La nova Llei de comerç, que adapta la del 2001 a la Directiva europea de serveis -directiva Bolkenstein- i que aixeca la moratòria sobre grans superfícies comercials, s'aprovà ahir al Parlament sense vots en contra. Amb tot, el redactat final inclou cinc esmenes del PP rebutjades pel Pacte. S'aprovaren gràcies al suport del diputat del Grup Mixt, Tomeu Vicens, suspès de militància per UM després que el jutge li imposàs una fiança per la imputació en el cas Son Oms. Vicens va fer perdre ahir sis votacions al Pacte -les de les cinc esmenes i la del redactat que les incloïa- i permeté que el PP introduís retocs tècnics a la llei que no en canvien substancialment l'abast.
El Pacte perdé les votacions al Parlament just l'endemà que passàs el mateix a l'Ajuntament de Palma i enmig d'un context en què trontolla l'estabilitat d'aquests acords, sobretot després de les noves imputacions judicials de càrrecs d'UM. Les votacions es produïren en un llarg ple, que fins i tot s'hagué de suspendre per allargar les negociacions entre les forces del Pacte, el PP i Vicens. Finalment, el Pacte acceptà tres esmenes del PP i tres de Vicens, i rebutjà la resta. Això no obstant, Vicens permeté que se n'aprovassin cinc més que els populars havien mantingut. Ells, en canvi, no votaren les del diputat del Grup Mixt. Vicens no intervingué en el ple i, després, justificà el seu vot per qüestions tècniques i no descartà que en el futur repeteixi. Era la primera vegada que Vicens permetia l'aprovació de propostes del PP, precisament en la darrera votació abans que arribin al ple els pressuposts autonòmics.
Restriccions urbanístiques
Tanmateix, tot i l'enrenou, la Llei de comerç s'aprovà amb un elevat grau de consens i sense cap vot en contra. La seva entrada en vigor suposarà l'aixecament de la moratòria imposada l'any 2005 sobre grans superfícies comercials. La llei, però, canvia els criteris per limitar-ne la implantació i, a partir d'ara, ja no seran econòmics -la directiva Bolkenstein no ho permet- sinó que seran urbanístics. Així, només permet ubicar grans centres comercials en sòl urbà consolidat -en rústic just es permetrien vinculats a activitats agrícoles, ramaderes o forestals- i restringeix la consideració de gran establiment comercial, que necessitarà per força de llicència autonòmica, als que tinguin més de 700 metres quadrats en el cas de Mallorca, 40O a Menorca i Eivissa i 200 a Formentera.
Les esmenes del PP aprovades amb el suport de Vicens modifiquen la tramitació que haurà de seguir una sol·licitud de llicència autonòmica de gran establiment comercial i la simplifiquen. Alhora, donen llibertat per determinar dies i hores d'obertura als centres comercials de fins a 300 metres quadrats -el Pacte ho limitava a 150 metres-, sempre que pertanyin a petites i mitjanes empreses. Així mateix, permeten que els comerços que no siguin grans centres comercials i que es trobin oberts al públic des d'abans del 17 d'octubre de 2006 sense tenir llicència d'instal·lació i obertura i funcionament ja no la necessitin. Finalment, s'afegeix un punt perquè la llei no afecti les sol·licituds en tramitació per implantar comerços que no eren considerats gran establiment amb la llei anterior. Aquests es continuaran tramitant amb l'antiga.
El Parlament aprova la norma que permet a Antich avançar eleccions
Per assentiment i gairebé sense debat, el Parlament balear aprovà ahir la Llei electoral dels consells, que elimina els dubtes jurídics existents perquè el president del Govern, Francesc Antich, pugui convocar eleccions anticipades. Així, una vegada que es publiqui la nova norma al BOIB, Antich podria avançar els comicis. El nou Estatut d'Autonomia dóna al president del Govern la potestat de dissoldre el Parlament i convocar eleccions i, a la vegada, fixa les les llistes electorals separades per al Parlament i els consells. Tanmateix, fins ara no quedava clar si la convocatòria d'eleccions avançades al Parlament tenia algun efecte sobre els consells. Ara s'aclareix aquest punt i es desvinculen els comicis autonòmics dels insulars, que sempre s'hauran de dur a terme amb les municipals el quart diumenge de maig de l'any pertinent.
La llei arribava al ple pràcticament consensuada i l'únic punt que havia generat polèmica durant la tramitació també s'acabà negociant entre les forces del Pacte i l'oposició. Finalment, la llei no inclou cap fórmula concreta de jurament o promesa dels càrrecs als consells i s'elimina així la fórmula que havia inclòs el Pacte, sense referències al rei ni a la Constitució, que el PP rebutjava. Com fins ara, serà cada institució qui decidirà la fórmula que empra.
Tot i que aquest punt havia generat polèmica -ahir es retirà i no fou ni objecte de debat-, la clau d'aquesta llei és que des del moment que es publiqui Antich podria convocar eleccions anticipades, una de les sortides que es podria plantejar davant la inestabilitat del Pacte.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Que entri la CUP i el govern popular d'una vegada. Que es prioritzin els necessitats, el poble que ho passa malament. Estic fart de la classe política que tenim ara. El concepte del polític l'han cremat a base d'ineptitud, falsedat, engany i robatori. Tots junts, uns per un tema i els altres per la resta. Si aquell home deixa el grup, que deixi la cadira. El votaren d'acord amb unes idees i unes tasques a fer. I la resta, que estudiïn com ser polítics i no enganar. Lla vors ja en parlarem si els votam o no. Conciliació familiar, dret a poder estudiar i fer feina, sanitat pública de qualitat, educació de qualitat, serveis públics de qualitat, gestió dels doblers que genera aquesta comunitat, llengua catalana, inversió en investigació, creació de l'IBREA anunciat al febrer, creació i respecte pels parcs naturals, aplicació de la llei de costes (esborrant per sempre la piscina del feixista), prohibició del falangisme, retolació en català, que es promocioni i es premiï l'aprenentatge del català i la nostra cultura per part dels treballadors (com feren amb l'hebreu en el seu moment), però sobretot, que es revisi i diferenciï el delicte econòmic quan hom és polític: major poder i responsabilitat, major greuge, major condemna. No pot ser que si un delicte d'aquests que han comès els d'UM o PP prescrigui als 5 anys, quan molts d'ells estan protegits durant quatre, que és el que duren les legislatures i encara així els passen a ministeris de Madrid amb més protecció i poder encara. Si aquest sistema espanyol no funciona per als Balears i Pitiusos, idò avall amb ell. Llibertat, Germanies (polítiques) i independència.
La major part dels polítics i sindicats alemanys estan en contra de que s'obrin els comerços en dia festiu, i també tenen la Bolkenstein en perspectiva, però aquí els nostres polítics són més papistes que el papa i estan venuts als empresaris. EL TC els ha donat la raó.
El Tribunal Constitucional alemán ha dado la razón a la Iglesia Católica y la Iglesia Evangélica, las dos principales confesiones religiosas del país, al declarar parcialmente inconstitucional la normativa aplicada en Berlín desde 2006, que permitía la apertura de comercios en los cuatro domingos de Adviento, previos a la Navidad, al considerarla "incompatible" con el artículo 139 incluido en la Constitución germana en 1919 durante la República de Weimar, que estipula la protección del descanso en las jornadas dominicales. En este sentido, el Tribunal explicó que la decisión toma en cuenta esta especial protección del derecho al descanso, así como la comprensión de determinados preceptos religiosos y señala que las excepciones a esta regla de protección dominical deben sostenerse en razones objetivas "más allá del mero interés económico de los vendedores y del interés de los consumidores en comprar". La mayoría de establecimientos comerciales y oficinas de Alemania permanecen cerradas en domingo durante todo el día, aunque se permiten algunas excepciones. Sin embargo, en 2006 la ciudad de Berlín decidió permitir a los comercios la apertura durante siete horas en los cuatro domingos antes de Navidad, así como en otros dos domingos a lo largo del año. .
En un sistema de llistes obertes on la gent pogués triar els seus representants aquests podríen fer el que creguéssin convenient en cada cas en funció de la seva pròpia promesa. El cas és que no tenim aquest sistema i per tant cap ciutadà no ha pogut votar directament aquest personatge, han votat tota la llista on ell hi figurava. En aquest cas si "cau" del grup amb qui va fer candidatura hauria d'haver perdut la cadira perquè a ell ningú no l'ha votat. Jo només me deman com encara té les dues cames senseres...
ELECCIONS! GOVERN=DECEPCIÓ=ELECCIONS=ABSTENCIÓ=REGENERACIÓ POLÍTICA.
Anticapitalista: Al servei de quins empresaris està feta la llei? Doncs jo tho diré, està feta al servei dels petits empresaris i autònoms del petit comerç, que quasi l'han feta ells a la llei. Així que no diguis dois ni venguis amb soflames antiempresarials estantisses i tòpiques, aquí es defensa el petit comerç familiar i res més. És mal d'entendre com encara avui hi ha genteta que defensa un comunisme passat de moda i que relaciona empresaris amb tot lo dolent. Si aquesta gent ens arriba a governar algun dia ja podeu començar a emigrar perqué ens morirem de fam.
Anticapitalista: la llei s'adapta a la Normativa Bolkenstein de la UE. ja en pots afegir de cosetes, que si tan mateix incumpleix la lleu europea tard o prest serà tombada. Per altra banda la llibertat d'horaris és només per a superfícies de fins a 300 m2, i no es permet l'obertura de més centres comercials a sol rústic, és a dir, que s'elimina la possibilitat de l'interès general que sempre estava en mans del polític de torn. I per cert, si les grans superfícies estan estan en contra de la llei i ha han dit que la recorreran per massa intervencionista és per alguna cosa.
Pregunto: potser que el suspés de militancia d'UM hagi votat esmenes amb el PP per qualque conveniència particular? Bé, ara que ja tenim norma per avançar les eleccions, esperem la seva publicació amb ansietat, i que es convoquin eleccions al Parlament. És l'única manera de desfer-nos de tots els imputats , començant per la MAM i acabant per en Cardona.
Aquesta és la democràcia que tenim. Llistes obertes ja
A Alemanya amb la dreta al govern , el Tribunal Constitucional ha prohibit que s'obrin els comerços fins i tot en els diumenges d'advent, per tal d'agarantir el descans dominical. Aquí en canvi, la suposada esquerra fa la llei al servei dels empresaris i no mira en absolut pels drets dels traballadors ni per la conciliació de la vida familiar i laboral de la que s'omplen la boca.