Meriem Salek és la ministra d'Educació sahrauí a l'exili i s'encarrega que tots els infants puguin ser escolaritzats als camps de refugiats o sortir a fora a estudiar. A Palma hi ha 32 nins sahrauís i els ha vingut a visitar.
Com valorau la tasca del projecte Madrasa d'Escola en Pau?
Estic molt contenta amb el projecte perquè allà els infants no poden estudiar Batxillerat i se n'han d'anar a Algèria o a Líbia i allà només estudien en francès i anglès. En canvi, si van a Espanya o a Cuba és l'única manera que puguin estudiar espanyol. Aquest projecte és innovador a Espanya pel seu èxit, no n'hi ha d'aqltre d'aquest tipus a la resta de l'Estat.
Quina educació reben els nins als campaments de refugiats sahrauís?
El 100% dels infants en edat escolar estan escolaritzats. Van a la guarderia i fan primària i secundària, però deprés han de partir perquè no hi ha prou recursos. L'educació és obligatòria fins als 16 anys. La nostra idea és poder oferir aviat Batxillerat.
Vos agradaria que a la llarga no se n'hagin d'anar?
Sí, però tots els que parteixen a Algèria o a Líbia a estudiar sempre tornen, perquè molts es volen casar amb sahrauís. Això no obstant, els qui van a Espanya és més difícil que tornin.
Com veis el futur per a les noves generacions?
Per nosaltres el futur és la llibertat, si no aconseguim la llibertat del nostre país el poble sahrauíno té futur. El futur per nosaltres és aconseguir la independència. Som un país molt ric en recursos minerals, tenim també una gran riquesa marina.
Com es lluita per la independència des de l'exili?
És molt dur. Hem tingut 16 anys de lluita armada amb marroquins i mauritans. El Marroc no vol el referèndum perquè sap que guanyaríem. Els marroquíns diuen que ens ofereixen l'autonomia..., però, si el règim marroquí no és democràtic..., com s'entén autonomia en un país dictador? Hauríem de ser autònoms ja fa 34 anys. Volem un país lliure i democràtic per referèndum.
Com estan les relacions amb el Govern espanyol?
Tenim una història molt dolorosa. L'any 1976 Felipe González va visitar els campaments i va assegurar que estant al poder ell ajudaria el poble sahrauí..., però un cop al poder el primer que féu va ser entrevistar-se amb el Govern marroquí. Després Aznar va dir que creia en el referèndum i ara els socialistes sí que ens han fet arribar molta assistència humanitària, però a la vegada ajuden el Marroc amb tema d'armes. Esperem que l'Estat espanyol assumeixi la responsabilitat amb el poble sahrauí. Si s'hagués fet el referèndum el 1975, ara ja seríem un país lliure.
Com veis la situació d'Aminatu Haidar i que hagi rebutjat el passaport espanyol que li han ofert?
Va dir que no volia ser estrangera en el seu país i això és cert. Ella té dret de tenir la nacionalitat perquè el pare i l'avi eren espanyols. Té un passaport en vigor i li han fet un joc brut. Ningú no s'esperava que mobilitzaria tanta gent i que es tornaria a parlar tant de la lluita del poble sahrauí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.