TW
0

El conseller de Turisme, Miquel Ferrer (UM), s'estrenà ahir al Parlament amb un discurs poc habitual en un polític: reconegué que una actuació del seu propi Govern, el conegut com a decret Nadal, impulsat per l'antecessor en el càrrec, Miquel Nadal, no ha complit les expectatives que es fixà el Pacte quan l'aprovà. Després d'un any de vida, la norma que havia de servir per permetre la modernització de la planta hotelera i per legalitzar-ne les places irregulars ha generat 36 expedients de reforma, amb una inversió de 39,2 milions d'euros, i just ha suposat la legalització de 155 places en sis establiments, de les més de 5.000 d'irregulars que hi ha.

Arran d'una interpel·lació del popular Toni Pastor, el conseller Ferrer va admetre ahir que el decret "no ha complit tots els objectius" a l'hora de generar inversió i que, en el cas de la regularització de places, "el resultat no ha estat de cap manera el previst". El conseller defensà l'aprovació d'una nova llei turística que permeti reformes en profunditat del sector, perquè el decret Nadal s'ha demostrat "insuficient" i "no ha estat tan eficient com esperàvem".

El responsable atribuí el poc èxit del procés de regularització a diversos factors, com la situació de crisi econòmica, "l'elevat" preu que s'ha de pagar per regularitzar-les (uns 4.300 euros per plaça), el poc temps que s'ha donat de termini (vuit mesos que acaben el proper 22 de març), la complexitat del procés i, fins i tot, apuntà que no hi ha tantes places irregulars com es pensava. Per reconduir la situació, anuncià la intenció d'ampliar dos anys més el període de regularització i de permetre als hotelers que puguin fraccionar el pagament de les places que regularitzen.

Pel que fa a les inversions, va admetre que s'hauria d'haver parlat més amb els ajuntaments per evitar problemes i reconegué que s'ha hagut de fer un informe des de la Conselleria per aclarir dubtes jurídics que en dificultaven l'aplicació. En qualsevol cas, defensà que allò important del decret no és tant el que s'ha fet sinó el canvi de tendència que ha suposat a l'hora de facilitar que els empresaris turístics puguin competir i no posar-los entrebancs. El popular Pastor afirmà que el decret va "néixer coix", sense consens polític, i advertí que es crearen unes expectatives i ara ha resultat "inútil" i no ha satisfet les necessitats del sector, perquè el Bloc rebaixà les seves pretensions. Afegí que la regularització de places ha estat un "fracàs" i que s'hi ha de cercar una solució al marge del decret. Finalment, apuntà que no basta canviar la tendència i recalcà que, amb socis com el Bloc, UM no pot anar més enllà.