TW
0

UM decidirà avui si obliga el portaveu i regidor d'aquest partit en l'Ajuntament de Palma a dimitir, després que dimecres passat, el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma, Juan Ignacio Lope Sola, li retiràs el passaport i li impedís abandonar el territori nacional, per la seva presumpta implicació en una peça separada del cas Son Oms, coneguda com a operació Maquillatge.

Així, UM podria convertir-se en el primer partit del pacte que aplica el codi ètic, acordat entre aquest partit, el PSIB i el Bloc, que estableix que aquell càrrec polítics que estigui imputat en un cas de corrupció haurà de dimitir en cas que es decretin mesures cautelars contra ell o hagi estat citat per a un judici oral.

Vicens plega oficialment

Paralel·lament a això, l'exparlamentari del Grup Mixt (ex-UM) Bartomeu Vicens ha presentat oficialment a les 11.25 hores d'aquest matí la seva renúncia a l'acta de diputat en el registre de la Cambra balear per no afectar l'"estabilitat institucional", després que dijous passat fora condemnat a quatre anys i mig de presó i a vuit anys d'inhabilitació dins d'una peça separada del cas Son Oms.

Així, el secretari del Grup Mixt ha estat l'encarregat de lliurar en el registre del Parlament la carta de renúncia de Vicens, en la qual anuncia que es retira de l'activitat pública, després de l'esmentada sentència dictada per la Sala Civil i Penal del TSJIB, que serà recorreguda davant el Tribunal Suprem.

En la missiva, Vicens subratlla que abandona el seu escó, mentre presenta la seva baixa com a militant d'UM, per tal de "no incrementar la inestabilitat governamental de les institucions i, en especial, del Parlament, sense que tot això signifiqui el reconeixement de la culpa".

En aquest sentit, anuncia que, a partir d'avui, i en defensa de la seva "innocència", exercirà els recursos processalment "pertinents abandonant tota activitat pública". Vicens presenta la seva renúncia, després de que així li ho aconsellàs divendres passat el seu advocat, Eduardo Valdivia, tenint en compte que aquesta decisió li podria beneficiar en la vista que se celebrarà demà a les 13.00 hores a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears per decidir si decreta mesures cautelars sobre l'exparlamentari del Grup Mixt, tal com va sol·licitar divendres passat la Fiscalia Anticorrupció.

Així, la Sala podria decidir demà l'ingrés de Vicens en presó preventiva per evitar que l'inculpat pogués sostreure's de l'acció de la justícia, encara que el fet que hagi abandonat el seu escó podria beneficiar-li a l'hora que el jutge decideixi si té en compte la petició de presó que sol·licitarà la Fiscalia o si li manté en llibertat, en espera de que el TS ratifiqui la sentència del TSJB.

Alemany el substituirà

Una vegada que la Taula del Parlament admeti a tràmit la renúncia a acta de diputat, serà enviada a la Junta Electoral, que, al seu torn, s'encarregarà d'expeditar l'acreditació de la nova parlamentària del Grup Mixt, que serà l'actual batlessa d'Andratx, Isabel Alemany (UM), a causa de que va ser la següent en la llista electoral d'UM en els passats comicis autonòmics de 2007. Tanmateix, no serà fins al 2 de febrer quan Alemany prengui possessió del seu escó en el primer Ple del Parlament del nou període hàbil d'aquesta institució.

Notícies relacionades

En virtut del Reglament del Parlament, es podria haver donat la circumstància que Vicens hauria pogut mantenir l'escó malgrat romandre a presó, tenint en compte que l'article 8.2 estableix que el diputat quedarà suspès en els seus drets, les seves prerrogatives i els seus drets parlamentaris quan una sentència ferma condemnatòria ho comporti o quan el compliment d'aquesta impliqui la impossibilitat d'exercir la funció parlamentària.

Mentre, l'article 9 contempla que el diputat perdrà la condició com a tal per decisió judicial ferma que anul·li la seva elecció o proclamació o per la incapacitat del parlamentari, declarada també per decisió judicial ferma.

D'aquesta manera, el Reglament hagués impedit obligar a Vicens que abandonàs el seu escó, fins que no existís una sentència ferma del Tribunal Suprem, que ratifiqui la inhabilitació de vuit anys dictada pel TSJB per la seva implicació en una peça separada del cas Son Oms, una cosa que, previsiblement, no succeirà abans del termini d'un any.

No obstant això, Vicens ha optat per recomanació del seu advocat, Eduardo Valdivia, no esgotar aquesta possibilitat i dimitir abans que es produís una sentència ferma que li obligàs a abandonar el seu escó de manera obligada, tal com li va ocórrer a la diputada d'Ezker Batua (EB) i per llavors secretària segona de la Taula del Parlament basc, Kontxi Bilbao, qui el 30 de setembre de 2008 va haver de deixar el seu escó per complir la sentència d'inhabilitació dictada pel Tribunal Suprem per la negativa de l'anterior Taula de dissoldre el grup de Sozialista Abertzaleak.

Previ a la votació dels Pressuposts de Cort

La reunió de la formació liderada per Miquel Angel Flaquer se celebrarà, després que divendres passat, el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, comparegués davant del magistrat del Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma, Juan Ignacio Lope Sola i el fiscal anticorrupció Juan Carrau per la seva imputació en l'operació Maquillatge, que es va mantenir després de la seva declaració.

Així doncs, la cessació de Nadal podria produir-se un dia abans que se celebri el Ple del Consistori en el qual es votaran els Pressuposts d'aquesta institució per a 2010 i que UM ja s'ha compromès a recolzar, malgrat que divendres passat va votar amb el PP en contra de l'esmena presentada per la regiduría d'Hisenda per a que els dos alts càrrecs de l'àrea de Benestar Social, lligats a EU no fossin suprimits.

Precisament, el president de l'Executiu balear, Francesc Antich, va remarcar que si UM aplica aquest codi ètic “no hi haurà cap perill” per al pacte de governabilitat, per la qual cosa el va instar a solucionar la situació en la qual es troben alguns dels seus càrrecs imputats en casos de corrupció perquè es dugui a terme una “regeneració”.

Munar, altra vegada citada

D'altra banda, el magistrat instructor de l'operació Maquillatge ha tornat a cridar aquest matí a declarar a la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, per al pròxim 22 de gener a les 12.00 hores, després que divendres passat no comparegués al Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma, on tenia previst declarar com imputada dins la peça separada del cas Son Oms, en al·legar que per la seva condició d'aforada la seva compareixença ha de tenir lloc davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB).

Val a recordar que l'article 44 de l'Estatut de Autonomía assenyala que la inculpació, presó, processament i judici d'un diputat parlamentari correspondrà a la màxima instància judicial de les Balears i, per tant, els jutges d'instrucció poden iniciar la investigació però mai no decretar mesures cautelars contra un aforat.