Què és el nacionalisme mallorquí? Per què davalla en vots unes eleccions rere les altres? I quines sigles n'haurien d'integran un front electoral? Aquestes són les grans incògnites que debateren ahir, al centre Flassaders, tres representants de la cultura mallorquina: l'escriptor Sebastià Bennasar, el glosador Mateu Xurí i el periodista Maties Salom, tots tres col·laboradors d'aquest rotatiu. També per unanimitat criticaren la divisió de forces nacionalistes a Mallorca. Va ser, però, no tant per la dispersió del vot ("la pluralitat és meravellosa", afirmà Xurí), com per la projecció social de divisió que la ciutadania hi percep. Maties Salom, director adjunt d'IB3, fou clar: "Les relacions entre els partits no ajuden a fer que es visulitizi la seva alternativa". I és que les picabaralles intranacionalistes serien com un soroll, no gaire alt però persistent, que no permet escoltar-ne el discurs amb nitidessa.
Un missatge que de ben segur captaren els polítics que acudiren al debat, entre els quals no faltà cap branca del mallorquinisme. Biel Huguet (Entesa), que jugava a casa i Joan Lladó (ERC), com també Joana Lluïsa Mascaró (PSM) i Josep de Luis (UM) hi eren presents. La crida a la unitat i al front comú, sincera o no, hi quedà clara. Una altra història és qui ha de formar part d'aquest front. Sobrevolaren negres niguls i poques respostes. La moderadora, Mar Costa, llançà la primera bala en plantejar la davallada de vots del nacionalisme. "El PSM tenia 5 escons al Consell l'any 1995. Després davallà a tres. I el 2007, sota la fórmula del Bloc, encara n'assolí tres". Llavors es demanà en veu alta: "Hem de canviar d'estratègia?". O, dit d'una altra manera, quina aliança electoral s'ha de forjar?
Ara per ara, just pareixen realistes dos camins, que s'enfilen en direccions oposades: mantenir la coalició Bloc (imprimint-li un caràcter més identitari, tot comptant amb EU) o posar messions per un front de formacions merament nacionalistes (hi cabria UM). Davant les preguntes d'una de les assistents, els ponents no foren capaços (o no ho volgueren) de definir amb quines sigles cal formar aquest espai. Salom manifestà: "En tot cas, hem d'oblidar les sigles i que entrin les persones". Xurí advocà perquè el nacionalisme "no treballi amb un termini de quatre anys, com els altres, sinó cada dia". I Bennasar els convidà a tancar-se amb ell (i una botella de whisky) durant un cap de setmana en un llogaret qualsevol de Mallorca. "I ens posaríem d'acord", vaticinà.
Una crida a l'èpica, la de Bennasar, que agradà als assistents, entre els quals també es trobaven Mateu Martí (OCB); el director de dBalears, Miquel Serra, i l'escriptor Hilari de Cara.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Qué és això del "mallorquinisme"? no basta en mal anomenar a la llengua catalana parlada a Mallorca "mallorquí" i ara hem de parlar de "mallorquinisme"? malament anam si a més de dividir la llengua també volem dividir els països catalans. Ja és ben hora de parlar clar i català. LA NOSTRA LLENGUA ÉS LA CATALANA I LA NOSTRA NACIÓ TAMBÉ. No mesclem ous amb caragols. Jo em puc sentir ben mallorquí igual que em sent calatraví però de portes a fora hem de defensar la unitat de la llengua i de la nació catalana. VISCA LA TERRA!!!!!!
La majoria dels comentaris sembla que estan d'acord que intentar ajuntar les forces nacionalistes progressistes és inútil, una trampa, respon a obscures ambicions, és regionalisme i no nacionalisme, etc. Amb tot, tots junts no arribem al 10% dels vots. Per separat, ja em direu. Bon panorama per d'aquí a un any i mig davant del què caurà amb Bauçà-Rodríguez-Delgado.
Dignitat, dir les coses pel seu nom, deixar d'autoanomenar-se nacionalistes -quan són els partits menys nacionalistes de les institucions-, deixar l'egoïsme i els personalismes, fer un cop d'ull al discurs dels que lluitaven contra l'imperialisme castellanitzador a la 2a República Espanyola, llegir-se i rellegir-se la carta de resposta dels mallorquins als catalans del principat per la qual van ser perseguits els seus signants. I gastar pasta, molta pasta en fomentar, promocionar la dignitat del que ens és propi. Cal arribar a la gent, fer propaganda constant i feina de camp.
necessitam plotics que estinguin realment compromesos amb el seu poble, amb la seva llengua i amb la seva cultura. Ja basta de vividors de la politica. Jo crec que la majoria de mallorquins esteim orgullosos de sero, ens agrada anar a les festes populars i participar de la cultura mallorquina. Com pot esser que aquests mallorquins despres votin partits espanyolistes? Perque no es senten reprensetats per ningú i per la capacitat que te la dreta de manipularo tot.
Mira Maria, si Entesa són quatre gats, el PSM són sis. I el BLOC no necessita que ningú li faci feina bruta en contra. El BLOC s'ho fa sol: incompliments (p.e. son espases), batelletes internes (p.e. infinites), manca de projecte ideològic (p.e. anti-PP i prou), ineficàcia (p.e. trens, recintes firals...), cadiritis (p.e. de la mà d'UM), grosskisme (p.e. la seva "amistat" amb na Nanda), manca d'avanços nacionals (p.e. TV3, immigració...) Francament Maria, o el que nomguis, no estau per donar lliçons a ningú
Tota aquesta colla només aspiren a ser polítics professionals i a viure d'esquena dreta. El nacionalisme està en el carrer i en les lluites.
Una altra vegada els quatre gats d'Entesa remenat la cua, a veure de quina manera es poden assegurar una mamella, en que sigui pagada per UM o pel PSOE en pagament de la feina bruta en contra del BLOC.
Intel·lectuals? Intel·lectuals de pa amb fonteta. Polítics nacionalistes? Lideratge polític per sota mínims. Amb aquest personal a la meitat de pastar, ¿com treurem el carro de sa rota?
Molt bona, Marco. De totes maneres, sóc un d'aquests capdefaves que volen la independència.
segui així amb les reunions de nacionalistes en estat purità, pereix una reunió de cursillistes de cristiandat, vos han de donar menjar apart no veis que no vos votarà casi ningú en lo que deis la gent és molt més intel.ligent del que voltros creis, no heu madurat esteis en els anys setanta