Francesc Antich ahir a la roda de premsa. | Ferran Aguiló - Joan Torres.

TW
0

El canvi d'estratègia del PP, que deixà plantat el president; les condicions del Bloc, que no volgueren sentir a parlar d'un govern amb suport dels populars, i les garanties d'UM per aprovar els pressuposts, restablir l'estabilitat a Palma i actuar contra la corrupció foren els tres elements claus que dugueren ahir el cap de l'Executiu, Francesc Antich, a descartar el trencament del Pacte i un govern en minoria, i a apostar per reconduir la crisi amb els socis. Reconduir-la a base de reforçar l'acord actual amb un seguit de mesures contra la corrupció que, entre d'altres, inclourien codis ètics que obliguin els partits a treure de les institucions càrrecs executius imputats amb indicis clars de delicte. Aquestes mesures es continuaran negociant avui.

La jornada maratoniana, amb deu hores de negociacions, s'iniciava amb un Antich que enduria el discurs respecte d'UM, després que bona part de l'executiva socialista constatàs el desgast que suposa el Pacte amb un partit sacsejat per casos de suposada corrupció. Tanmateix, el president, que s'havia plantejat la possibilitat d'un govern en minoria sustentat des de fora pel PP, veia com els populars canviaven d'estratègia i es retiraven d'enmig, tot i que el seu president, José Ramón Bauzá, encara dijous llançava missatges oferint suport extern al PSOE.

Sense el PP en joc, Antich escoltà d'una altra manera les garanties d'estabilitat del president d'UM. Miquel Àngel Flaquer, el primer que es reuní amb el president al Consolat, donà paraula que el diputat Tomeu Vicens votaria els pressuposts i que el regidor Miquel Nadal no actuaria a Cort per compte seu. De fet, el "problema" de Palma es mantingué obert tota la jornada. Calvo insistí que no governarà a "qualsevol preu". Els socialistes no es refien de Nadal -tampoc d'Eberhard Grosske (Bloc)- i temen que en el futur es pugui reproduir la crisi a l'àmbit municipal.

Notícies relacionades

La paraula dels socis

Malgrat això, la paraula donada per UM i la disposició dels seus dirigents a negociar un paquet de mesures per garantir que els suposats casos de corrupció no afectin les institucions convenceren el president que es podria reconduir el Pacte. Encara s'acabà de convèncer quan el Bloc, que era qui suposadament més pitjava per fer fora UM, es mostrà contrari a pactar amb el PP acords puntuals. I el seu portaveu, Biel Barceló, el segon que es reuní amb Antich, defensà que es reforçàs el Pacte amb accions per la transparència i contra la corrupció.

Es tancava el ventall i, ja l'horabaixa, els socialistes veien un clima de "màxima col·laboració" dels socis. La jornada acabà amb una trobada entre Antich, Flaquer i Barceló, en la qual es començaren a negociar una bateria de mesures, entre les quals hi havia un codi ètic que marcaria quan ha de sortir de la institució un càrrec afectat per un cas de corrupció. Les mesures no afectarien la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; el president d'Eivissa, Xicu Tarrés, ni el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt. També s'aprovarien diverses lleis, entre les quals s'inclouria la de control del sector públic, fins ara bloquejada.•