Pares temporals

A Mallorca hi ha 80 nins d'entre 0 i 7 anys que estan en acolliment gràcies a 63 famílies que en molts casos tenen més d'un infant a casa seva

TW
0

Cada dimarts i dijous durant dues hores i mitja un grup de quinze famílies assisteix a un curs que els permetrà poder convertir-se en família cangur. Es tracta de persones que volen acollir durant un període determinat nins i nines que no poden viure amb els pares. Els motius són diversos: que els progenitors siguin a la presó, que els petits hagin rebut maltractaments, que els pares tenguin problemes mentals i no estiguin capacitats per cuidar-los...

Els pares cangur ofereixen la seva llar, l'entorn, l'afecte i l'experiència educativa als infants de l'Àrea de Protecció al Menor i Atenció a la Família durant un temps determinat. Fer de cangur vol dir precisament això, tenir cura durant un període màxim de dos anys d'aquests infants que han estat apartats pel seu benestar de la família biològica. L'encarregat d'impartir el curs és el cap de la secció d'Acolliments Familiars de l'IMAS, Joan Escandell, que assegura que "hi ha tot tipus de persones que volen ser pares d'acollida, des de gent jove sense experiència a gent que ja ha criat els seus fills i té ganes de tornar a tenir cura d'un infant". Normalment, el "boca orella" és el que fa que molta gent vulgui realitzar acolliments. Després de fer el curs, l'IMAS n'avalua les persones interessades per veure si tenen els requisits necessaris per tenir cura dels infants i, posteriorment, passen a formar part d'una borsa de famílies.

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) del Consell de Mallorca organitza de manera periòdica aquests tallers que permeten incorporar més famílies per fer acolliments. Com comenta Escandell, "pel que fa als acolliments d'infants de 0-3 anys anam al dia, però amb els més grans és més complicat trobar-los una família i que hi estiguin bé". Un dels beneficis importants d'aquest programa és que des de l'any 2007 s'ha aconseguit que no hi hagi hagut cap menor de 0 a 3 anys que entràs en un centre de protecció. Actualment a Mallorca hi ha 80 nins que viuen amb famílies d'acollida d'entre 0 a 7 anys.

Què cal saber?

Les sessions dels cursos de formació tracten diversos temes relacionats amb els acolliments temporals: el marc legal i la preparació per rebre un infant en acollida, l'adaptació i els problemes més comuns, les relacions afectives, la visió de la família biològica i el comiat de l'infant, entre d'altres. Les trobades són dinàmiques i participatives, amb activitats, vídeos i exposicions de famílies cangur en actiu. Es treballen les necessitats dels menors, les diferents situacions que poden presentar els pares biològics, la temporalitat de l'acolliment, les diferències respecte a l'adopció, el règim de visites amb els pares, la remuneració econòmica i el suport dels tècnics del Programa de famílies cangur. Com detalla el cap de la secció d'Acolliments, "es tracta de nens que són responsabilitat del Consell i nosaltres passem una ajuda econòmica a la família acollidora per a la manutenció dels menors i per tot allò que necessitin".

Viure l'experiència

És molt important que aquests 'pares temporals' siguin conscients del concepte de temporalitat. Els qui han passat per aquesta experiència asseguren que el més dur és quan s'han d'acomiadar dels petits, ja que és dificil dir-los adéu quan els has agafat afecte.

Catalina Cervera ja ha fet 21 acolliments en vuit anys. Explica que "en conèixer aquest programa m'hi vaig animar i he acollit fins a quatre nins alhora". Catalina és de Son Servera i ja té quatre fills biològics d'entre 18 i 25 anys, però això no ha estat en cap moment un impediment, ja que els fills són els primers que s'han implicat en la cura dels petits. Actualment té dos infants, uns de 12 mesos i l'altre de 5 setmanes.

Per a tots aquells que vulguin dedicar el seu temps als nins que es troben en un centre de menors i sense família, també hi ha la possibilitat de poder-los només acollir els caps de setmana.