Immigrants i partidaris de la Llei d'estrangeria

Socialistes i àrabs creen un grup al PSIB per avaluar les necessitats dels immigrants i acostar-los a les institucions i a la societat civil

Tres impulsors de la idea de compatibilitzar el programa socialista amb les especificitats del col·lectiu àrab. | M.A.C.

TW
0

'Venim del Nord, venim del Sud. Però en tot cas, residim a Mallorca'. Així podria definir-se la filosofia del nou grup de socialistes àrabs que el PSIB està impulsant.

Es tracta d'una nova temptativa d'arrelar un partit polític (PSIB) dins els moviments socials (immigrants). L'objectiu és evident: ajudar a la integració de les persones immigrades a l'Illa. I com reconeix el coordinador de Moviments Socials del PSIB, Tolo Aguilar, "generar un debat sobre les seves necessitats per elaborar un programa electoral potent".

I és que a ningú no se li escapa que l'any 2011 arriben eleccions municipals. I que tindran un al·licient especial: per primer pic en la història, les persones immigrades també podran votar. Això sí, amb alguna condició: haver residit de manera continuada a l'Estat espanyol en els darrers 5 anys.

En tot cas, està previst que el cos electoral augmenti en centenars de milers de persones i una xifra similar de votants. Per això, el conjunt de partits polítics ha iniciat un procés d'acostament a les xarxes d'immigrants per assolir-ne el suport.

Si els immigrants voten el 2011 serà, evidentment, gràcies a la legislació aprovada pels partits d'esquerra a l'Estat. I és aquí on entren a defensar el PSIB, cos a cos, dos dels membres que composen la nova agrupació de socialistes àrabs: Abde Quadrassi (de 34 anys i procedent de Tànger) i Saleha Aarabe (de 35 i natural de Nador).

"El Partit Socialista augmenta els drets dels immigrants", comenta Abde i ho aprova amb el cap Saleha. Es refereix a la legislació europea, anomenada 'directiva de la vergonya', que limita a 40 dies (o permet fins a 40 dies) la detenció d'un immigrant sense papers, i tot per no ser 'legal'. "No és que sigui justificable, però és que abans era molt pitjor", explica Abde.

També validen de manera positiva les successives lleis d'estrangeria que el Parlament espanyol ha aprovat des que, l'any 2004, el PSOE arribà a la Moncloa. "Ara", explica Saleha, "la reagrupació familiar és més fàcil. S'han simplificat els tràmits". A més a més, valora ara Abde, "les immigrants també ens beneficiam de les lleis socials que s'aproven, com l'avortament, el matrimoni homosexual i la Llei d'igualtat".

Quan els demanen si estan a favor de la lliure circulació de les persones, per sobre de fronteres, Abde contesta: "És una idea molt bonica, molt nostàlgica, la del món sense fronteres". I afegeix: "Però en aquest món globalitzat, els estats es doten de lleis. I s'han de complir". En tot cas, posa com a exemple la vella llei del tú també: "Quan un espanyol vol anar a Algèria ha de sol·licitar un passaport, i quan un algerià vol venir a Espanya, també ha de complir uns requisits". Conclou així: "No ho dic com a socialista, sinó per realista".

Un altre socialista, Ramon Socias, és qui controla els cossos policials com a delegat de Govern. Els mateixos que detenen les persones que arriben en pastera a la costa mallorquina. Abde assegura que sent tristor i un gran dolor cada pic que veu imatges així per televisió. I Saleha afegeix que entenen els motius que els duen a emprendre tan perillós viatge. Però Abde i Saleha, que vénen de Tànger i Nador, respectivament, veuen la lleic com a positiva.