Onofre Pons.

TW
0

L'alegria és palpable entre els col·lectius per la prevenció del càncer. Onofre Pons, oncòleg a l'Hospital Comarcal d'Inca, assegura que, fins ara, la probabilitat que els cambrers no fumadors tenguessin càncer era 2,5 vegades major. No tan sols se'n beneficiaran els fumadors passius, sinó que els habituats al tabac també en milloraran la salut. Així ho vaticina el doctor Pons, president del comitè tècnic de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes (AECC).

Estau eufòrics amb una llei tan severa amb el tabac?
Més que encantats (que n'estam), trobam que és una legislació absolutament necessària. I ja era hora. Socialment se n'ha reconegut molt i molt tard l'efecte nociu. Bé, és tan perjudicial com l'encalentiment tèrmic!

I el dret del fumador, on queda?
La llibertat col·lectiva és per damunt la llibertat individual. Si el tabac fos una droga inhalada, per ventura no danyaria als altres. Però com que és una droga que s'ingereix alhora que genera fum al voltant no és acceptable que es consumeixi en espais tancats. Els fumadors passius han de ser (i són) els protagonistes.

Teniu dades positives sobre els usos socials del tabac, gràcies a la primera Llei antitabac de fa tres anys?
El consum global de tabac a l'Estat espanyol ha davallat. Per tant, crec en l'efecte de les mesures restrictives. Ara bé, també en les educatives. Tant amb els infants com amb els adults. L'Ib-salut, per exemple, desenvolupa tasques de deshabituació.

Tot i que s'hi prohibeixi fumar dins, la gent sortirà al carrer per poder gaudir del fum...

Sí, i de fet, es veu a altres països que ja han restringit el tabac. Ara bé, el que dóna una imatge molt dolenta són els professionals sanitaris fumant una cigarreta a les portes dels hospitals, com Son Llàtzer. La Llei antitabac ha de preveure la restricció no tan sols d'edificis públics, sinó del complex sencer.

Tanmateix, s'ha avançat molt respecte de fa una dècada, per exemple.
I tant! Quan jo era resident a l'hospital, fins i tot es fumava a les consultes! Però és que és un vici mortal. És la causa externa de més morts per càncer. Tant de ronyó, com de laringe, de bufeta...

Quin risc pateix el fumador passiu?
El professional d'un bar, per exemple, té una probabilitat de contraure càncer 2,5 vegades superior que si ningú no fumàs deveora seu. I la persona que es casa amb un fumador també n'augmenta el risc, tot i que no tant com un cambrer.

Per què fumam?
Si ho fas amb 13 anys, és una demostració d'autoimatge. Però d'adults... En tot cas, el més preocupant és que les grans multinacionals tabaqueres estan reproduint en els països emergents els hàbits de consum de tabac que hi havia, per exemple, a l'Espanya dels anys 70.

Explicau-los...
Hi han molts països que són permissius amb la publicitat de tabac (com ho era l'Estat espanyol i altres), i és allà on s'adrecen les campanyes de les multinacionals. A indrets com la Índia i la Xina, per exemple, dur una cigarreta a la mà és molt occidental i, per tant, és un hàbit que està molt ben vist.

El tabac es reprodueix sense que s'hagin assumit els riscs dels quals la ciència avisa.

Efectivament. I ara existeix una epidèmia de càncer prevista per d'aquí a pocs anys.