TW
0

José Luis Cortés arribà a Mallorca el 2002 per ocupar una plaça de secretari judicial a la Secció Tercera de l'Audiència Provincial. Hi va estar fins al 2006, quan fou nomenat secretari coordinador de Mallorca, càrrec que ostenta en l'actualitat.

"Sempre he tingut vincles familiars i afectius amb l'Illa", afirma. "El meu pare és mallorquí i teníem una casa a la Ràpita, on estiuejaven de petits. El dia que sortí una plaça, la vaig demanar i vinguérem cap aquí. M'agrada navegar i amb la barqueta que tenc surt a pescar".

La tradició professional li ve per via paterna, perquè "també era secretari judicial". El coordinador dels secretaris de Mallorca cursà Dret a Barcelona. A 19 anys, començà a treballar com a funcionari interí als jutjats mentre estudiava. Les oposicions "les vaig aprovar el 1984 i, enmig, en vaig aprovar d'altres, com la d'oficial de l'Administració de Justícia", puntualitza. Les primeres destinacions les va viure dins Catalunya fins que, per "avatars de la vida, vaig demanar el trasllat a Sant Sebastià, on he viscut prop de 13 anys. Era una època dura en el terrorisme. Portaven temes de desordres públics i reivindicatius, com les insubmissions. Era molta pressió".

"Els secretaris som els notaris dins els jutjats, els dipositaris de la fe pública judicial", manifesta. "Per entendre'ns, allò que escriu el secretari va a missa. Es reflecteix mitjançant la documentació de les actes i les diligències. La nostra tasca fonamentalment és de documentació i d'oficina. També tenim a càrrec nostre la direcció tècnica dels funcionaris".

La nova Oficina Judicial

Cortés entreveu un gran canvi amb la posada en marxa de la nova Oficina Judicial prevista per maig. "El dia a dia d'un secretari judicial d'aquí a mig any canviarà molt. Se'n potenciaran les competències. Suposa un canvi de mentalitat, una reestructuració total del sistema, un món diferent. Els jutjats, tal com els coneixem, deixaran d'existir i es crearan les unitats processals de suport directe. El personal es redistribuirà i es crearan serveis comuns. Fins ara hem treballat en compartiments estancats. Tot això canviarà. Es reduirà l'assistència al jutge a un mínim personal. Tot i així, als 12 jutjats d'Instrucció de Palma i als 2 de Violència contra la dona, cada jutge hi continuarà tenint un secretari judicial", assenyala amb rigor.

"El secretari passarà a fer tot el que les lleis no prevegin que faci el jutge. Assumirem les funcions que deixi de realitzar. La nostra tasca es potenciarà, tot i que dependrà d'on estiguem destinats, si en una unitat de suport directe o en un servei general".

Cortés remarca que "els secretaris som aquí per facilitar la feina al jutges". I en aquest sentit, enumera les noves competències que assumiran: "Resoldrem molts assumptes que no necessiten sentència formal, com per exemple quan les parts arriben a un acord. Així mateix, portarem actes de jurisdicció voluntaris, en els quals se sol·licita la intervenció de la Justícia, però en el qual no hi ha contenciós entre les parts, com els testaments. Una altra nova funció serà la de dur a terme els actes de conciliació que es facin abans del plet per tal d'evitar el judici".

Així mateix, ressalta que el volum de feina actualment és molt alt i encara ho serà més. "Mantenim certes discrepàncies amb els càlculs que ha fet el Ministeri. Ara treballam amb tres secretaris de reforç i ens en manquen quatre, malgrat que el Ministeri digui que només en falten dos.

Cos jeràrquic

Cortés insisteix que "som un cos de forma jeràrquica que depèn del Ministeri de Justícia. Jo en concret tenc la direcció de tots els secretaris de Mallorca, del Partit Judicial de Palma, Inca i Manacor. Els puc manar en temes d'organització i funcionament, però en el dia a dia dels jutjats no els puc dir ni piu".