TW
0

El batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer (Alcúdia, 1967), és des d'ahir el nou conseller de Turisme en substitució de Miquel Nadal, que dimití la passada setmana després de ser novament imputat en un suposat cas de corrupció. El president del Govern, Francesc Antich, n'oficialitzà el nomenament a proposta d'Unió Mallorquina, que es decantà per Ferrer en una tensa reunió de la seva direcció ampliada.

Finalment, s'imposà dins UM la tesi d'aquells que defensaven que es rebaixàs la tensió dins el Pacte per sobre dels qui insistien a proposar com a conseller Francesc Buils, tot i saber que el president Antich no el volia. En el primer grup hi havia el president de la formació, Miquel Àngel Flaquer, i en el segon, l'exconseller Miquel Nadal i la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar.

Francesc Buils, que ja havia estat conseller de Turisme i que ara era rebutjat pel PSOE després que hagués dit que els socialistes movien la Fiscalia Anticorrupció en contra d'UM, arribà a retirar la seva candidatura per no posar en risc la continuïtat del Pacte. Així, UM anuncià que proposaria Ferrer just en el mateix moment que Antich ho anunciava oficialment i en destacava que era un coneixedor del sector, a part de ser batle d'una de les zones turístiques més importants.

"Faré una política continuista per convicció, perquè és la política d'UM, perquè funciona i per una questió pràctica, perquè seria suïcida fer canvis dràstics a un any i mig de les eleccions". Miquel Ferrer parlava així de les seves intencions minuts després de ser designat nou conseller de Turisme, càrrec que ocuparà formalment a partir d'avui.

"Per descomptat que m'hauria agradat que no hagués dimitit l'anterior conseller, que tot s'hagués desenvolupat amb normalitat, però de vegades s'han d'assumir els fets tal com vénen, tot i que no siguin les circumstàncies que haurien desitjat", va dir respecte a la manera amb la qual arriba al càrrec.

Respecte a la crisi de govern, Ferrer digué que "desig i esper que ara es tanqui de manera definitivament la crisi i que pugui servir la petita aportació que jo pugui fer de treballar amb humilitat i de prioritzar l'estabilitat perquè en aquests temps, la darrera cosa que necesitam són situacions convulses".

La idea de Ferrer és la de donar continuïtat també als càrrecs dins Turisme. "Pot haver-hi petits retocs consensuats amb el partit, però en línies generals hi haurà continuïtat".

L'experiència com a batle d'un municipi capdavanter en turisme li servirà per desenvolupar la nova tasca. "El meu principal aval és haver estat des de 1995 a l'ajuntament, molts anys com a batle, dirigint un municipi que ha estat i és un referent turístic del qual em sent molt orgullós".

Ferrer pensa renunciar a la batlia d'Alcúdia per incompatibilitat pràctica dels càrrecs, i ho farà "sense pressa, després de les festes de Nadal, una vegada estiguin aprovats els Pressuposts municipals". UM governa amb un pacte amb el PSOE, per la qual cosa aquests dies s'acabaran de perfilar els detalls del relleu i tot apunta que Miquel Llompart, número 3 d'UM d'Alcúdia i actual regidor d'Urbanisme i d'EMSA (Empresa municipal de Serveis d'Alcúdia) en serà el substitut.

Bona rebuda del sector

Els representants del sector hoteler reaccionaren ahir favorablement a l'ascens de Miquel Ferrer fins a la Conselleria de Turisme. Francesc Marín, president de l'associació d'hotels Platja de Palma, li aconsellà que "no es compliqui massa la vida i que sigui continuista amb la feina de Miquel Nadal". De fet, Marín desitjà que aquesta legislatura "acabi sense més ensurts". Tanmateix, assegurà que confia en la tria feta per Unió Mallorquina.

Notícies relacionades

Molt bones paraules arribaren també des de la patronal CAEB. El president, Josep Oliver, li desitjà "molt bona sort en la seva gestió". Oliver destacà que Ferrer té experiència, "tant de govern com de turisme", ja que és batle d'un municipi turístic "de primera línia". Així, reconeixia ahir que ja ha demostrat la vàlua que té. Ara, idò, és necessari que l'apliqui en l'àmbit autonòmic.

En això confia, precisament, Pedro Iriondo, candidat a presidir Foment del Turisme. "Crec que és una persona vàlida i tindrà el nostre suport". Ara bé, també criticà que la Conselleria hagi tingut "tres titulars en tres anys".

Antoni Horrach, de la Federació d'associacions d'hotelers, destacà que Ferrer és "un home dialogant" i que "fuig de protagonismes".

Des del món sindical, la designació de Ferrer fou vista amb més cautela. Katiana Vicens, secretària general de CCOO, li demanà que posi en marxa immediatament "les polítiques de desestacionalització del turisme anunciades".

Home de paraula, fidel i compromès

Nacionalista i democratacristià. Així s'autodefineix el nou conseller de Turisme, Miquel Ferrer, un home de marcat caràcter polític que ha liderat en la darrera dècada l'anomenat sector nord d'UM, el més crític amb el PP, el mateix que l'any 2003 va ser capaç d'esmenar la ponència que va presentar Maria Antònia Munar per ser reelegida presidenta d'UM. La jugada li va passar factura i els crítics es van veure abocats a abandonar tots els càrrecs del partit. Era qüestió d'esperar. El temps li va donar una segona oportunitat i en la pugna amb Miquel Nadal per la presidència d'UM va arribar a ocupar el càrrec de secretari general del partit. El seu objectiu: evitar un gir a la dreta.

Ferrer és un home de paraula, fidel als seus principis i compromès amb el poble, que fins ara mai no havia volgut deixar, convençut que la política local, la més propera als ciutadans és també la més important, la més autèntica. Així, mentre altres polítics de la Lliga Nord, com Pep Melià, ocupaven càrrecs de responsabilitat al Govern o al Consell, ell resistia fins ara a renunciar a aquest tracte més proper.

Afiliat a UM des de 1986, va encapçalar per primera vegada el 1995 la candidatura a la batlia d'Alcúdia. Ja llavors va poder ser batle pactant amb el PP, però es va estimar més votar-se a si mateix, cosa que a la pràctica va donar la batlia a Miquel Ramis (PP). Passà de tenir 1 regidor a tenir-ne 6 en només 4 anys i des d'aleshores ha estat batle en tres ocasions, totes pactant amb el PSOE.

En aquests anys com a batle d'Alcúdia (9 en total) ha impulsat polítiques pioneres en matèria turística, per la qual osa es col·loca en una bona situació de cara a l'empresariat hoteler. No en va, Alcúdia va ser el primer municipi de Mallorca què impulsà un consorci de promoció en què hotelers i Ajuntament treballen sempre junts.

Són molts els que avui posen messions i el col·loquen com a candidat d'UM a la presidència del Govern l'any 2011. El temps ho dirà.