Maria Antonia Munar, als passadissos del Parlament. | Joan Riera - Jaume Morey

TW
0

La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, declara demà com a imputada en el cas Can Domenge davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). També està cridat a declarar l'exportaveu del PP al Consell Fernando Rubio. Diversos informes pericials encarregats per les defenses dels imputats acrediten que el concurs d'adjudicació del solar de can Domenge "es va ajustar a la legalitat". Munar està citada des de fa setmanes, però divendres foren escorcollades les empreses que formaven part de la UTE que guanyà el concurs.
L'esperada declaració de Munar ve acompanyada per les inspeccions que el magistrat Francisco Javier Muñoz ordenà divendres a les seus de Sacresa a Barcelona i de Construccions Ferrà Tur a Calvià, relacionades amb la causa, i del despatx de l'advocat de Sacresa a Palma Santiago Fiol.

El cas Can Domenge investiga la presumpta trama de corrupció en la venda del solar públic del Consell. A la causa hi ha imputats tres polítics aforats: la presidenta del Parlament i expresidenta del Consell, Maria Antònia Munar; el conseller de Turisme i exvicepresident del Consell de Mallorca, Miquel Nadal, i el diputat autonòmic i exresponsable d'Ordenació del Territori de la institució, Bartomeu Vicens. El passat 21 d'octubre el magistrat Muñoz dictà una providència en la qual imputava Munar a la causa i la citava a declarar. Fa dies, la política afirmà que la declaració entrava dins la normalitat i que respondria amb tranquil·litat. La causa s'inicia amb la denúncia del grup Núñez y Navarro, que es va sentir perjudicat davant la venda dels terrenys de Can Domenge a la UTE formada per Sacresa i Construccions Ferrà Tur.

El gener del 2006 el Consell de Mallorca posà en venda a través d'un concurs públic els terrenys amb la intenció de dotar la zona d'un nou projecte urbanístic emblemàtic amb la construcció de 600 habitatges. La constructora catalana hi presentà una oferta de 60 milions d'euros, que doblava la xifra aportada per la UTE. L'adjudicació anà finalment a mans de Sacresa i de Construccions Ferrà Tur, que pagà 30 milions d'euros per la compra de les terres. A principi d'octubre, la Sala Civil i Penal del Tribunal assumí el cas. El magistrat Muñoz acordà fer-se càrrec de les competències i sol·licità a la jutgessa Carmen González del Jutjat d'Instrucció 12 de Palma, que fins llavors havia instruït la causa, que li remetés la documentació. González trobà "indicis racionals de criminalitat" en el conseller Miquel Nadal i en el diputat Bartomeu Vicens, a qui havia acusat dels presumptes delictes de prevaricació, frau i malversació de cabals públics. La magistrada trobà, a més, indicis de criminalitat contra el president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, i la UTE formada per Sacresa i Ferrà Tur. Els fixà una fiança de 38,5 milions per responsabilitat civil.

Notícies relacionades

Tres polítics aforats: Munar, Nadal i Vicens

El gener de 2006, quan es produí la presumpta adjudicació irregular en la venda dels terrenys de Can Domenge, els principals implicats en la causa eren el màxims responsables del Consell i líders de la formació nacionalista d'UM. Miquel Nadal era el vicepresident del Consell de Mallorca; Bartomeu Vicens, el responsable de l'Ordenació Territorial de la institució, i Maria Antònia Munar -imputada amb posteriotat- era la presidenta del Consell Insular. Els tres són polítics aforats i, per aquesta raó, el cas Can Domenge ha passat al TSJIB. Munar és l'actual presidenta del Parlament, Nadal és el conseller de Turisme del Govern Antich i regidor del Palma, i Vicens és diputat autonòmic al Grup Mixt.