TW
0

La polèmica sobre el projecte d'urbanització de Son Bordoy, frenat pel Govern per tal d'intentar assolir més suport social a la proposta, pot haver fet recapacitar el conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, més del que semblava. La de Son Bordoy no és l'única Reserva Estratègica de Sòl (RES) que es prepara a Mallorca. Arran de la Llei de mesures urgents per a l'obtenció de sòl per a habitatges socials -més coneguda com a llei Carbonero-, se'n preveuen dues més a Palma, tres a Calvià i una a Son Servera. Doncs bé, ara, la Conselleria d'Habitatge les revisa totes.

Davant de la petició d'informació sobre la situació actual de totes les reserves, fonts de la Conselleria respongueren que no podien facilitar-ne cap dada perquè les estan "revisant". Diuen que potser podran donar-ne informació la setmana que ve, però tampoc no ho asseguren.

Arran del concurs que obrí la llei Carbonero, se seleccionaren set propostes d'entre 53, cap de les quals era en sòl rústic, tot i que la llei ho permetia, perquè el Bloc les vetà. Tres són a Palma, la de Son Bordoy i dues a Son Güells, en total sumen 562.545 metres quadrats; les tres de Calvià són dos solars a Magaluf i un a Santa Ponça, que sumen 454.128 metres quadrats, i la de Son Servera són 10.738 metres quadrats a l'avinguda de Joan Servera Camps.

3.015 habitatges

El polèmic informe tècnic de la Regidoria d'Urbanisme de Ciutat, que serví al PP per fonamentar moltes de les seves crítiques a Son Bordoy, també parla de Son Güells. Es tracta d'un document fet el mes de juliol que analitza d'avançada les propostes de les reserves estratègiques de sòl seleccionades pel Govern a Palma i que n'indica els punts més conflictius.

En el cas de Son Güells, fa alguns comentaris sobre el projecte de construir 282 habitatges, però fa moltes més crítiques a la segona reserva, on es preveu fer 3.015 pisos, més del triple dels prevists a Son Bordoy. Amb tot, també com a Son Bordoy, considera la proposta "convenient i oportuna" si es resolen els "inconvenients tècnics exposats". I es tracta d'inconvenients importants. Segons l'informe, la proposta duplica el nombre d'habitatges prevists al Pla General (1.614) i només destina 129.792 metres quadrats a pisos protegits o taxats, mentre que segons la llei n'hauria de destinar, com a mínim, 168.391.

A més, de l'informe es desprèn que la proposta pot afavorir la creació d'un gueto a l'estil de Corea. Diu que no es compleix l'article "referent a la integració de l'habitatge lliure i protegit", o sigui, que se separen els pisos de preu protegit. Afegeix que "es concentren en una zona central, aïllada, amb tipologia de bloc fins a cinc i sis plantes sense que enllacin amb la trama urbana perimetral".

El GOB s'oposa a l'alta densitat de Son Güells

El Grup Balear d'Ornitologia (GOB), que ja es mostrà molt crític amb el projecte de Son Bordoy, també s'oposa al de fer 3.015 habitatges a Son Güells. Segons un dels portaveus del GOB, Macià Blázquez, aquest projecte pot ser encara més polèmic que no el de Son Bordoy "per la densitat de població i pel nombre d'habitatges que s'hi preveu".

Pel que fa a la ubicació, en canvi, troben més criticable el de Son Bordoy, que es farà en una zona ben conservada de l'horta de Palma. Blázquez critica que Son Güells preveu una densitat de 330 habitants per hectàrea. Diu que aquest és un "model de ciutat no sostenible" i xifra en 150 habitants per hectàrea el màxim que s'hi hauria de permetre. Segons Blázquez, el Pla Territorial de Mallorca ja té en compte densitats de 120 habitants per hectàrea com a màxim, només en casos excepcionals i en ciutats com Palma i Calvià. Recorda que, amb 40.000 pisos buits a Palma, construir més no és la solució.