El Ministeri de Salud vol que la llei entri en vigor a principi del 2011. | M.À. Cañellas.
Prometien guerra d'ençà que es reuniren a Madrid dilluns passat. Ahir, una setmana després d'aquella cimera de tots els restauradors de l'Estat, donaren el primer cop d'efecte: vaticinar que els bars aniran a la ruïna si es prohibeix fumar-hi. Francisco Martínez, vicepresident de restauració de CAEB, ha agafat el lideratge balear en la lluita contra la nova llei del tabac, una normativa que prohibirà taxativament fumar a espais tancats de caire públic, com bars i restaurants. Segons Martínez, "els petits bars de l'Arxipèlag perdran el 15% de la facturació econòmica" a causa de la llei, mentre que la davallada dels restaurants se situarà en més d'un 8%. Martínez no aclarí els criteris utilitzats a l'hora d'arribar a aquestes previsions.
En tot cas, oferí dos exemples per comprendre la magnitud de la tragèdia. "És evident que perdrem la franja dels cafès del matí, ja que, per molts, fumar una cigarreta hi és intrínsec". La segona apreciació de Martínez es basà en el futbol: "Els clients no aniran al bar a veure el partit, si no s'hi pot fumar". Martínez remarcà, a més, que la caiguda de clients afectarà més les Illes Balears, "atès que és una destinació turística". Per això, conclogué, "a moltes empreses familiars no els quedarà més remei que tancar". Tanmateix, el sector ha topat amb un front sanitari ben cohesionat. La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, anuncià solemnement: "La decisió ja està presa". Així mateix, en l'àmbit de les Illes, la directora general de Salut Pública, Margalida Buades, dóna suport total a l'estratègia estatal.
Els restauradors, alhora, acusen el Ministeri de donar informació incompleta a la ciutadania. "No és veritat que a Europa també es prohibeixi fumar", diu Martínez. De fet, s'aferren a dues idees clau: que la prohibició total tan sols s'aplica a Irlanda i que Croàcia, havent aprovat la normativa el 2009, hagué de llevar el vet per les queixes del comerciants. Ara bé, les lleis de països com França, Anglaterra i Finlàndia, a la pràctica, també prohibeixen fumar. A més a més, la Unió Europea treballa amb un pla de prohibició total (i d'obligat compliment) per a l'any 2012. Pel que fa a Croàcia, sembla estrany que es recordin ara del país balcànic si ni tan sols pertany a la UE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Per començar he de dir que som ex fumador, i ja se sap que no hi ha res pitjor en aquesta vida que un convers... Dit això sabent com sabem tots i cada un de nosaltres (fumadors i no fumadors) els greus perjudicis que té per a la salut de fumadors actius i passius el fum del tabac, encara no entenc el per què de tanta polèmica. Estic fart de veure com els pares dels meus amics se moren com a rates per mor des puta tabac. A mon pare i a un tio meu ja els hem enterrat fa estona per la mateixa causa... que no ho veis? Fora el tabac dels llocs públics ja, és una qüestió de sentit comú. Ara, que el govern espanyol l'ha cagada, això és una veritat com una catedral. Qui pagarà les despeses d'haver adequat els locals? Entenc l'emprenyadura dels restauradors, se'ls haurien de tornar els doblers.
Fins i tot Turquia ens passa per davant en aquest assumpte!! La prohibició està funcionant a llocs com Irlanda, amb una cultura de pubs comparable a la dels bars i restaurants d'Espanya. La manera de gestionar un negoci privat ha d'estar subordinada als interessos de la comunitat.
Els comerciants sempre posen problemes a tot. Fins ara els discriminats ham estat els no fumadors. Un dia vaig anar a un restaurant vora la mar, per veure-la devora la finestra i quan vaig demanar una taula de no fumadors i m'enviaren vora la cuina. Els restauradors la llei anterior se l'han passada pel cul, i deixen fumar a tots els locals.
Qui no vol pols que no vagi a s'era. Els bars on l'amo no vulgui que es fumi; endavant, i el que vulgui deixar fumar que ho faci. Els clients ja triaran on volen anar. Sembla surrealista aquesta mesura, estem a anys llum d'Europa en mols sentits, però a s'hora de retallar llibertats volem estar al capdavant. Es comprensible que no es deixi fumar a llocs públics, aeroports, bancs, escoles, oficines, tendes etc.. Però a bars i discoteques? És com prohibir el sexe a les cases de barrets!! Com a ex-fumador compulsiu demanaria a la gent que respecti una opció que no fa mal a ningú altre, un bar no és un lloc de visita obligada, qui no vulgui anar-hi que no hi vagi. De 10 fumadors 9 ho deixarien si poguessin, però no és tan fàcil, i està ben demostrat que la prohibició no soluciona problemes (basta recordar temps passats). Si jo tingués un bar estaria ben emprenyat.
...i es fum des cotxes que mos empassam pes carrers de Palma també que mata. ...i si prohibissim es trànsit dins res carrers de Ciutat també mos estalviaríem molt de gasto amb sanitat, i si tothom estiràs una mica ses cames cada dia molt més encara.
En "robines" ha escrit: ...res més que tolerància i respecte, sia fumador o no, musulmà o budista, del barça o del manchester, respecte i tolerància res pus, només això,... De quina tolerància parles robines? si ets un adicte el que has de fer es fer una cura de desintoxicació però no ens demanis que els no fumadors ens tinguem que empassar tots els vostros fums. Saps que Paris és una de les ciutats més turístiques del món i no es pot fumar a cap espai tancat públic? No vulgues defensar el que no és defensable. El tabac i el seu fum fan mal (de fet maten). Ningú vos impedeix fumar dins ca vostra (però com a mínim tingueu la decència de no fer-ho davant els infants). Aquesta és la tolerància que jo demano, mi més ni manco.
S'ha tengut en compte que molts de potencials clients no entren a un bar perque està ple de fum? A mi, si me donen a triar, entr a un bar sense fum. I si està ple de fum, potser que no hi entri. Per cert, som ex-fumador i sé de què xerr.
I què passa amb els no fumadors? que no tenim dret a poder anar a un bar sense haver de sortir amb pudor de fum, el coll irritat i els ulls vermells? jo no vull pagar sa seguretat social a aquells que es foten sa vida voluntàriament fumant. Que fumin a ca seva! Si comencem a cercar punyetetes, també discriminem als adictes al sexe perquè no els deixem follar a les esglèsies, banys públics, parcs, etc... És un benefici per tots i no és discriminatori no deixar fumar als bars. És una qüestió de salut que beneficia a tots.
molt bé. A partir d'ara aniré als bars a prendre cafè. Fa molts anys que no he entrat a cap que estigui tancat. A Alemanya i Itàlia es va prohibir i no es va perdre clientela. Ningú deixerà d'anar a bars i restaurants si els seus amics hi van. Demagògia o ignorància?
Totes les apel·lacions a la ruïna dels hostelers i dels ocmerciants no són més que bejenades sense cap fonament. Són hipòtesis, suposicions, més fonamentades en la por i l'interès polític quealtra cosa. Totes les experiències a altres indrets d'Europa indiquen justament el contrari del que diuen.