Zaldivar dirigeix TVE Balears amb delegacions a Menorca i a Eivissa. | Jaume Morey.

TW
0

TVE Balears celebra avui els 30 anys. Aquesta edat marca ja el camí cap a la maduresa del centre territorial. Tot i haver patit un ERO ara fa dos anys, es troba en un moment de gran projecció, gràcies a la notorietat que els canals Teledeporte i 24H li donen. L'actual director, Joan Manuel Zaldívar, assegura que els darrers anys els centres territorials de TVE han guanyat força.

Com ha canviat la funció com a centre territorial els darrers anys?
Darrerament, hem tingut una gran presència a la resta de l'Estat per temes judicials, qüestions polítiques i esportives per Nadal i Lorenzo. En aquests 30 anys, la informació que interessava de Balears ha canviat moltíssim. Ara, els centres territorials entram contínuament. Tot i ser 40 treballadors després de l'ERO que vam patir fa dos anys, continuam endavant.

I tecnològicament, quins canvis heu experimentat?
A l'inici de TVE Balears els càmeres i els redactors feien les notícies i enviaven tot el material a Madrid. Allà es muntaven les notícies i els presentadors feien l'informatiu. Primer es va començar a treballar des del passeig Mallorca i l'any 1983 ens vam traslladar a General Riera. Imagina't, hem passat d'enviar les cintes a Madrid a poder veure l'Informatiu Balear per internet des del mes de juliol passat.

L'Informatiu Balear fa 30 anys que surt en antena, quin paper té en l'actual marc audiovisual balear?
Tot i la forta competència a la mateixa hora, com per exemple les notícies d'IB3, de la Sexta, l'Arguiñano i els Simpons, aconseguim un 25% de quota de pantalla. El mes d'octubre realment va ser molt bo. Tenim el telenotícies del migdia de dilluns a divendres a les dues. Això vol dir que, cada dia, prop de 57.000 espectadors s'asseuen davant del televisor per veure l'Informatiu Balear.

Quin paper ha jugat TVE Balears en la normalització lingüística del català?
Ha tingut un paper molt important... Va ser pionera en mitjans de comunicació en català, televisivament parlant. Hi havia Ràdio Popular, però vam ser la primera tele. Fou complicat, però es va optar per un estàndard assessorats des del primer moment per la Universitat de les Illes Balears. Crec que va ser Gabriel Bibiloni el primer assessor. La veritat és que va haver-hi certa polèmica primer sobre quin idioma s'havia de parlar i després per establir quin era l'estàndard. Ara sembla senzill, però abans no hi havia ni Estatut d'Autonomia. Tanmateix, ja fa molts anys que tenim la polèmica superada. Així mateix, ens hem convertit en un referent per l'arxiu audiovisual d'aquests 30 anys. Constantment ens truquen perquè la resta de mitjans necessiten alguna cosa. Una de les coses bones és que la Corporació ha posat en valor l'arxiu i es comercialitza.

Com us plantejau la temporada?
El nostre projecte és continuar 30 anys més com a mínim. Els projectes són de continuïtat i mantenir un informatiu competitiu el migdia i oferir les nostres notícies a Madrid. És a dir al Telediario, al Canal 24h, al Teledeporte perquè, tot i ser líders a l'Arxipèlag, RTVE a les Balears és molt potent.

Com afectarà la supressió de la publicitat a partir del mes de gener a TVE Balears?
De moment no hem notat res, no sabem si tindrem més temps d'informatiu, però això és una decisió que encara no s'ha pres en aquests moments convulsos que estam vivint, precisament amb la dimissió del president de RTVE. No sabem com ens afectarà aquest canvi. Allò cert és que no hi haurà anuncis, però l'informatiu continuarà igual.