TW
0

Miquel Àngel Flaquer (Capdepera, 1962) deixa la política, dimiteix com a president d'Unió Mallorquina, abandona l'executiva i el Consell Polític i també dimitirà com a conseller insular i portaveu d'UM al Consell de Mallorca. La decisió la prengué ahir vespre, després que el jutge d'instrucció número 2 de Palma, Juan Ignacio Lope Sola, li retiràs el passaport i li prohibís sortir de l'Estat com a mesura cautelar i per risc de fugida a petició del fiscal anticorrupció Juan Carrau. Flaquer havia declarat abans devers dues hores com a imputat per presumptes delictes de malversació i prevaricació en l'operació Maquillatge, la peça separada del cas Son Oms que investiga el suposat desviament de fons públics mitjançant contractes de la televisió i la ràdio de Mallorca.

"Em retir de la vida política", anuncià, ja a la seu del partit, un Flaquer visiblement emocionat. Eren les deu del vespre i feia pocs minuts que li acabaven de notificar que el jutge li retirava el passaport com a mesura cautelar, un dels supòsits inclosos en el codi ètic del Pacte per dimitir d'un càrrec públic. "Vaig signar un codi ètic perquè me'l crec" i "UM no pot tenir un president imputat i amb mesures cautelars. Allò més coherent és que me'n vagi i em retiri de la vida política", sentencià davant un nombrós grup de dirigents congregats a la seu, que no pararen d'aplaudir-lo quan acabà el parlament de ccomiat.

"És el millor per a UM", insistí Flaquer, que posava punt i final a 12 anys de vida política institucional. "Vaig dir que havíem de fer un canvi i llevar càrrega al partit i, malgrat que som innocent, era una càrrega per a UM i el millor és que me'n vagi", recalcà el fins ahir president, qui defensà que la seva formació té futur i que "seria un drama per a Mallorca i per a Balears que desaparegués".

El polític, qui reconegué que en la seva decisió havia influït de manera determinat la família, que "ha patit molt per la meva bogeria per la política", avançà que ara es dedicarà plenament a preparar la seva defensa. En aquest sentit, afirmà que ahir, després de declarar davant el jutge, se n'havia adonat que haurà "de lluitar molt perquè les coses no estan bé". En qualsevol cas, volgué deixar clar que és innocent i que, en els 12 anys que ha tingut responsabilitats institucionals, ha obrat "amb rectitud i honestedat".

Davant el jutge, l'exconseller insular d'Hisenda declarà que, durant la legislatura passada, quan signava les subvencions a la productora Studio Media, investigada en la causa per rebre contractes presumptament irregulares, li preocupava "tenir els doblers per donar-les "i "no feia judicis de valor sobre si s'invertia bé o no".

A la seu d'UM, Flaquer deixà en mans de l'executiva -que ahir no es reuní oficialment- les decisions a prendre per fer-ne efectiu el relleu. "UM no és Miquel Àngel Flaquer", n'apuntà el fins ahir president, que evità pronunciar-se sobre si el regidor a Palma Miquel Nadal, a qui també s'han imposat mesures cautelars, hauria de dimitir com ell. "Allò que menys em preocupa ara és Nadal. He de recuperar-me del cop moral", advertí Flaquer. "Jo vaig dir que em creia el codi ètic i l'he complit", repetí, "i he actuat d'acord amb la meva consciència i supòs que ell també ho farà".

Flaquer acabà amb agraïments a tota la gent d'UM i reconeixent que els sis mesos de president del partit hauran estat "una etapa molt important i que mai no podré oblidar". Visiblement emocionats, l'aplaudiren durant bona estona una trentena de dirigents, entre ells Joan Monjo, Cati Julve, Francesc Buils, Matias Barón, Pep Lliteres, Dolça Mulet, Pep Melià, Joan Cerdà i Miquel Ferrer. Entre ells, segurament, hi havia el seu substitut a la presidència d'UM.

Notícies relacionades

Monjo agafa les regnes per ara

La dimissió de Flaquer com a president d'Unió Mallorquina provoca un període d'interinitat al partit durant el qual serà el secretari general, Joan Monjo, qui n'assumirà les regnes. UM no està obligada a fer un congrés extraordinari perquè podria triar el nou president d'entre els membres del consell polític, el màxim òrgan de la formació entre congressos.

Segons els estatuts del partit, després de la dimissió del president s'obre un període, com a màxim, de 30 dies fins que es reuneix el consell polític. Durant aquest temps, el secretari general assumeix les funcions de president. També durant aquest temps, l'executiva del partit pot convocar un congrés extraordinari. Si no ho fa, el Consell Polític d'UM decidirà si el fa o tria d'entre els seus membres al futur president de la formació.

De fet, totes aquestes qüestions seran les que hauran de resoldre en els propers dies els membres de la direcció d'UM, que encara ara no han valorat cap de les opcions, després del xoc que els ha produït la dimissió del president.

El cert és que dins la formació hi ha sensibilitats diverses i en l'actual executiva hi ha partidaris d'acabar amb el passat que entenen que si no hi ha garanties que s'obre una nova etapa, amb gent al capdavant que no estigui afectada per causes judicials, la millor opció serà la convocar un congrés. D'altres, en canvi, no volen sentir parlar d'aquesta possibilitat perquè consideren que no convé al partit. Ahir, noms com el de Cati Julve i el de Miquel Ferrer sonaven per rellevar Flaquer.

Amb la dimissió, Flaquer es converteix així en el segon president d'UM que parteix enguany, després que el passat maig també ho fes Miquel Nadal, forçat per bona part de la direcció del partit. Llavors, la formació va haver de fer un congrés extraordinari el mes de juliol. Ial congrés només es presentà una candidatura, liderada per Miquel Àngel Flaquer, que havia conduït transitòriament el partit com a president d'una gestora des de la dimissió de Nadal. Ara, UM podria optar per reptir aquella operació.

Pel que fa al relleu al Consell, en el qual Flaquer feia de portaveu d'UM com a conseller electe sense cartera, s'haurà de fer córrer la llista electoral. La següent en la candidatura és Maria Vanrell, de Lloret. Darrera lla s'hi presentaren Miquel Àngel Grimalt, conseller de Medi Ambient del Govern, i Maria José Rodríguez, Defensora del Pacient de la Conselleria de Salut del Govern.