Equip paralímpic dels Jocs Olímpics de Pequín 2008. | Joan Riera - J. Morey.

TW
0

Dia 28 de febrer seran lliurats els premis Ramon Llull i les medalles d'or de les Illes Balears. La portaveu del Govern balear, Joana Barceló, donà a conèixer ahir els guanyadors de cadascuna de les distincions, després que el Consell de Govern els hagués aprovat.

L'acte d'entrega es realitzarà a les 19.30 hores a l'Auditòrium de Palma, en el que serà l'acte institucional del Dia de les Illes Balears. Si bé amb motiu de l'Any Chopin s'oferirà un concert de piano a càrrec d'Alberto Díaz i Xavier Mut, que interpretaran Rondó, op. 73 i Variacions sobre un preludi de Chopin op. 223.

Els personatges i entitats de les Illes destacats enguany han estat:

1. Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Associació Hotelera de Menorca i Federació Empresarial Hotelera d'Eivissa i Formentera

En reconeixement a la seva contribució, amb esforç, il·lusió i empenta, a convertir els establiments hotelers de les Illes Balears en un referent de qualitat i excel·lència arreu del món, com també per no defallir en els moments de dificultats i col·laborar amb les institucions amb tarannà dialogant i obert.

2. Bàrbara Mesquida Mora

Enòloga i filòloga. En reconeixement a la seva capacitat emprenedora i la seva vitalitat a l'hora de continuar amb el llegat familiar d'una empresa vinatera de referència a les Illes Balears. Per la seva professionalitat i perquè ha sabut aportar nova saba a una empresa familiar que uneix la cultura, la terra i el vi, amb una trajectòria consolidada en el sector vinater amb més de seixanta anys d'existència.

3. Joan Moll Marquès

Pianista. Fill de Francesc de Borja Moll. En reconeixement a tota una vida dedicada a la música clàssica, especialment per la seva tasca educativa, de recerca i de difusió en la societat de les Illes Balears. Destaca en la seva carrera professional el Premi a la Investigació i Difusió del Patrimoni Musical Espanyol, rebut del Ministeri de Cultura.

4. Juan Luis Sánchez

Policia local i comunicador. En reconeixement a la seva capacitat de lideratge i a la seva responsabilitat policial adoptades en les intervencions i els desplegaments operatius en què ha participat. Pel coratge i l'esforç de superació personal que l'han fet mereixedor de nombroses felicitacions i distintius. Per la seva generositat amb tot el col·lectiu policial i el bon quefer diari en l'àmbit de la comunicació i les relacions externes que desenvolupa des de la Prefectura de la Policia Local.

5. Sor Enriqueta Garriga, religiosa, infermera i assistenta social

Monja de la Congregació de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. Infermera i assistenta social. En reconeixement a la dedicació que ha demostrat, durant tota la seva vida, a impulsar els serveis socials, tant en el municipi de Maó com en tota l'illa de Menorca, primer a Càritas Diocesana i després a l'Ajuntament de Maó.

6. Elisabeth Salom Pons

Gimnasta rítmica. En reconeixement a la seva trajectòria esportiva que la converteix en la segona olímpica menorquina de la història i per ser un exemple de treball, esforç, perseverança i esperit de superació, que la portaren a la participació als Jocs Olímpics de Pequín. Pel seu nou paper de formadora dins el projecte esportiu de perfeccionament de la gimnàstica rítmica menorquina.

7. Cercle d'Economia

Associació. En reconeixement a la seva tasca divulgativa de la realitat econòmica i social de les Illes Balears. Per la seva aportació al debat i al diàleg social de la conjuntura econòmica des d'un vessant independent i pluralista, com també pel seu compromís en l'estudi d'un model de finançament adequat, solidari i just, que garanteixi el creixement de la comunitat autònoma.

8. Miquel Àngel Llauger Llull (a títol pòstum)

Doctor enginyer de camins, canals i ports. En reconeixement a una obra d'enginyeria que sempre ha estat fidel a una concepció que té cura de la perspectiva social i de la relació harmònica amb l'entorn cultural i natural, cosa que ha aportat a l'obra pública un valor afegit que va més enllà del saber estrictament tècnic. Per també haver estat capaç d'aplicar aquesta idea, aleshores innovadora, com a titular de la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma.

9. La Sonrisa Médica

Entitat sense ànim de lucre fundada l'any 1994. En reconeixement a la seva valuosa aportació als nins i nines ingressats als hospitals de la nostra comunitat. Aquesta entitat fou pionera arreu de l'Estat espanyol a introduir als hospitals pallassos professionals especialitzats, que a través de l'humor ajuden els infants, els adolescents i les seves famílies a dur millor els períodes d'hospitalització.

10. Equip paralímpic que participà en els Jocs Olímpics de Pequín de 2008

En reconeixement a la seva autoexigència constant, afany de superació i esforç en el treball que els ha fet portar el nom de les Illes Balears arreu del món. A Esther Morales Fernández (nedadora), Jesús Collado Alarcón (nedador), Juan Diego Gil (nedador), Alejandro Sánchez Palomero (nedador), Antonio Sánchez Núñez (arquer) i Antoni Pomar Bauzà (tècnic).


11. Col·legi Públic de Pràctiques

En reconeixement al seu paper cabdal en la tradició educativa i formativa de les Illes Balears al llarg de més de 165 anys. Pel seu paper fonamental en la formació pràctica de l'alumnat de l'Escola Normal, especialment en l'actualització i la innovació constant de la pràctica educativa en la millora dels aspirants a mestres. Perquè les contínues fornades de mestres que han sortit d'aquest centre educatiu han instruït generacions senceres de balears en el coneixement, la cultura i el civisme.

12. Daniel Monzón

Cineasta. En reconeixement a la seva trajectòria professional en el cinema i la valuosa aportació a la divulgació de les Illes Balears arreu del món. Pel seu èxit i brillant aportació al cinema espanyol que l'ha fet mereixedor dels guardons més prestigiosos del cinema europeu i espanyol. La seva perseverança el va convertir en el vencedor indiscutible de la darrera edició dels premis Goya.

13. Mare Marta Monfort

Pedagoga i educadora. En reconeixement a la seva dedicació durant trenta-quatre anys a la direcció de centres educatius, com també durant divuit anys a presidir la patronal Escola Catòlica de les Illes Balears, i per la seva feina sempre activa com a membre del Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB).

14. Antonio de Lacy Fortuny

Metge i cirurgià. En reconeixement a la seva labor capdavantera en l'ús de tècniques quirúrgiques mínimament invasives, que l'ha convertit en pioner a Espanya en la realització de cirurgia a través d'orificis naturals per extreure una vesícula biliar per via bucal, o en l'ús de la tècnica de l'únic accés transumbilical en cirurgia de l'obesitat.

15. Miquel Àngel Roig-Francolí Costa

Compositor. En reconeixement a la seva feina com a fèrtil compositor d'obres musicals i a la seva carrera que, des de 1985, ha desenvolupat com a docent als Estats Units i com a autor de diferents obres de musicologia i teoria musical, les quals l'han convertit en un referent mundial en l'àmbit de la interpretació.

16. Hilario Serra Mayans

Empresari navilier. En reconeixement al seu paper capdavanter, cabdal i essencial en el transport interinsular pitiús. Arran de la seva iniciativa, els formenterencs tingueren més fàcil arribar a la Pitiüsa Major, però, sobretot, gràcies a l'esperit de servei d'Hilario Serra, els seus vaixells facilitaren l'evacuació de malalts i ferits cap a Eivissa, moltes vegades sense rebre res a canvi.

17. Federació d'Associacions de Dones de Mallorca

Constituïda a Mallorca l'any 2009 amb l'objectiu d'assolir la igualtat i el progrés per a totes les dones que viuen i treballen al camp. La seva prioritat és fer visible la situació de discriminació de les dones rurals, a la vegada que es proposen alternatives i solucions per millorar-ne les condicions de vida. La seva Junta Directiva, presidida per Joana Mascaró, està formada per dotze dones coneixedores de la importància de la posada en pràctica de mesures polítiques, legislatives i econòmiques per afavorir la consecució real de la igualtat entre els homes i les dones i entre el medi rural i el medi urbà.

18. Associació Voltor

Amb motiu de la commemoració del 25è aniversari de la recepció de TV3 a les Illes Balears, aconseguida el juliol de 1985 després d'una gran mobilització popular juntament amb altres entitats i institucions, i per la valuosa tasca desenvolupada en l'àmbit de la normalització lingüística en els mitjans de comunicació.

19. Lluís Ferrer Caubet

Veterinari, doctor per l'Escola Superior de Veterinària de Hannover (1984) i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 2002 fins a 2008. Per la seva contribució a la divulgació científica, per l'impuls de programes d'innovació i millora docent i per la seva tasca professional com a expert internacional en diferents programes d'avaluació d'universitats dins el programa institucional de l'European University Association.

20. Neus Torres Costa

Infermera. Descobreix la seva vocació quan el seu pare curava hèrnies a Santa Agnès sense cap tipus d'intervenció. Quan tenia 18 anys inicià els seus estudis d'infermeria a l'Hospital de Son Dureta. Es col•legià a Barcelona i inicià la seva carrera professional a la Unitat de Cremats Infantils de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron. Tornà a Eivissa on, des de fa 26 anys, a més de treballar en el servei d'urgències de Sant Antoni, es dedica en el seu temps lliure a atendre els més necessitats de manera desinteressada i altruista, ajudant la gent gran no només de la zona rural de Santa Agnès sinó també de tota l'illa.

Segons destaca el Govern a través d'un comunicat, aquests guardons -creats mitjançant el Decret 5/1997, de 23 de gener-reconeixen i 'honoren les persones naturals o jurídiques que hagin destacat en els serveis prestats a les Illes Balears i distingir-ne els mèrits en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d'investigació, d'ensenyament i lingüístic'.

MEDALLES D'OR DE LA COMUNITAT

Així mateix s'han concedit les Medalles d'Or de la Comunitat a les següents personalitats:

1. Josep Amengual Batle
Historiador i Teòleg. Vicari general de la congregació del Missioners dels Sagrats Cors, ordenat prevere el 1964. En reconeixement a la seva dilatada trajectòria en l'estudi de la historia antiga de l'Església i el treball exhaustiu dels orígens del cristianisme balear i el seu desenvolupament , així com la publicació sobre el text escolar el Catecisme de Mallorca. Per la contínua aportació a la Reial Acadèmia de la Historia i l'acadèmica de l' Institut d'Estudis Catalans de la que n'és membre.

2. Fons Mallorquí, Menorquí i Eivissenc de Solidaritat i Cooperació
Associacions sense finalitat de lucre. En reconeixement al treball que des de l'any 1993 realitzen amb la finalitat de contribuir a la promoció de la justícia social i econòmica en els països més pobres del planeta. Per la seva eficàcia a l'hora de coordinar i canalitzar les aportacions de les administracions, autonòmiques i locals, en la cooperació pel desenvolupament. Han estat, a més, motors insubstituïbles a l'hora d'estimular la participació activa de la població en els projectes de cooperació.

3. Liz Mohn
Presidenta de la Fundació Bertelsmann, promotora cultural i empresarial. En reconeixement a la seva fidelitat a Mallorca on amb el seu espòs, Reinhard Mohn, iniciaren un projecte per a la millora de biblioteques d'ús públic i foment de la lectura. En col•laboració amb l'Ajuntament d'Alcúdia se construí la biblioteca pública Can Torró amb fons de la fundació. Dona emprenedora i impulsora de projectes per a solucionar problemes socials fou reconeguda pel Consell de Ministres amb la Gran Creu de l'Ordre del Mèrit Civil pel seu compromís filantròpic.

4. María Rosa Bueno Castellano (a títol pòstum)
Per la seva feina al capdavant de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, des de la qual va canalitzar la seva militància i la seva lluita per una ciutat millor i per consolidar i entendre les associacions de veïns com a formula organitzativa per aconseguir-ho.