Més d'una seixantena de persones seguiren la presentació, que esperllongà durant una hora i mitja. | Ferran Aguiló - S. Amengual

TW
0

José Díaz Herrera va presentar ahir el que ell considera "un exercici necessari d'autocrítica d'una professió altament endogàmica". Díaz, periodista d'ofici, va publicar el mes de setembre Pedro J. Ramírez al desnudo, una biografia no autoritzada que "desemmascara" el director d'El Mundo, Pedro. J. Ramírez. Segons l'autor, "aquesta obra era una necessitat, ja que la premsa critica, però allò que hauria de fer abans de tot és estudiar-se a si mateixa".

Díaz recordà que ell arribà a Cambio 16 quatre anys abans que l'empresa contractàs Pedro J. Ramírez per "fer la feina bruta i acabar amb Adolfo Suárez". Amb tot, l'autor d'aquest llibre, que ja va per la tercera edició en poc més de dos mesos, va veure com el seu treball perillava, perquè no trobava cap editorial que l'hi publicàs. Gràcies al màster en periodisme per la Universitat de Columbia i a la feina fora de l'Estat, Díaz assegura que "he après a ser més crític amb la professió, cosa que a Espanya no passa". Des del seu punt de vista, aquí el que succeeix és que "entre els periodistes la gent es cobreix i que el bon periodista ho és pel que explica i destapa, i no pel que sap i calla".

La presentació a la llibreria Lluna de Palma va aplegar més d'una seixantena de persones, que van seguir atentes les explicacions de l'escriptor, com també de la resta de convidats que hi van intervenir. Jaume Sastre, coautor de La guerra de la piscina i que va actuar com a conductor de l'acte, va destacar "el mirall que suposa aquest llibre i aquest exercici d'hemeroteca que permet veure les contradiccions de P. J. a través dels textos que ell mateix ha escrit". Així mateix, va destacar-ne "la quantitat d'informació sensible contraposada a allò anecdòtic que permet retratar-lo". El pare Joan Marc, de la Real, va posar en relleu "la necessitat de l'obra, perquè així pots saber quin tipus de persones ens manipulen i trastornen la societat".

L'altre encarregat de presentar el treball va ser Miquel Àngel Tortell, conegut per haver publicat El Mundo contra Mallorca. Tortell va posar èmfasi en la circumstància que, "amb el que ha fet, Ramírez ja no és un periodista, sinó Jack l'Esbudellador, capaç de controlar els poders fàctics i carregar-se el que faci falta". A través de gairebé 700 pàgines, el llibre retrata el que ha estat i és el director d'El Mundo, gràcies al testimoni de gent molt propera a ell, com per exemple l'exdona, i de personatges destacats en el món de la comunicació, com el fundador del Grupo Zeta, Antonio Asensio, que el dibuixa com "algú capaç de robar a una velleta només per poder ser el primer a publicar la notícia".

Com relata Díaz, Pedro J. ha tingut la capacitat de rebre el suport de Mario Conde i de Javier de la Rosa, "que després va deixar a l'estacada". D'ara, li sorprèn la bona relació que té amb Zapatero, i és que "és un home que va acabar amb els felipistes que hi havia al Govern, tot i ser en el seu moment instigador dels GAL". 30 anys de la història d'Espanya a través d'algú que ha volgut ser "més que periodista".