Cercar alguna cosa que t'agradi fer de vegades no és fàcil, i menys encara durant l'adolescència. Deixar els estudis un cop superada l'etapa obligatòria és molt sovint el camí més fàcil per a nombrosos adolescents que no hi veuen sentit als estudis. Alguns comencen a cercar feina, però sense tenir cap professió això fa que la cosa resulti encara més complicada.
Actualment, al Centre de Formació Ocupacional de Son Gibert, a Palma, s'hi realitzen sis tallers formatius per a al·lots i al·lotes d'entre 16 i 21 anys i tenen una llista d'espera de 70 que volen entrar-hi. El jovent s'assabenta de l'existència del centre a través del boca-orella o dels orientadors socials. Des de principi de 1984, la Cooperativa Jovent s'ha preocupat per la inserció i la formació laboral dels joves. L'entitat va néixer arran del Club d'Esplai Jovent, que divendres, en presència del president del Govern, Francecs Antich, posà en marxa els actes de celebració del 30è aniversari.
Els tallers es realitzen els matins de 8 de 15 h i tenen un educador i un tècnic que formen els alumnes tant en el vessant pràctic com en el teòric. L'objectiu és que sàpiguen com canviar els frens d'un cotxe, però també com cal comportar-se quan s'està de cara al públic o com aprendre a ser responsables.
Oferta diversa
Els tallers que s'hi ofereixen són el d'estilisme -perruqueria i estètica-, el d'automoció, el de manteniment i reparació d'embarcacions, el de forja i ferreria, el de serveis tècnics -electricitat i llanterneria- i el de carrosseria i pintura. Com explica el president de Jovent, Manuel Palacios, "els tallers són per objectius i no per hores, perquè cada al·lot té el seu ritme d'aprenentatge".
L'estada mitjana al centre és d'entre 6 i 8 mesos, tot i que hi ha casos en què s'adapta al ritme d'aprenentage si hi ha una empresa que vol que algun alumne s'hi incorpori de manera urgent. La finalitat és que puguin sortir del centre amb feina, per això hi ha dues persones dedicades a la relació amb les empreses.
Com explica el president de la Cooperativa, "els joves vénen a aprendre i no cobren res. Cercam formar-los com un tot i que se sentin valorats". Els que trien el centre, com apunta Palacios, "potser és que fins ara no s'havien plantejat fer res i quan arriben aquí veuen que allò que fan agrada a la resta i senten que són protagonistes. Això és el que cercam: dinàmiques d'èxit per a al·lots que han estat més aviat víctimes".
De fet, la llista d'espera i que només un 20% abandona el taller a mitjan curs són dades que avalen l'èxit del seu projecte. A més, el 60% acaba quedant a treballar a l'empresa on realitza el període de pràctiques.
Per tal d'aprendre a pintar un cotxe de la manera més real possible o a fer una taula de ferro, als tallers hi ha tot el material necessari per poder treballar de la manera més fidel. Fins i tot el curs d'estilisme obre les portes un cop a la setmana perquè els veïns del barri hi vagin per tenyir-se els cabells o maquillar-se. Els alumnes hi posen la mà d'obra i els veïns, a canvi, hi duen els productes que s'hagin de menester, com el xampú o el tint. Els joves són els responsables, també, de posar-hi les normes.
Durant els anys de funcionament de la Cooperativa, són molts els joves que han pogut trobar un bon lloc de feina o que fins i tot han creat empresa pròpia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.