TW
0

Els fundadors del grup de Facebook que convocà la manifestació contra la corrupció de dissabte dia 12 a Palma es plantegen fer-hi noves protestes. Per fer-ho, podrien obrir un grup de Facebook nou i proposar els de l'anterior que s'hi afegeixin.

Segons Laura Mir, una de les administradores del grup, estudien obrir un grup nou, que no se centri en una sola convocatòria i pugui servir per anar més enllà. En un missatge al grup, diu: "Hem pensat que és millor que no canviem el nom..., els qui s'apuntaren a aquest grup potser no estan d'acord que es facin més manifestacions". Però tot seguit proposa "que la nova comissió obri un nou grup a què ens moguem tots els qui volem muntar una altra cosa" i afegeix que "des d'aquí enviarem un missatge privat per recomanar el nou grup a tots els membres".

Alguns dels altres membres més actius del grup proposen noves protestes per març, coincidint amb la declaració de l'expresident Matas pel cas Palma Arena. O fins i tot cercar gent de totes les Illes "per tal que, a la mateixa hora i amb la mateixa consigna, ens manifestàssim a Mallorca, Menorca, Evissa i Formentera". Tot plegat, però, per ara tan sols són propostes que es debaten a Facebook.

Sigui com sigui, tot i que el grup tenia només un objectiu, la manifestació del dia 12, des de llavors ha continuat creixent. Si el 12 de desembre tenia prop de tres mil membres, ara ja en té uns tres-cents més.

Segons l'informàtic, divulgador i coneixedor de la xarxa Benjamí Villoslada, internet és un "món de converses" que facilita aquests moviments i Facebook encara més. "Abans es gestaven en llistes de correu electrònic i d'aquí passaven a la web, d'on saltaven al carrer, però Facebook ja és tot això i tot junt", afirma. A més, segons Villoslada, Facebook funciona millor "perquè té un component d'amistat molt fort", la gent s'afegeix als grups perquè els recomanen els amics.

Però no tot són èxits, a Facebook. Els primers que convocaren protestes contra la corrupció a través d'internet a Palma ho feren a través d'un personatge anònim de Facebook, el Cobrador del Frac, que també escrivia al blog 'Basta de corrupció'. Ara, però, cal parlar-ne en passat: ja fa uns vint dies que, tant el compte de Facebook com el blog, són inactius. La darrera protesta que convocaren fou al ple de Cort de novembre. De fet, els regidors d'UM abandonaren la sala a causa d'aquesta protesta i permeteren que el PP guanyàs quatre votacions al Pacte. Les accions convocades per l'anònim Cobrador del Frac foren les que secundaren els Joves d'Esquerra Unida i alguns militants d'aquest partit, com ara Emylse Mas i Sara Mulet, dues alts càrrecs de Cort. A banda de membres i simpatitzants d'EU, no aconseguiren aplegar gaire gent, entre tots amb prou feines eren unes desenes. També cal tenir amb compte que el Cobrador del Frac, a Facebook, ni tan sols hi té dos-cents amics.

Per Benjamí Villoslada, cofundador de Meneame.net, un visitat portal a mig camí d'una xarxa social i un mitjà de comunicació, l'anonimat és el problema principal del Cobrador del Frac. "Amb un personatge anònim no pots saber si t'estan manipulant o de quin partit és", afirma.

Tot i que EU sempre ha dit que aquestes protestes no les havien convocades ells, sinó un grup anònim, des que EU decidí que no tornaria a protestar als plens de Cort i que deixaria de prioritzar les mobilitzacions, sembla que el Cobrador del Frac hagi desaparegut de la xarxa i del carrer.