón de la Cruz, en sortí ràpidament i entrà al bloc. Poc després de les 12.30 hores, tornà a baixar. Es dirigí a peu fins al carrer Goya, on està situat el despatx del seu advocat Manuel Ollé. A les 16.15 hores de l'horabaixa, la seva esposa, Maite Areal, arribà al despatx. Els hi esperava un llarg horabaixa de feina per continuar la que serà, previsiblement, una llarga jornada de declaracions dimarts que ve a Palma.

Els problemes judicials
Els problemes judicials de Jaume Matas s'iniciaren a mitjan setembre del 2008, quan la Fiscalia i l'Agència Tributària varen rebre la primera denúncia anònima. Assegurava que l'expresident Jaume Matas s'havia enriquit il·legalment. El mateix setembre es varen rebre dues denúncies més, en el mateix sentit i també anònimes. Des de llavors fins dimarts que ve hauran passat 540 dies, i durant aquest període de temps la imatge pública de l'expresident ha canviat radicalment. Ara mateix, Jaume Matas està imputat per nou delictes: prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, apropiació indeguda, falsedat documental, tràfic d'influències, blanqueig de capital, delicte fiscal i delicte electoral.

En les investigacions, dirigides pels fiscals Horrach i Carrau, participen inspectors de l'Agència Tributària i membres de l'Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil. Des del principi s'ha treballat en tres grans fronts: el 'palauet', un o dos apartaments a la Colònia de Sant Jordi i un pis situat al carrer Don Ramón de la Cruz de Madrid. Ara bé, als sis mesos i arran que el fiscal general de l'Estat denegàs una pròrroga en les investigacions, el presumpte enriquiment irregular de l'expresident passà a mans del jutge José Castro, que ho va incloure en el cas Palma Arena.

La primera denúncia diu textualment: "Denunciam Jaume Matas. Som un grup de ciutadans que estam indignats per l'actuació delictiva del Sr. Matas i volem que la Justícia l'investigui perquè es comprovi que s'ha apropiat indegudament d'enormes quantitats de doblers. Nosaltres n'estam convençuts". A continuació, s'aboquen a l'escrit acusacions com que "Jaume Matas va muntar una trama per cobrar comissions per obres efectuades pel Govern, comissions que en teoria eren per finançar el partit però que en la pràctica se les quedà ell". També es parla del pis de Madrid, del 'palauet', de l'alt cost dels estudis de dos fills en una universitat privada, de les despeses milionàries de la seva dona...

En la part final de la denúncia s'assenyala que, "com ha comentat públicament el president d'Hotels Barceló, el contracte dels EUA del Sr. Matas és un favor que li fa perquè tingui la targeta de residència, però no té contingut real. La tàctica és desaparèixer... Però seria injust. Cal descobrir la veritat i això només ho pot fer l'Estat".

El Casal
El 'palauet' era propietat de la congregació dels missioners dels Sagrats Cors, que el va vendre el 17 de desembre de 2003 a Nova Labritja per 1.622.732 euros. La superfície de l'immoble que va adquirir la família Matas-Areal és de 475 metres quadrats, als quals s'han de sumar una terrassa al darrere de 23 metres, una terrassa balconada de vuit metres i el dret exclusiu a utilitzar un jardí, una vegada que s'extingeixi la servitud personal amb la qual està gravat, amb una extensió de 60 metres quadrats.

La valoració que va efectuar l'Agència Tributària del 'palauet' és de dos milions quatre-cents mil euros. És a dir que entre el valor declarat per la família Matas-Areal i el fixat per l'Agència Tributària existeix una diferència superior a un milió i mig d'euros. A més a més, es deixa clar que abans de la venda de l'adossat de Cas Català, al setembre del 2006, el llavors president i la seva esposa ja eren realment propietaris del 'palauet' i que molts dels treballs que s'hi varen efectuar foren pagats en 'negre'.

Amb referència a això, es va informar que l'any passat un detectiu va declarar davant el jutge Castro que havia estat contractat per Jaume Matas amb l'objectiu de localitzar antics clients del pare de l'expresident, que regentava Elèctrica Matas, per tal que declarassin que havien pagat en 'negre'. En aquest cas, presumptament, Matas hauria intentat trobar una manera de poder justificar tants pagaments fets amb doblers opacs, al·legant potser que els havia 'heretat'.

La nit de Nadal de 2009 es van dur a terme escorcolls en el pis de Madrid i en 'el palauet'. El resultat va ser la troballa d'objectes de gran valor econòmic, però no es trobà una caixa forta que es creia que s'havia instal·lat en un dels dormitoris. Els investigadors perquisionaren també el pis que, oficialment, té llogat Bartolomé Reus a la família Matas-Areal. Reus, exconseller del Govern i expresident de Gesa, manté que l'habitatge és de la seva propietat. La Guàrdia Civil, en canvi, assegura que l'immoble, pel qual es va pagar un milió d'euros l'abril de 2005, està situat en una zona exclusiva de la capital de l'Estat, que és propietat de Matas i que Reus és el seu testaferro. Oficialment, l'expresident paga cada mes 2.500 euros pel lloguer i l'exdona de Reus ha declarat que es va assabentar per la premsa que el seu exespòs havia comprat el 2003 un pis a Madrid.

Colònia de Sant Jordi
L'informe dels investigadors diu que la propietària de l'apartament -la mare de Matas- on estiuegen l'expresident i la seva dona no és més que una 'tapadora'. La dada curiosa és que una entitat bancària, de la qual fou directiu el cunyat de Matas, concedí una hipoteca a 20 anys a la mare del llavors president i la dona tenia aleshores 82 anys. Malgrat que Matas està citat a declarar davant el jutge dimarts que ve, les investigacions no es donen per acabades. Al llarg d'aquests 540 dies s'han produït altres notícies entorn del patrimoni de Matas. Per exemple, es comentà molt el fet que Maite Areal efectuàs compres en comerços pagant amb bitllets de 500 euros.

La dona, el cunyat, l'amic i tots els pagaments en 'b'

Jaume Matas serà el darrer imputat que seurà davant el jutjat dimarts. Abans que ell passaran el seu cunyat, Fernando Areal; el seu amic i expresident de Gesa, Bartomeu Reus, i la seva dona, Maite Areal. Tots són sospitosos d'haver participat en el presumpte enriquiment il·lícit de l'expresident. La participació de Reus és la més concreta. El jutge li preguntarà pel pis de luxe que va adquirir al carrer Ramón de la Cruz de Madrid. Reus sosté que l'habitatge és de la seva propietat i que el té llogat a Matas. No obstant això, la investigació de la Guàrdia Civil creu que Reus pot ser un testaferro.

Molt més ha d'explicar el cunyat, Fernando Areal, l'únic dels tres que ja ha declarat pel Palma Arena. Aquest hi va ser relacionat pel responsable d'una empresa constructora per haver fet dos pagaments en negre de 32.000 euros. Un electricista xifrà els pagaments que rebé en 'b' en 70.000 euros. La seva germana, Maite Areal, també haurà de respondre per abonaments en negre. Els instal·ladors de l'aire condicionat del palauet i el venedor del mobiliari van dir que reberen 35.000 euros de la dona de Matas en efectiu.

A més dels pagaments en 'b', Fernando Areal està en el centre d'un dels vincles més estrets entre la investigació sobre Matas i el Palma Arena. La societat d'inversions que gestionava el germà tenia com a soci principal la constructora Melchor Mascaró, responsable de bona part dels treballs del velòdrom. Maite Areal haurà de respondre també sobre el seu elevat tren de vida i les seves nombroses compres. Les més espectaculars són les que corresponen a rellotges i joies adquirits en el mateix establiment de Palma.

En just tres anys, l'esposa del llavors president gastà 60.000 euros i féu tots els pagaments en metàl·lic. Fernando Areal ja va comparèixer el 31 d'agost davant el jutge per explicar una sèrie de factures per valor de 72.000 euros trobades a l'empresa Nimbus de publicitat, que van poder finançar la campanya electoral del PP. Ell negà aquesta possibilitat: "En un partit polític no hi pot haver un sol euro 'en negre".