Munar presidí amb total normalitat el ple del Parlament. | Joan Torres

TW
0

La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, tornà ahir a presidir amb total normalitat un ple de la cambra, just 24 hores després de declarar com a imputada en el cas Can Domenge. Com el dia anterior, evità contestar les preguntes dels periodistes. El Bloc, soci d'UM al Pacte, tornà a demanar a aquest partit que "reflexioni" davant el "descrèdit" que produeixen en la política la proliferació d'aquests suposats casos de corrupció, com el que afecta a Munar.

El portaveu del Bloc, Biel Barceló, criticà amb contundència que Munar usàs dilluns la seu del Parlament per fer declaracions sobre la seva imputació en el cas Can Domenge després de comparèixer davant el jutge. El nacionalista ho considerà "inoportú" perquè "la seu parlamentària no és per a aquestes coses" i hauria d'haver "respectat la institució".

El portaveu del PSOE al Parlament, Antoni Diéguez, també opinà que aquesta opció "no fou la més adequada", però probablement fou la "més prudent", tenint en compte que hi havia gent insultant Munar fora dels jutjats. En canvi, el portaveu del PP, Francesc Fiol, ho trobà "insubstancial" i afegí que "mentre sigui presidenta del Parlament pot fer-hi les declaracions". El diputat d'UM, Josep Melià, mantingué una posició similar.

A banda d'aquesta polèmica, el dirigent del Bloc, Biel Barceló, no demanà la dimissió de Munar i reiterà que ho faran si un jutge li decreta mesures cautelars, igual que ho han dit del conseller de Turisme, Miquel Nadal. Sí que apuntà que si Munar fos del seu partit la faria cessar i que Nadal ja no hauria de ser en el Govern. "L'exemple que es dóna no és bo", recalcà el diputat nacionalista, qui advertí també que les imputacions repercuteixen en l'Executiu d'una manera "injusta" i "negativa".

El diputat Pep Melià (UM) considerà "agosarat" que es puguin demanar dimissions sense mesures cautelars i el popular Fiol defensà que amb una imputació no basta i s'hauria de fer un "esforç de comprensió i pedagogia", perquè no tots els imputats són culpables. Tot i això, reconegué que la situació és "lamentable"; amb tot un seguit de polítics imputats en suposats casos de corrupció, "preocupa extraordinàriament" i més "si afecta persones amb alta responsabilitat" com Munar. Diéguez (PSOE) admeté que "ningú no està còmode amb el que passa" i negà que el Govern se sostengui amb el vot de Vicens, imputat pel cas Son Oms.

Notícies relacionades

Corral diu que la UTE tenia el millor projecte

El degà del Col·legi d'Arquitectes de Balears, Luis Corral, afirmà ahir davant el magistrat instructor del cas Can Domenge que el projecte bàsic que la UTE Sacresa-Ferrà Tur presentà al concurs per a l'adjudicació dels terrenys de Can Domenge fou el millor. El projecte rebé l'assessorament de l'arquitecte Jean Nouvel. El magistrat Muñoz també cità a declarar com a testimonis un grup d'arquitectes que participaren en el concurs i que no el guanyaren. Els professionals afirmaren que treballaren durant vint dies i nits per preparar el projecte en el termini corresponent. A preguntes de Muñoz, afegiren que si haguessin sabut que el concurs estava arreglat no hi haurien optat. El cas Can Domenge s'inicià arran de la querella que el grup Núñez i Navarro presentà contra el Consell després de perdre el concurs públic per a la venda dels terrenys i pels quals va oferir 60 milions d'euros, el doble que la guanyadora del certamen, la UTE Sacresa-Ferrà Tur.

Un jurat d'arquitectes

El gener de 2006, el Col·legi d'Arquitectes arribà a un acord amb el Consell de Mallorca per incorporar un jurat al concurs que valoràs l'obra arquitectònica del projecte de Can Domenge. El jurat es limitaria a avaluar-ne l'adaptació a l'entorn i al Pla Territorial i les solucions arquitectòniques. El conjunt d'aquestes qüestions suposaria una valoració de 45 punts sobre 100. Corral apuntà que "el projecte que obtingué el màxim de 45 punts era el millor i tenia més possibilitats de guanyar, com així va ser ", en relació a la UTE Sacresa-Ferrà Tur.