TW
0

El portaveu del PP al Parlament, Francesc Fiol, no va aclarir ahir quina serà la posició del seu grup quan es debati a la Cambra una proposició no de llei presentada pel Bloc i que referma la unitat de la llengua catalana. El Bloc anuncià la interposició d'aquesta proposta després que el reelegit president del PPbalear, José Ramón Bauzá, hagués dit que ell no parlava català, sinó mallorquí. "La qüestió de la unitat de la llengua com a principi filosòfic em diu poc, per no dir que no em diu res", afirmà Fiol. Tanmateix, "ens hi pronunciarem", anuncià, tot i que "no anirem allà on ens volen dur, sinó allà on volem anar", recalcà el portaveu, qui no es referí a la unitat de la llengua i, en canvi, remarcà que s'ha de lluitar per mantenir les modalitats lingüístiques pròpies del català, "un patrimoni que no sempre es protegeix". Així, el popular defensava les modalitats pròpies sense qüestionar la unitat de la llengua catalana consagrada a l'Estatut.

El portaveu deixà clar, però, que encara no sabia quin era el posicionament que adoptaria el seu grup parlamentari i advertí que desconeixia la iniciativa del Bloc. Amb tot, recordà que quan ell fou conseller d'Educació i Cultura s'aprovà el decret del trilingüisme, ara derogat, que introduïa l'aprenentatge obligatori de l'anglès a determinats -pocs- col·legis i, normalment, a costa de menys hores lectives en català. Per altra banda, el PP registrà ahir la proposició de llei d'urgència que declara el camp de golf de Son Bosc, a Muro, com una "obra d'interès autonòmic", per anul·lar així la decisió del Govern de protegir l'espai per impedir el projecte. UM, que havia presentat una proposició no de llei més suau, havia anunciat que donaria suport al projecte del PP.

El mecanisme emprat pels populars és el mateix que l'usat pel Pacte per permetre hospitals com el d'Eivissa. Fiol avisà que el golf es permetria amb les mateixes prescripcions que fins ara i criticà la manca de criteri del Govern d'Antich per permetre primer el projecte i ara impedir-lo. Finalment, el PPes mostrà disposat a negociar amb l'Executiu els projectes de llei d'IB3 i del Consell Consultiu. En el primer cas, no es mostrà partidari d'elegir per majoria absoluta el director si passats quatre mesos no es triava per majoria reforçada. En el segon cas, indicà que l'entrada al Consultiu del director general de l'Advocacia de la Comunitat no el convertia en "jutge i part".