Les principals autoritats assistiren ahir a l'acte institucional de la Diada de les Illes Balears. | M.À.Cañellas

TW
0

Ni el president d'Unió Mallorquina, Josep Melià, ni cap diputat, regidor o càrrec polític del partit no assistí ahir a l'acte institucional de la Diada de les Illes Balears. Sí que hi anaren alguns membres d'UM, com Antoni Martorell, director general d'IB3, però allò que quedà clar és que la plana major del partit féu el buit a l'acte. És més, segons fonts del Parlament, prop d'un centenar de convidats d'UM declinaren d'assistir-hi. El discurs que hauria d'haver fet la presidenta de la Cambra, Maria Antònia Munar, el féu la vicepresidenta primera, Aina Rado, del PSIB.

Rado reconegué que el Parlament és "en una situació excepcional", perquè "per primera vegada els dirigeix la paraula una vicepresidenta i ho fa en una situació complicada". Recordà que divendres Munar havia anunciat la renúncia al càrrec -tot i que ahir encara no era efectiva- i digué que no entraria a valorar aquest fet, perquè "no és el lloc ni el moment". Això sí, afegí que volia dir que "la seva actuació com a presidenta d'aquesta Cambra mereix el meu respecte personal".

La vicepresidenta va admetre que hi ha "una situació de desconfiança de la ciutadania envers les institucions i les persones que en formen part", malgrat que tampoc no volgué "entrar a valorar-la". Amb tot, demanà confiança a la ciutadania "amb el nostre sistema polític i amb l'institucional". A més a més, digué que els polítics han de ser "altament exigents i escrupolosos" en la seva feina, si volen que els ciutadans hi recuperin la confiança.
A banda de la crisi institucional, però, Rado volgué parlar de l'econòmica. "En política són els mitjans els que també justifiquen el fi, que és oferir solucions a la ciutadania davant la crisi econòmica que ens afecta, però l'únic mitjà vàlid serà el diàleg". Manifestà que era aquesta crisi, l'econòmica, "el problema més important al qual hem de donar solucions".

Per superar-la, demanà "la complicitat de les institucions i de tot el nostre teixit productiu i social", es referí als empresaris, als sindicats, als treballadors, a les associacions i a les entitats. Paradoxalment, afegí que disposam de la força del nostre sistema democràtic i amb la solidesa de les nostres institucions". Rado hagué de preparar el discurs a corre-cuita, després de la dimissió de Munar; no ho tenia previst. Per això, no l'enllestí fins al darrer moment. Segons fonts del Parlament, fins a una hora i mitja abans que no començàs l'acte no havia acabat d'escriure el text que hi llegí.

Munar hi era sense ser-hi

No anà a l'acte institucional de la Diada de les Illes Balears, Maria Antònia Munar havia anunciat divendres que dimitiria. Això no obstant, sí que era dins les ments i les boques de la majoria dels assistents. Encara que no hi fos de cos present, Munar marcà l'acte d'ahir. Quan parlà la vicepresidenta, Aina Rado, recordà la qui encara era presidenta de la Cambra -per ara no ha fet efectiva la renúncia- i als passadissos tothom comentava la situació en què ha quedat el Parlament, la inestabilitat de les institucions. Un alt càrrec de Cort admeté que s'havia sorprès amb la dimissió, que no havia esperat veure-la mai. Fins i tot qualificà la situació de "morbosa".

Sigui com sigui, l'acte d'ahir gairebé semblava de dol, més que no festiu. La majoria d'assistents vestien de negre i, quan Rado llegí el discurs, tothom callà, atents, molt més expectants que no es mostren els diputats en una sessió del Parlament. Les cares ho demostraven, durant l'acte ningú no somrigué. El parlament fou breu -tres fulls impresos- i l'aplaudiment final, també. No hi hagué sortides de to ni cap frase que pogués exaltar ningú. Ni tan sols les copes i els canapès de després aconseguiren animar un acte que més que solemne fou fosc.

Tot i l'absència de la plana major d'UM, sí que hi foren presents les principals autoritats de les Illes Balears, com el president, Francesc Antich; la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol; la batlessa de Palma, Aina Calvo, i el delegat del Govern de l'Estat, Ramon Socías. A més, hi eren representants militars, com el comandant general de les Balears, Mariano Estaún, i els caps de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional. A banda, també hi participaren membres de les principals entitats de les Illes, com Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural. Tanmateix, no s'hi deixaren veure ni el president del PP, José Ramón Bauzá, ni el president del PP de Palma, José M. Rodríguez.