TW
0

L'exconseller de Turisme del Govern del Pacte, Francesc Buils (UM), i l'empresari Jacint Farrús han passat la nit als calabossos de la Prefectura de la Policia Nacional de Palma. Ahir dematí, els varen detenir arran de les investigacions de l'operació Voltor. Se'ls acusa de frau a l'Administració i de malversació de fons públics. A Buils, a més, l'han imputat per suborn, segons fonts policials.
La detenció de Buils, segons pareix, va tenir lloc arran de la confessió d'un altre imputat en l'operació Voltor que havia arribat a un acord amb la Fiscalia per tal d'evitar la presó. En el marc de les mateixes investigacions varen ser arrestades dues persones més: Gabriel Ribas i Juan Carlos Escuder, dos dels responsables de l'empresa informàtica Minser, també investigada en el mateix cas.

Pot ser que la Policia exhaureixi el límit, de 72 hores, en què pot mantenir entre barrots els detinguts abans de posar-los a disposició judicial. Ahir horabaixa, el misser de Buils i el de Farrús encara no hi havien pogut parlar. A Farrús, el Grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics de la Brigada Provincial de la Policia Judicial l'arrestà a la seva oficina, a l'edifici Lleret del Parc Bit. És on tenen la seu algunes de les seves empreses que han rebut subvencions de les quals sospita la Policia. Al migdia, de fet, els agents començaren a escorcollar l'immoble esmentat.

Sembla que es varen centrar en l'agència de comunicació Cent&Ment i en la consultora Torun Consulting, totes dues de Farrús. Durant la inspecció, la Policia impedí l'entrada i la sortida del personal i, de fet, es complicà molt la feina de les altres companyies del mateix immoble. Aquest és el cas de Canal 4, per exemple, que també és propietat de l'empresari i que té els estudis a l'edifici Lleret. Arran de l'escorcoll, suspengué les emissions en directe que havia previst per al vespre. Minser rebé milions d'euros del Consell de Mallorca per a diversos projectes, incloent-hi un sistema telefònic automàtic en diversos idiomes encarregat per l'Inestur i que es presentà a la fira Fitur. Buils, per la seva banda, quan era conseller de Turisme lliurà una subvenció de 850.000 euros a l'any a l'associació Bitácora, dirigida per Sílvia Riera, ara presidenta de l'Agència de viatges de les Balears. Però quan Miquel Nadal substituí Buils, aturà la subvenció.

A causa de l'actuació al Parc Bit, començaren a córrer tota mena de rumors. Es digué que la Policia també havia precintat i investigava les oficines d'SBT, l'empresa que fa els informatius d'IB3. La seu d'SBT és molt a la vora de les oficines inspeccionades i la companyia, a més, és igualment propietat de Farrús. Això pogué afavorir la confusió, però, de fet, no s'escorcollà. Fins i tot arribà a córrer la brama que un càmera dels serveis informatius de la televisió pública havia sortit de l'edifici botant per la finestra, perquè la Policia els impedia marxar-ne. També es digué que s'havia escorcollat la seu d'IB3, però tampoc no va ser així.

L'operació Voltor, instruïda per la jutgessa Mari Carmen Abrines, investiga el presumpte desviament d'1,2 milions d'euros de doblers públics des de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur), que pertany a la Conselleria de Turisme, a empresaris pròxims a UM. El president, Francesc Antich, demanà ahir "prudència" sobre les detencions. "Només podem esperar que tot s'aclareixi tan aviat com sigui possible", declarà. Per la seva banda, el portaveu del PP al Parlament, Francesc Fiol, afirmà que qui hagués comès "l'acte violent" de detenir Buils "tindrà els seus motius".

Buils demanà la baixa d'UM

Notícies relacionades

Francesc Buils (Palma, 1964)es veia venir alguna cosa. Dilluns de la setmana passada, en previsió que pogués ser imputat judicialment, anuncià durant la reunió de l'executiva d'UM la intenció de donar-se de baixa temporalment del partit per no perjudicar-lo. Ahir, diversos dirigents d'UM afirmaren que Buils ja s'havia donat voluntàriament de baixa de militància una setmana abans que fos detingut. Buils és el setè càrrec d'UM arrestat per la Policia en l'operació Voltor, que investiga un presumpte desviament d'1,2 milions d'euros públics des de l'Institut d'estratègies turístiques (Inestur) durant la gestió de l'actual Govern de Francesc Antich. De fet, fou el primer dels quatre consellers de Turisme que ha tingut Antich i, com el seu successor en el càrrec, Miquel Nadal, també ha estat detingut en la mateixa operació i ha passat pel calabós.

En la primera onada de detencions, executada a principi de febrer, ja foren arrestats dos exalts càrrecs de la Conselleria de Turisme, Antoni Oliver i Joan Sastre, que Buils havia intentat destituir a mitjan 2008, quan encara era conseller. Precisament, la decisió de fer-los cessar fou la que acabà costant-li el càrrec el setembre d'aquell any, quan la majoria del partit se li girà en contra. Des de llavors, no ha ocupat cap altre càrrec institucional, però posteriorment fou rehabilitat internament i, des del passat juliol, forma part de l'executiva de la seva formació.

Pes pesant d'UM

Tanmateix, la trajectòria de Buils no es limita només a la legislatura actual, tot i que fou al juliol de 2007 quan passà a ocupar el càrrec de màxima responsabilitat que ha tingut mai, el de conseller de Turisme del Govern. Fins llavors, Buils havia estat conseller executiu de Presidència del Consell, on fou, a més, director insular de Medi Ambient i Natura i director insular de Funció Pública. Abans d'arribar a la institució insular, però, Buils havia estat president d'UM a Palma, on fou la mà dreta del desaparegut Ferran Trujillo. Amb la pèrdua de representació d'UMa l'Ajuntament en les eleccions de 2003 i l'arribada a la direcció d'UM-Palma de Miquel Nadal, Buils perdé protagonisme en el comitè local.

Sempre fidel al sector de Maria Antònia Munar, Buils jugà un paper determinant en les relacions d'UM amb altres formacions de fora de les Illes. Fou ambaixador d'UM a la Internacional Liberal i un dels principals interlocutors amb forces nacionalistes de l'Estat, com CiU i el PNB. Fins ara era el secretari de Relacions Exteriors de la formació. Això no obstant, internament, també ha estat secretari d'Acció Sectorial i secretari d'Organització i des de 1993 és membre del consell polític. El gener passat, Buils aspirà a presidir el partit i hi quedà a les portes. Obtingué 34 vots dels membres del consell polític per 46 de l'altre aspirant, Pep Melià. Si hagués guanyat, s'hauria convertit en el quart president consecutiu d'UM imputat en suposats casos de corrupció, com Munar, Nadal i Miquel Àngel Flaquer. Buils, casat i pare de dos fills, té estudis de màrqueting i de direcció d'empreses. A més, ha fet cursos especialitzats de Gestió Òptica i és tècnic instrumentista. D'ençà que dimití com a conseller, el setembre de 2008, es troba a l'atur.

Jacint Farrús: del sector del totxo al de la comunicació

L'empresari Jacint Farrús, que començà al sector immobiliari i de la construcció, va passar al món de la comunicació amb la compra de Canal 4 durant el Govern del primer Pacte de Progrés. Natural de Catalunya, treballà en una entitat bancària a Mallorca abans d'iniciar una exitosa carrera com a empresari. Casat a Mallorca, viu a Pina des de fa anys. Va ser amb el segon Executiu de Jaume Matas que Farrús aconseguí la concessió dels serveis informatius d'IB3 Ràdio i IB3 Televisió i el seu nom es donà a conèixer. Tanmateix, sempre fugí del protagonisme mediàtic i, fins i tot, es resistia a ser fotografiat per la premsa. És sabut que anava a berenar cada dissabte dematí a l'Hostal d'Algaida, on feia una taulada amb polítics importants de la comarca. Molt ben relacionat amb dirigents socialistes illencs, se'n va distanciar a principi d'aquesta legislatura.

Farrús va ser soci de l'actual director general d'IB3, Antoni Martorell, a l'empresa de mitjans i publicitat Cent&Ment, que ahir va ser escorcollada. Martorell li va vendre el seu paquet d'accions quan accedí al càrrec.
Martorell mantingué contractada l'empresa propietat de Farrús Servei Balear de Televisió (SBT) per produir els continguts informatius d'IB3, però reduí els 18 milions d'euros anuals que facturava en l'era de Matas. Ara, Farrús és propietari, administrador o soci d'una vintena de societats i empreses relacionades, sobretot, amb els mitjans de comunicació. A banda del Canal 4 i SBT, cal sumar-hi Canal de Dades TDT Mallorca, CBM Network SL, Singular, Galatzó Films i Cent&Ment. Així mateix, ha estat vinculat a empreses de multipropietat a través de Comercial Balear de Multipropietat SA, d'on va ser el conseller delegat. Home dinàmic i emprenedor, Farrús negocià amb la direcció del diari Avui fer una edició per a les Balears. També posà en marxa un diari digital, Ciutat.es.