El Ministeri de Salud vol que la llei entri en vigor a principi del 2011. | M.À. Cañellas.

TW
0

Prometien guerra d'ençà que es reuniren a Madrid dilluns passat. Ahir, una setmana després d'aquella cimera de tots els restauradors de l'Estat, donaren el primer cop d'efecte: vaticinar que els bars aniran a la ruïna si es prohibeix fumar-hi. Francisco Martínez, vicepresident de restauració de CAEB, ha agafat el lideratge balear en la lluita contra la nova llei del tabac, una normativa que prohibirà taxativament fumar a espais tancats de caire públic, com bars i restaurants. Segons Martínez, "els petits bars de l'Arxipèlag perdran el 15% de la facturació econòmica" a causa de la llei, mentre que la davallada dels restaurants se situarà en més d'un 8%. Martínez no aclarí els criteris utilitzats a l'hora d'arribar a aquestes previsions.

En tot cas, oferí dos exemples per comprendre la magnitud de la tragèdia. "És evident que perdrem la franja dels cafès del matí, ja que, per molts, fumar una cigarreta hi és intrínsec". La segona apreciació de Martínez es basà en el futbol: "Els clients no aniran al bar a veure el partit, si no s'hi pot fumar". Martínez remarcà, a més, que la caiguda de clients afectarà més les Illes Balears, "atès que és una destinació turística". Per això, conclogué, "a moltes empreses familiars no els quedarà més remei que tancar". Tanmateix, el sector ha topat amb un front sanitari ben cohesionat. La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, anuncià solemnement: "La decisió ja està presa". Així mateix, en l'àmbit de les Illes, la directora general de Salut Pública, Margalida Buades, dóna suport total a l'estratègia estatal.

Els restauradors, alhora, acusen el Ministeri de donar informació incompleta a la ciutadania. "No és veritat que a Europa també es prohibeixi fumar", diu Martínez. De fet, s'aferren a dues idees clau: que la prohibició total tan sols s'aplica a Irlanda i que Croàcia, havent aprovat la normativa el 2009, hagué de llevar el vet per les queixes del comerciants. Ara bé, les lleis de països com França, Anglaterra i Finlàndia, a la pràctica, també prohibeixen fumar. A més a més, la Unió Europea treballa amb un pla de prohibició total (i d'obligat compliment) per a l'any 2012. Pel que fa a Croàcia, sembla estrany que es recordin ara del país balcànic si ni tan sols pertany a la UE.