TW
0

El president del Govern, Francesc Antich, confia a arribar a final de legislatura i assegurà que no "tenc por de res, ni d'una moció de censura". La necessitat crea incondicionals del diàleg i el president, obligat a governar en minoria després de trencar el Pacte amb Unió Mallorquina, convidà totes les forces polítiques al consens en reiterades oportunitats. No li queda més remei.

Antich no vol perdre ni un minut i ahir es va reunir amb la nova consellera de Turisme, Joana Barceló, i el nou conseller de Treball, Pere Aguiló, que avui dematí prendran possessió dels càrrecs. El president lloà la figura de tots dos i recordà, una vegada més, la importància i el pes del sector turístic. Així mateix, prioritzà com un dels grans objectius de l'Executiu la lluita contra l'atur.

Antich informà que el Consell de Govern es reunirà avui al matí de manera extraordinària i anuncià que hi durà el projecte de llei de la funció pública, "no per aprovar", però sí perquè es comenci a debatre. La seva intenció és aconseguir el màxim consens, però apuntà que la llei és oberta "a la negociació". Explicà que l'objectiu és que el sector públic tingui més agilitat, més racionalitat i incrementar-hi els controls. Antich és ben conscient que en aquesta nova etapa no té cap altra opció que arribar a acords amb l'oposició -o bé amb el PP o bé amb UM- perquè no disposa, només amb el Bloc, del suport parlamentari necessari per treure endavant les seves iniciatives.

El president no té previst convocar eleccions, ni sotmetre's a una moció de confiança, ja que confia a arribar a final de legislatura. Recordà, en aquest sentit, que el Govern està planificant actuacions molt importants i que arribaran quantioses inversions de Madrid. D'altra banda, explicità una vegada més la seva voluntat d'arribar "a grans acords amb altres forces polítiques". Apel·là també a la responsabilitat de tothom per poder arribar al final de la legislatura.

Antich assegurà que no està penedit d'haver esperat tant a rompre amb UM i digué que "hem fet tots els esforços", però justificà la ruptura del Pacte explicant que la seva reacció fou de "total immediatesa" quan va veure que allò que succeïa "no es podia tolerar". Antich, així mateix, no dubtà a tornar a demanar disculpes als ciutadans. El president va donar a entendre que l'Executiu es personarà com a acusació particular en el cas Inestur, com ha fet en la investigació del Palma Arena. Digué que "el Govern defensarà els seus interessos en tots els racons i en tots els llocs. Ho hem fet i ho farem també ara". Ahir, a més, es va saber que l'Executiu fa comptes auditar les conselleries gestionades fins ara per Unió Mallorquina.

Indignació a UM per la decisió d'Antich

Francesc Antich, Francina Armengol i Aina Calvo formalitzaren divendres al matí l'expulsió dels òrgans de govern dels membres d'Unió Mallorquina. La notícia fou rebuda amb sorpresa i disgust pels membres de la cúpula d'UM, que s'ha anat transformant en indignació durant les darreres hores.

El president d'UM, Josep Melià, ja explicà divendres al president Antich que la pressió provocada per l'operació Voltor acabaria i que aleshores necessitarien el seu vot. A més, Melià recordà a Antich que la mateixa UMhavia sol·licitat la destitució d'Antoni Oliver i de Joan Sastre tan aviat com foren detinguts arran de l'esmentada operació.

Són molts els càrrecs d'UM que han de reiniciar ara el camí professional lluny de les institucions públiques. Tants els que estaven 'col·locats' com molts que mai no han abandonat l'activitat privada consideren que Antich els ha "traït" i recorden que el PSIB és al Govern, al Consell i a l'Ajuntament de Palma gràcies al seu suport. Diferents dirigents d'UM asseguraren en les darreres hores que el PSOE ha pecat de deslleialtat castigant el partit polític (UM) i no les persones acusades de corrupció. "Volen destruir UM, com ja ho intentaren Cañellas i Matas", deia un destacat dirigent.