TW
0

El futur recinte firal de Palma serà un dels més petits de l'Estat si s'ubica al Lluís Sitjar. El Govern preveu que tingui una superfície de devers 8.000 metres quadrats, inferior a la dels d'altres ciutats equiparables a la capital balear.

Es poden trobar recintes de característiques semblants a Armilla (Granada, amb 8.500 metres quadrats coberts per a exposicions), Badajoz (10.000 metres) i Valladolid (12.000 metres). A Tenerife, l'arquitecte Santiago Calatrava projectà, l'any 1996, un edifici emblemàtic que ocupa 40.000 metres quadrats. És multifuncional, perquè també serveix per a congressos, i se'n destinen 12.000 metres quadrats a fires i mostres.

Tanmateix, la consellera Xesca Vives i el director general de Comerç, Pere Trias, asseguren que amb 8.000 metres quadrats n'hi ha a bastament. "És el que necessitam, perquè la fira nàutica, que és la més grossa que organitzam, es fa a fora," explica Trias. A més, argumenta que les mostres estan de cada cop més especialitzades i requereixen espais més petits. Així, la majoria de les que s'organitzen a Palma tenen dimensions que oscil·len entre els 5.000 i els 7.000 m2. I afegeix que el factor econòmic també ha influït en les dimensions de la instal·lació. En aquest sentit, Comerç pretén pagar-la amb l'estalvi que suposarà deixar d'abonar el lloguer de la Conselleria i de l'aeroport, on actualment es fan les fires. En total, un milió d'euros cada any.

Notícies relacionades

Trias afirma que l'edifici que pretenia construir l'Executiu de Jaume Matas, de 35.000 metres quadrats i amb un cost de 120 milions, és inviable. Tanmateix, el president de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres, Aurelio Vázquez, posa de manifest la necessitat que Ciutat disposi d'un recinte firal "de primer nivell". A parer seu, al Lluís Sitjar hi ha espai per aconseguir-ho, però adverteix que "si hi començam a posar equipaments, ja parlam d'una altra cosa".

En aquest sentit, Aina Calvo ha explicat que sols el 45% de l'estadi es destinarà a la nova infraestructura i a la Conselleria, perquè el 55% restant serà d'ús esportiu, a fi que no s'hagi de modificar el PGOU de Palma. El Govern vol repartir els 14.000 metres quadrats en 8.000 per a l'espai firal i 4.000 per a la Conselleria. Vázquez sosté que, si és necessari canviar la normativa, que es faci, però "s'ha de prioritzar el recinte per a mostres, perquè Palma ho necessita". En termes similars s'expressa el president d'Afedeco, Bartomeu Servera: "Si en construïm cap, que pugui competir en tot el món."

Per la seva banda, el president de la Pimem, Juan Cabrera, és més partidari d'adaptar el Palma Arena perquè pugui ser el recinte firal de la capital balear.