Maria Antònia Munar. | T. AYUGA

TW
81

L'expresidenta d'Unió Mallorquina Maria Antònia Munar (Barcelona, 1955) dimiteix com a presidenta del Parlament i com a diputada i es retira de la política. La decisió es produeix després que el també expresident d'UM Miquel Nadal la incriminàs ahir, davant el jutge, en un suposada trama de corrupció. Munar, que ara perdrà la condició d'aforada, aprofita el comunicat de renúncia a l'acta de diputada per "negar de manera rotunda la veracitat de les manifestacions fetes pel senyor Nadal". Ahir dematí, Nadal declarà davant el jutge de l'operació Maquillatge i implicà Munar en una presumpta trama de finançament il·legal d'UM. Afirmà que ella li havia donat 300.000 euros del partit per comprar la productora Vídeo U. L'objectiu, segons confessà Nadal, era finançar la campanya electoral del 2007 a través dels fons públics que rebia la mateixa productora del Consell, com a adjudicatària de serveis per a la Ràdio i Televisió de Mallorca.

Munar, assessorada per juristes i amics, decidí passades les set de l'horabaixa dimitir de diputada i presidenta del Parlament i abandonar la vida política "per responsabilitat política" i "amb efectes immediats". En el mateix comunicat de renúncia, escrit en primera persona, nega les acusacions de qui durant anys havia estat el seu fidel 'número 2' i afirma que "es demostrarà" que, al llarg de la seva vida política, ha actuat sempre "d'acord amb la més absoluta legalitat i d'acord amb l'ètica política". La decisió de Munar suposa la dimissió de la diputada més veterana del Parlament balear, l'única que aguantava des de la primera legislatura (1983). Cau la dona que fins ara havia decidit les majories a la Comunitat Autònoma i al Consell de Mallorca i, per tant, el grau de poder que acabaven tenint PP i PSOE.

I la caiguda es produeix per una situació judicial que s'ha agreujat per ella aquesta legislatura. Ara, l'expresidenta d'UM està imputada en dos casos de suposada corrupció: l'operació Maquillatge, en la qual l'ha incriminada ara la seva antiga mà dreta, Miquel Nadal; i en el cas Can Domenge, que investiga l'operació de venda per part del Consell d'un solar de Palma.

President del PP

Previsiblement, serà un diputat del PP qui la substituirà de presidenta del Parlament i qui té més opcions és l'ara vicepresident, Pere Rotger. El batle d'Inca ja ocupà el càrrec la legislatura passada (2003-2007). Amb tot, també hi podria optar l'actual portaveu del PP a la Cambra, Francesc Fiol, que havia de deixar el lloc en els propers mesos. Abans hi haurà d'haver una votació. Munar registrarà la renúncia dimarts i, per tant, la vicepresidenta Aina Rado (PSOE) presidirà l'acte commemoratiu de la Diada de les Illes, que s'ha de fer al Parlament dilluns, i el ple de dimarts. Després reunirà la Mesa i el nou president s'eligirà en el ple de la setmana següent. Aquest serà el diputat més votat i, si no hi ha un pacte entre UM i l'esquerra -ara improbable-, serà del PP.

En aquell mateix ple de dia 9 també prendrà possessió el diputat que substituirà Munar, o bé Mateu Crespí o bé Maria Antònia Sureda. Amb l'adéu anunciat ahir, la fins ara presidenta del Parlament posa punt final a una dilatada trajectòria política, que inicià l'any 1979. Doctorada en Dret per la UIB, Munar fundà UM amb Jeroni Albertí l'any 1982 i posteriorment (1990)presidí el partit fins a l'any 2007, quan la substituí Nadal. Durant la seva llarga trajectòria política ha estat batlessa de Costitx (1979-2007), consellera d'Educació i Cultura del Govern de Gabriel Cañellas (1987-1992), presidenta del Consell de Mallorca (1995-2007) i, del 2007 fins ara, presidenta del Parlament.

UM respecta la decisió i dimarts pot expulsar o suspendre Nadal

Notícies relacionades

Plou sobre banyat a Unió Mallorquina i, amb la terra xopa, una tromba d'aigua costa d'assimilar. Ahir, la declaració de Miquel Nadal davant els jutges, la incriminació de Maria Antònia Munar en un suposat finançament irregular de la formació i la seva posterior dimissió, acabà de col·lapsar els actuals dirigents. L'executiva del partit es reunirà dimarts per analitzar la declaració judicial de Nadal i n'estudiarà l'expulsió del partit o la suspensió de militància, per tal que d'ara endavant no es pugui vincular el que ell digui al partit. Sobre la dimissió de Munar i la seva retirada de la vida política, la direcció d'UM es limità a respectar-ne la decisió personal. Maria AntòniaMunar fou líder indiscutible del partit durant 17 anys, fins que el 2007 va deixar la presidència en mans de Miquel Nadal.

Escrit de comiat de Maria Antònia Munar:

A la vista de les acusacions fetes pel Sr. Miquel Nadal en el marc de la instrucció del cas conegut com “Cas Maquillatge” vull manifestar el següent:

Negar de manera rotunda la veracitat de les manifestacions fetes pel Sr. Nadal.

Afirmar que, com es demostrarà, al llarg de la meva vida política he actuat sempre d'acord amb la més absoluta legalitat i d'acord amb l'ètica política.

Anunciar, per responsabilitat política, la meva renúncia a l'acta de diputada del Parlament de les Illes Balears amb efectes immediats i la meva retirada de la vida política.