TW
0

Amb crisi o sense no tan sols augmenta l'atur, sinó que la població de les Illes Balears també continua creixent. I per satisfer les demandes laborals dels illencs en edat de treballar l'any 2016, caldrien devers 327.000 llocs de feina nous, a més dels que ja hi ha. Això implica gairebé duplicar la xifra d'afiliats a la Seguretat Social, que ara és de 372.641.

Segons les estimacions del catedràtic de geografia humana de la Universitat de les Illes Balears, Pere A. Salvà, el 2016 hi pot haver 1.179.640 habitants a l'Arxipèlag. D'aquests, 816.834 tindrien entre 16 i 64 anys, o sigui, que estarien en disposició de treballar. L'expert ja hi té en compte que l'edat d'inserció al món laboral és de cada vegada més tardana, però tot i això calcula que el creixement d'habitants en aquesta situació "implicaria una necessitat d'unes 700.000 places per donar ocupació a aquesta població". Si en restam els llocs de feina que ja hi ha ara, surt la xifra dels que mancarien en condicions ideals: 327.000.

Aquest és, doncs, un repte ben difícil d'assumir just amb el turisme i la construcció. Salvà afirma que, encara que ens recuperem els pròxims anys de la crisi, tal com indiquen els polítics i alguns economistes, "difícilment es podrà retornar al màxim dels llocs perduts per la construcció". Tampoc no creu que el turisme en pugui oferir gaires més, sobretot si continua sent de baix preu, del tot inclòs.

Per això, advoca per millorar la formació dels treballadors i "pel model alemany" i troba que "hi ha segments lligats als trets demogràfics que possibiliten nous nínxols d'ocupació". Són feines com la de l'atenció de la gent gran, un sector de població que es preveu que creixi força, i altres que s'encarreguin de les noves necessitats per a parelles en què treballin igualment els dos membres. Moltes són les tasques que ja es fan, sense remunerar, en el si de la família, o mal pagades a empleats immigrants sense formació.

Més de fora que d'aquí

Segons les dades de l'any 2009, un 53,6% dels habitants de les Balears hi ha nascut. Dels altres, un 22,6% són nascuts en altres llocs de l'Estat -incloent-hi la resta dels Països Catalans. Però, a més i per primera vegada, n'hi ha més d'origen estranger: un 23,83%. Tal com es pot veure al gràfic, la xifra d'habitants nascuts fora de les Illes ha anat augmentant any rere any i, segons Salvà, en calen un o dos més perquè superin el 50%. De fet, ja no hi ha cap municipi on, com a mínim, el 10% de residents no hagi nascut a fora. "Però això no canvia res", afegeix convençut. Diu que aquest ha estat sempre un lloc de pas i que és una societat pluriètnica. Per això, "hi calen polítiques d'integració -ben entesa, no d'assimilació".