El misser Carlos López és membre de la junta del Govern del col·legi d'Advocats. | J.Morey

TW
0

Nascut a Palma, estudià a la UIB i acabà la carrera a Barcelona, on estigué un any com a docent al departament de Filosofia del Dret. Després anà a Madrid fins que decidí tornar a casa el 1981. Començà com a "passant" i s'inicià en dret mercantil, tot i que la vida l'ha portat a fer penal i temes de violència de gènere. Carlos López és membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats i coordina el torn d'ofici amb l'advocada Carmen López. També presideix la Comissió Deontològica i afirma que "existeix un nombre important d'actuacions irregulars per part de missers i també una xifra gran de denúncies absurdes".

Torn d'ofici

Casat i amb dos fills, López insisteix que el torn d'ofici és "una part de la tasca professional molt important per una senzilla raó: defensam els sectors més desprotegits i la relació amb el client és molt complexa, perquè un dels principis de la nostra professió és la relació de mútua confiança, però tu estàs defensant algú que no has vist mai i que no et coneix de res". Altres handicaps són els problemes "culturals i, en molts casos, la llengua".
El torn d'ofici és "voluntari. Fer aquest servei en certa manera és un tema d'ideologia personal. Si no et creus una mica que qualsevol ciutadà té dret a una justícia digna, aquesta feina és insuportable". Sense parlar del "vessant econòmic", que "no té sentit". "La mitjana que es pot treure un misser en el torn d'ofici és d'uns 500 euros mensuals, ridícul. No conec un sistema de remuneració tan absurb. És d'època medieval. Podem dir que al torn d'ofici només li han canviat el nom i l'han maquillat, perquè abans es deia la Defensa del Pobre. Ara li diuen assistència gratuïta, que sona millor".

Per López, els missers que fan torn d'ofici "feim la mateixa tasca que els mestres d'una escola pública o els metges d'un hospital de la seguretat social: donam un servei bàsic, el del dret a la Justícia". Com és d'imaginar un misser "no pot viure del torn d'ofici", afirma. És un fet que molta gent desconeix. "Ara cobram del Ministeri. Abans, però, la Defensa del Pobre no estava remunerada. Era un servei que el Col·legi oferia com una acció no exempta d'un contingut cristià i caritatiu". "Què és el torn d'ofici? Una cosa tan simple com assignar un misser a qualsevol persona que tingui un procés judicial i no tingui advocat. Clar que a la pràctica en el 99% dels casos es junten la falta de recursos econòmics amb el torn d'ofici. En ocasions, però, també pot passar que un estranger que té un problema aquí i no conegui cap misser recorri al misser d'ofici, tot i que sigui un milionari australià".
López apunta que "el torn d'ofici creix de manera desorbitada" i és demanda especialment en "temporada alta", quan les víctimes són els indefensos turistes. El misser es declara "un partidari radical de l'especialització.

Els torns estan especialitzats", indica. Existeix un torn especial per a dones maltractades, per a assistència a estrangers i per a dret de família. Després tenim el torn penal, el torn d'ofici general i un torn civil, un de laboral i un d'administratiu. A més, "fem serveis d'assessorament en relació a gent gran, minusvalies i menors".
Aproximadament, hi ha uns 800 lletrats apuntats a les llistes del torn d'ofici al Col·legi d'Advocats. La meitat estan especialitzats en dret penal, un torn que funciona per "guàrdies. Així, Policia i Guàrdia Civil poden contactar-nos per assistir els detinguts". López, abans d'acabar, alerta que aquest servei corre perill. "Hi ha interessos molt forts de firmes de grans advocats per privatitzar el torn d'ofici. L'Administració té moltes ganes de treure-s'ho de sobre, perquè són moltes despeses sense cap rèdit electoral". Avís per a navegants.