Font (PP), Alemany, Bonet i Armengol (PSOE), a la sala de plens. | Miquel Àngel Canals - M.À. Cañellas.

TW
0

Notícies relacionades

El Consell vol recuperar els terrenys de Can Domenge, però no a qualsevol preu. La institució no acceptarà l'oferta que li han fet les promotores del projecte, Sacresa i Ferratur, per tornar-li el solar a canvi de 39,1 milions d'euros (9,1 milions més del preu acceptat l'any 2006 pel Consell per vendre'ls la propietat) i ara els farà una contraoferta a la baixa. L'equip que presideix Francina Armengol té per objectiu que el cost a pagar sigui el mínim però, malgrat que encara no ha pres cap decisió, li podria interessar assumir la hipoteca de 36,2 milions que hi ha sobre els més de 52.000 metres de solar de Palma perquè no disposa d'efectiu.

La resposta a l'oferta de les empreses encara no s'ha produït i el Consell té fins dia 28 d'aquest mes per contestar la proposta de transacció judicial que li ha remès el magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia, Francisco Javier Muñoz, que instrueix el cas. En aquesta oferta, les promotores es comprometen a tornar els terrenys de Can Domenge i a retirar el recurs interposat contra la decisió del Consell de rescindir el contracte de compravenda si aquest es fa càrrec de la hipoteca del solar, de 36,2 milions d'euros, de l'aval de 800.897 que executà la institució i dels 2,1 milions que pagaren per l'impost de transmissions patrimonials quan feren l'operació.

El jutge dóna al Consell 15 dies hàbils per contestar i li ofereix tres opcions: acceptar l'oferta talment; acceptar la restitució de la finca, però amb unes altres condicions; o no acceptar la restitució dels terrenys a través d'un acord amb les adjudicatàries. A hores d'ara, la institució té clar que es decantarà per la segona opció i que farà una contraoferta a les empreses per rebaixar el cost de l'operació per sota dels 39,1 milions que demanen aquestes.
La intenció del Consell és recuperar la finca en els termes aprovats per acord de ple el febrer de 2009, quan es rescindí per incompliment el contracte de compra-venda amb "l'exigència -a la UTE- que reintegri al Consell de Mallorca la propietat plena de les finques alienades, lliures de qualsevol recàrrega o gravamen, i indemnitzi els perjudicis derivats de l'esmentat incompliment".

Amb tot, al Consell li podria interessar subrogar-se la hipoteca que grava el solar -de 36,2 milions d'euros-, perquè ara mateix no disposa dels, com a mínim, 30 milions d'euros que costà a les empreses. A la vegada, l'equip de govern insular és conscient que l'operació engloba també una finca que estava inclosa en el mateix planejament i que les promotores hagueren de comprar a uns particulars per 660.000 euros. A hores d'ara no hi ha cap decisió presa i la resposta s'està estudiant jurídicament. Només està clar que el Consell té interès a negociar amb les empreses per recuperar els terrenys al mínim preu possible. Ahir, els socis del Pacte (PSOE, Bloc i UM) tractaren la qüestió en la reunió ordinària de l'Executiu insular.