TW
0

Té poques ocasions per ser escoltat i ahir no la desaprofità. Al saló del Tinell de l'Almudaina, el delegat del Govern, Ramon Socias (PSOE), aprofità el discurs del dia de la Cosntitució per reclamar als polítics més contundència contra els casos de corrupció i evitar així que provoquin el descrèdit de les institucions. També advertí que el codi ètic que han pactat les forces del Pacte no basta.

"No ens podem permetre perdre el tren. Els ciutadans ens reclamen un compromís ferm i, més enllà de codis ètics, volen un canvi d'actitud". Socias qüestionava així la sortida que ha trobat el seu partit i els socis d'UM i Bloc per salvar el Pacte. "No s'hi val sols posar-hi pedaços calents. La pèrdua de credibilitat és tan gran que la ciutadania s'ho mira incrèdula", sentencià el socialista, que devora tenia el president i líder de la seva formació, Francesc Antich, qui negocia el codi ètic.

Antich, en el seu discurs, evità fer cap comentari de la crisi del Pacte i just apel·là a la unitat de tots per afrontar la crisi, defensà que el Pacte aporta més transparència a les institucions i recalcà que cal fugir de les pràctiques que debiliten la política.

Però el delegat anà més enllà i advertí que si no es prenen mesures "arribarem a fer oi a la gent" i defensà que s'apliqui un codi d'incompatibilitats més estricte en l'exercici de la política i que es faci "el buit" a "tramposos i corruptes". No acabà aquí. També tingué paraules per als que "s'inventen persecucions i conspiracions" per tal de "defugir la seva responsabilitat". En una clara resposta a UM, insistí que "ens ha costat massa consolidar la democràcia perquè ara uns quants espavilats la posi en dubte per salvar la pell, sense importar el mal que fan i han fet". Entre el públic l'escoltava la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, imputada en dos suposats casos de corrupció. Munar afirmà després que Socias havia fet el seu discurs. Més tard, el delegat hi parlà.

Extracte del discurs referit a la corrupció

(...) "No passa dia sense que un nou cas o el gir d'un que ja hi era ens sobresalti (a les Balears). No s'hi val sols posar-hi pedaços calents. La pèrdua de credibilitat és tan gran que la ciutadania s'ho mira incrèdula. El desarrelament, la manca de respecte, la pèrdua d'interès, el descrèdit, la desafecció i la inhibició ens haurien de preocupar a tots.

Fa pocs dies deia, en resposta a una pregunta sobre la situació actual, que arribaríem a fer oi a la gent. Traduït al castellà encara sona més fort: asco. I això no pot continuar així. Si no som capaços de canviar, ens pot passar el que ha succeït a qualque país del nostre entorn, on la corrupció generalitzada ha fet desaparèixer els partits tradicionals i han sorgit elements poc desitjables en un sistema democràtic.

En Jordi Solé Tura, els milers i milers de batles i batlesses anònims que han fet feina durant 30 anys, no es mereixen aquest espectacle i, per suposat, els ciutadans tampoc.

Hem d'encarar el problema de front, sense subterfugis, sense hipocresies: no val escandalitzar-se quan afecta els altres i mirar cap a un altre costat quan són els teus. Però també ho hem de fer sense cinisme: n'hi ha que s'inventen persecucions i conspiracions per tal d'explicar allò que els ciutadans tenen molt clar, per tal de defugir la seva responsabilitat. I això sí que no! En política no val tot, no pot valer tot, i molt manco posar en qüestió el funcionament democràtic de les institucions i poders de l'Estat. Ens ha costat massa consolidar la democràcia perquè ara uns quants espavilats la posin en dubte per salvar la pell, sense importar el mal que fan i han fet. Deixem fer la seva feina a aquells que els pertoca. No és creïble que un jutge sigui bo si investiga els altres i dolent si investiga els teus.

És l'hora de la política en majúscules, de l'honradesa, de l'honestedat, de recuperar valors, de parlar de moral i d'ètica, de recuperar la transparència i la responsabilitat. No podem perdre el tren. No ens podem permetre perdre el tren. Els ciutadans ens reclamen un compromís ferm i més enllà de codis ètics volen un canvi d'actitud. Cadascú té la seva consciència, sap on posa el llistó, però ja els antics romans deien que "la dona del Cèsar, a més de ser honrada, ho ha de parèixer".

El Dret Romà ha arribat fins als nostres dies. Tal volta seria necessari repensar-lo un poc. No podem decebre més els ciutadans. No els podem enganar. És més, no es deixen enganar. Hem de prendre mesures com han començat a fer d'altres indrets. Hem d'aplicar un codi d'incompatibilitats més estricte i, sobretot, hem de fer el buit als tramposos i als corruptes. Ara és l'hora de l'acció, de fer front als problemes.

Els polítics tenim dret, com tots, a la presumpció d'innocència, però també tenim un plus de responsabilitat afegit, ja que ens devem a la confiança que han dipositat en nosaltres els electors per gestionar els seus problemes. I aquesta confiança no la podem trair i si fallam n'hem d'assumir les conseqüències".(...)