Antoni Cabot i Nadal Crespí, proveïdors de part de les obres de reforma de la casa de l'expresident Matas a can Sales Menor, han admès davant el jutge José Castro que van cobrar uns 55.000 euros en efectiu cadascú per la feina, a banda de les factures emeses. Tots dos canviaren la declaració realitzada davant la Guàrdia Civil, en què havien negat rebre pagaments "en negre". Cabot, que realitzà la instal·lació elèctrica de l'habitatge, afirmà que perceble una suma de 54.729,19 €, a part dels diners que havia rebut mitjançant el lliurament d'una factura per 8.250, que cobrà amb un taló. L'empresari assenyalà que tractava "assíduament amb l'arquitecte tècnic Miquel Garcia, a qui li passava una relació de les tasques que ja havia realitzat i a qui preguntà a qui les havia de facturar. Indicà que sols al final de la feina s'assabentà que la casa pertanyia a Matas.
Segons Cabot, Garcia en persona li anava entregant en efectiu l'import exacte i que els 54 mil euros varen ser satisfets en tres o quatre pagaments, sempre en metàl·lic. Afegí que García li donava llargues sobre la manera de facturar, fins al punt que li digué: "Ho deixarem així". L'electricista comentà que silencià aquesta versió durant la seva declaració davant la Guàrdia Civil perquè "estava molt nerviós i perquè uns deu dies abans de ser citat va rebre les telefonades de Garcia i de la secretària d'Antoni Obrador", de l'empresa de decoració Denario. Aquestes dues persones l'avisaren que "era millor" callar que havia rebut els doblers en efectiu i l'informaren que la persona que havia encarregat la feina era Maite Areal, la dona de Matas. Cabot apuntà que dimecres va rebre a l'oficina la visita no concertada de Garcia. En aquesta ocasió, li digué que declaràs al jutjat el que havia cobrat en efectiu i que no es preocupàs.
Més sobres en efectiu
L'empresari Nadal Crespí, per la seva banda, afirmà: "La veritat és que el novembre de 2004 vaig rebre 40.000 euros en efectiu a compte dels treballs realitzats i a mitjan febrer de 2005 en vaig rebre 15.000 més també en metàl·lic". Els doblers li van ser entregats en mà per Garcia, que li digué "que actuava per ordres de Maite Areal". L'empresari havia demanat un avançament a la dona de Matas per començar la feina i afegí que Garcia en dues ocasions li va entregar sobres sense que ell demanàs cap rebut o li'n donassin cap.
Crespí lliurà una factura a Maite Areal el desembre de 2006 per 26.924 euros. Afegí que se li va oblidar incloure-hi els avançaments que havia cobrat. "Va ser un preu especial. L'obra significava una gran promoció" per al seu treball, asseverà. L'empresari col·locà tota la fusta que hi ha a la casa de Matas al carrer Sant Feliu: les portes, finestres, marcs i gran part del parquet són nous. També digué que l'arquitecte tècnic li demanà que no digués res dels 55.000 euros en efectiu en la primera declaració a la Guàrdia Civil.
Imputats de darrera hora
Després de la declaració de Cabot i Crespí, els agents telefonaren per ordre del jutge al despatx de Garcia per comunicar-li que estava imputat. Poc després es presentà al jutjat i digué al magistrat que Maite Areal li deixava sobres amb diners a Denario i que fins i tot alguna vegada els hi havia donat a ell directament. Garcia utilitzava els doblers per pagar els proveïdors. L'arquitecte tècnic va negar haver coaccionat Cabot i Crespí perquè negassin els fets en la declaració davant la Benemèrita. Així mateix, va ser requerida com a imputada l'exsecretària d'Antoni Obrador, Maria Emilia Rodríguez, que es presentà als jutjats sense el DNI i en roba d'estar per casa, probablement després d'haver estat citada d'urgència.
Rodríguez afirmà que Obrador dirigia les obres i que Garcia era empleat de Denario. Va admetre haver a anat a l'oficina de Cabot, però no per demanar que callàs, sinó per assumptes professionals. Assenyalà que desconeixia que Garcia fes pagaments en efectiu als proveïdors sense constatació documental. Rodríguez afegí que Obrador no cobrà a Matas pels seus serveis professionals.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hala! Ja està bé. Que amolli el palauet!
Els inspectors d'hisenda ja estan en marxa, però el delicte no és el mateix per cobrar en negre (multa d'hisenda, com és lògic) que el problema real: D'ON TREU MATAS ELS DINERS???
I els inspectors d'Hisenda ? Venga que hi ha feina per fer amb aquesta gent que paga i cobra en negre...Només encalcen els desgraciats que tenen una nòmina.