TW
0

Esporles és un dels nombrosos municipis amb una biblioteca que s'ha adherit al nou projecte d'educació digital a la Xarxa de sales de lectura de Mallorca. A final de novembre, el Departament d'Hisenda i Innovació i el de Cultura i Patrimoni varen posar en marxa aquest projecte d'alfabetització informacional, que pretén oferir a tothom la possibilitat d'accedir a les noves tecnologies mitjançant les habilitats necessàries per fer-ho, amb l'objectiu de combatre l'anomenada fractura digital.

La iniciativa es dirigeix a ciutadans de totes les edats i s'articula a través de les 73 sales de lectura que formen part de la Xarxa de biblioteques de Mallorca, per mitjà de la qual s'imparteix la formació. De moment, s'hi ha ofert el taller d'iniciació a la informàtica, la finalitat del qual és formar l'alumnat en les capacitats necessàries que els permetin utilitzar l'ordinador. Aquest n'és precisament el primer curs, que dura un total de catorze hores i pel qual ha optat la biblioteca d'Esporles.

Cada matí de 10 a 12 hores, s'hi reuneix un grup de catorze persones d'entre 50 i 76 anys que s'han apuntat per participar en un taller de familiarització amb les noves tecnologies. La majoria no ha tocat mai cap ordinador i un dels primers passos que els ha d'ensenyar el professor, Jaume Cabalgante, és el de posar-lo en marxa. Alguns porten el seu propi portàtil, altres empren el que els deixen a la biblioteca i alguns, com ara Aina Maria Homar, expliquen que "estic pensant de demanar-ne un als Reis, ara que ja he començat a perdre-li la por i així, a poc a poc, aniré aprenent més cosetes".

De moment, allò que aquest curs els ha permès és tenir un primer contacte amb l'entorn Windows, de manera que els comencen a sonar conceptes com els de word, ratolí i barra d'eines. Alguns sempre havien volgut aprendre a usar un ordinador, però per no fer malbé el dels fills no s'havien atrevit mai a provar-ho. Catalina Torrassa és un altre d'aquests alumnes que s'han animat sense pensar-s'ho dues vegades a l'hora d'apuntar-s'hi. Ella ja tenia un aparell d'aquests a casa, però assegura que "aquí he après a fer una carta, a canviar la mida de les lletres i a obrir diferents tipus de documents, i no m'hi hauria atrevit tota sola a casa".

Malgrat les ganes que hi posen, de vegades no resulta senzill, com explica Aina: "Em costa molt entendre qualsevol màquina i això em posa nerviosa amb facilitat". En aquests tallers el ritme de feina és força pausat, perquè allò important és anar consolidant el que s'hi aprèn i no oblidar-ho.

Una altra activitat és la de navegació per internet, amb la qual és pretén formar l'alumnat perquè aprengui a utilitzar la xarxa amb la intenció de cercar i capturar-hi la informació que li interessi. També s'ofereix el curs de correspondència electrònica, per donar a conèixer les possibilitats que hi ha de crear correus gratuïts i de gestionar-los. Finalment, s'imparteix el taller de web social, sobre les possibilitats de les xarxes i els fòrums i la importància de la identitat i la seguretat a internet. S'adreça a joves, encara que també el pot realitzar gent que ja tingui unes certes nocions informàtiques.

"Les biblioteques són una porta al coneixement"

El director insular d'Innovació, Pere Joan Pons, està al capdavant, amb el seu homònim de Cultura, Maties Garcies, del nou projecte d'educació digital a la Xarxa de biblioteques de Mallorca.

Com va sorgir la iniciativa?
Hi ha dos temes importants: en l'àmbit estatal les TIC ja es treballen a les biblioteques i aquí ho volíem fer. A més, tenim vint punts wi-fi a Palma i volem que la gent de totes les edats els utilitzi.

Amb quins criteris s'han creat els cursos?
E
ns hem guiat per indicadors extrets de l'ús d'internet a la Biblioteca de Cultura Artesana de Palma, com també d'informes importants sobre el món de les TIC.

Amb quins objectius es va plantejar?
Les biblioteques són una porta al coneixement. No són simplement cursos d'informàtica el que hi oferim. Internet és un mitjà que els ciutadans de totes les edats han d'aprendre a manejar. Això va molt lligat al projecte d'administració digital del Consell, i és que cal que els ciutadans sàpiguen com utilitzar internet per poder fer, per exemple, els seus tràmits.

Quina valoració feis d'aquest mes de funcionament?
La veritat és que hem tingut molta demanda i tenim, fins i tot, una llista d'espera de les biblioteques. Oferírem 800 hores de formació i ja estan totes assignades. Aquest projecte es desenvoluparà durant 800 mesos, si fa no fa.

Teniu pensat fer-hi cap reajustament o bé canviar-ne alguns plantejaments?
Encara és molt aviat i caldrà avaluar a posteriori els tallers amb els formadors per decidir-ne les millores.

Teniu previst ampliar l'oferta de cursos?
De moment acabarem aquestes 800 hores, però és ben segur que hi donarem continuïtat. Hem de pensar que la demanda hi és... El punt wi-fi de l'estació Intermodal té devers 5.000 usuaris mensuals.• C.P.