TW
0

Som de Llubí, un poble del Pla de Mallorca que no arriba als 2.000 habitants. A ca nostra no hi havia possibilitats d'estudiar per a enginyer, que és el que m'hauria agradat, i em vaig haver de plantejar altres opcions. L'oncle de qui seria la meva dona em donà a coneixer la llavors mítica policia secreta. Era la BIC (Brigada d'Investigació Criminal) i l'associaven amb la marca de bolis. Hi vaig opositar i de 500 vaig quedar 18è. D'això ja en fa 40 anys. Finalment vaig fer químiques quan estava a la Científica", explica Bartomeu Campaner.

Campaner va poc a la casa del poble, s'ha fet de ciutat. "Em sap greu no ser dins el corral de ca nostra, allà on el sol que surt cada dia és diferent del sol que surt a Palma. Quan em jubili esper recuperar el temps perdut. Les persones som com els salmons, volem tornar als orígens", confessa.

"No som superherois ni tenim cap casta especial", afirma, "però hi ha gent que ens mitifica" en el bon sentit o en el dolent. La trajectòria professional del comissari Campaner s'ha centrat en Mallorca, on ha anat passant per tots els departaments del cos fins a arribar, el 2007, a cap superior de la Policia de Balears. Dels inicis recorda "el 091. Érem quatre inspectors que anaven acompanyats d'una parella armada amb cotxes grisos, les lecheras en dèiem", apunta. A la Científica canvià "el rebedor de les empremtes dactilars de plom i contaminant per un de bismut". També contribuí a informatitzar el cos. Campaner ens explica que els policies, en certa manera, són com els metges: "Una comissaria és com un hospital: cada metge, com cada policia, en principi té una especialitat".

El mapa de la Policia

Aquest és el mapa de la Policia Nacional, un laberint d'especialitzacions. "Tenim la Brigada d'Informació, enfocada cap a la prevenció del terrorisme. Després, la Brigada de Policia Judicial, que investiga els fets delictius. Aquí hi trobam Homicidis; Servei d'Atenció a la Família (SAF); Menors i violència de gènere; Delinqüència econòmica; Robatoris; Atracaments; Estupefaents; Blanqueig de capitals i Crim organitzat. La tercera és la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres. Aquí hi ha: Falsedat documental; Expulsió d'estrangers; Afavoriment de la immigració; i Prostitució. Aquestes àrees normalment s'interrelacionen. A la Brigada de Seguretat Ciutadana tenim: Grups de subsòl i canins; Atenció al ciutadà; els Zetes; grups motoritzats i la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR), que són els que trobam en les manifestacions i aglomeracions. No s'han d'oblidar Delinqüència privada i Conduccions i seguretat, que s'encarreguen de conduccions de detinguts i seguretat de l'edifici. Finalment, existeix un grup d'escortes i la sala del 091, que coordina totes les patrulles que són al carrer, a més dels serveis administratius. La Brigada de Policia Científica és la més especialitzada i es dedica bàsicament a inspeccions oculars, ressenya de detinguts i anàlisi criminalística. Per acabar de completar la xarxa de la distribució de la Policia a Palma tenim també les comissaries de districte. En disposam de tres: una al centre, l'altra a l'oest i l'altra a Platja de Palma. A part de tenir una comissaria local a Palma, també n'hi ha a Manacor, Eivissa, Maó i Ciutadella. La plantilla completa del cos a les Balears és de 1.500 persones, 900 a Palma.

Per Campaner, el problema a Mallorca "és l'alta rotació de policies. Arribat el moment, quan els agents tenen un cert grau d'experiència, demanen anar a la Península i ens deixen buits. Tenim deficiències en els càrrecs intermedis (des d'oficial fins a inspectors). En canvi, d'agents en tenim el 100%. El comissari assenyala que "la taxa de criminalitat és de les més altes. Ens en jugam el campionat entre Madrid i nosaltres. Per cada mil habitants, tenim unes 74 denúncies de delicte. La delinqüència més freqüent són els furts. La més mediàtica, els casos de corrupció".