TW
12

El president de les Balears, Francesc Antich, ha reiterat avui la petició de diàleg a l'oposició per vèncer la crisi, en uns moments en què ni els sectors econòmics, ni els sindicats, no aposten per ruptures, sinó per sumar esforços.

En el transcurs d'un dinar organitzat pel Fòrum de la Nova Economia, Antich ha dit que és "conscient" que últimament les notícies que han arribat a Madrid sobre les Balears, no són les millors i això "en res no ajuda l'economia" de les Illes.

Després de destacar que els casos de corrupció, a més d'entelar la confiança de la ciutadania en les institucions, són una xacra per a l'activitat econòmica, ha comentat que la seva actuació "en contra d'aquestes formes de gestionar" ha estat el que ha deixat al seu govern "en minoria". Una situació que està "tractant de vèncer a través d'ofertes de diàleg a l'oposició", ha subratllat.

El president balear ha explicat "l'autèntica cara de les Illes Balears", i ha manifestat que des del principi la seva primera preocupació en aquesta legislatura ha estat "la d'impulsar el sentit de Comunitat", que en el seu entendre significa "confiança".

Ha precisat que el gran repte es basava en "la construcció d'un gran pacte amb empresaris i sindicats que garantís confiança, i que permetés impulsar" l'activitat econòmica per la via de la "solidesa", és a dir, pactar un model que donàs "més prosperitat, però també més protecció".

Ha afegit que "qualsevol projecte de futur necessita un finançament adequat", un aspecte aquest en el qual Balears ha tingut "una mala història" perquè han estat "maltractats per les inversions de l'Estat i pel sistema de finançament autonòmic".

Aquesta situació, tanmateix, ha estat corregida "amb un sistema de finançament autonòmic que significarà recursos addicionals de 500 milions d'euros, davant els 150 que suposava el model anterior" i "amb unes inversions anuals del Govern que el 2010 representaran 544 milions d'euros".

Per això, ha assegurat que "mai les Illes Balears havien rebut tanta ajuda de l'Estat", i mai no havien "influït tant en decidir com s'inverteix", per la qual cosa ha comentat que ara només falta la negociació de la Llei de Règim Especial, com a compensació a la insularitat, que espera que s'iniciï aquest mateix any.

Amb referència a la sostenibilitat, Antich ha dit que el primer acord que va prendre el seu govern en aquest sentit va ser suprimir els projectes de noves urbanitzacions en 1.600 hectàrees de paisatge natural, perquè van apostar per "una economia productiva allunyada de l'especulació".

La conferència ha comptat amb la presència del vicepresident tercer del Govern, Manuel Chaves, el secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Gaspar Zarrias, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, i el secretari general dels socialistes de Madrid, Tomás Gómez, entre altres. Antich s'ha referit també a la "reconversió general" que necessita el sector turístic i ha assegurat que ja estan fent els primers passos en la introducció de canvis.