TW
0

A l'estil d'experiments com Radio Colifata (a l'Argentina) i Ràdio Nikosia (Barcelona), n'arriba ara a les ones la versió mallorquina: Ràdio Taronja. Es tracta d'un espai radiofònic preparat i conduït per gent amb trastorns mentals, un espai per a la seva llibertat creativa. De fet, la producció de Ràdio Taronja es troba en fase experimental. El programa s'emet des dels estudis palmesans d'Ona Mallorca (98.00 FM), cada dilluns entre les 18.00 i les 19.00 hores i en el marc d'una altra proposta, 2 i 2 són 22, un espai idoni per a la inclusió de les inquietuds dels usuaris amb malalties mentals. Ahir se'n va emetre la quarta edició, que va tenir Lluís Alberto Afán i Llorenç Roselló com a locutors. Ambdós visiten la Unitat Comunitària de Rehabilitació (UCR) d'Inca, encara que Lluís és d'Alcúdia i Llorenç prové d'Alaró. Així, ni que fos per un dia, ahir eren els conductors del seu propi programa.

"Si estàs tranquil tot surt bé", explica Lluís en acabar l'emissió. "Ja en teníem triada la música i n'havíem escrit el guió". El seu company Llorenç també es mostrava feliç per la feina feta, tot i els nervis. "Home, al principi, durant els primers minuts, sí que passes pena... Però després et fuig del cap". El resultat és gairebé una hora de conversa sobre els propis temes. "Avui hem tractat de l'estat de la pesca a les Illes, ja que tots dos en som aficionats", expliquen alhora. El seu convidat del dia va ser Javier Llorente, coordinador de la reserva marítima i pesquera del parc del Llevant. Convidat... i entrevistat per Lluís i per Llorenç. Una bateria de preguntes inacabable, que demostra fins a quin punt s'havien documentat els dos esporàdics locutors.

"Fer de periodista és molt divertit -comenta Lluís-. Ja ens agradaria repetir-ho". I és que, tot i la joventut de Ràdio Taronja, ja se'n percep l'èxit terapèutic. Tal com explica Lola Gabaldón, treballadora social de la UCR d'Inca, "és una activitat fora d'allò comú, que els motiva molt". "Fins i tot diria que estan emocionats!", afegí. Però Lluís i Llorenç ja han estat reporters per un dia, de manera que la setmana vinent en passaran el testimoni a uns altres companys de malaltia. Emma Socies, directora d'Ona Mallorca, explica que l'objectiu és que, durant aquest curs, hi prenguin part 70 pacients d'unitats de salut mental. "No ens marcarem grans objectius, però tampoc límits: l'emissió serà més llarga segons com surti". Així és el nou eix d'actuació: "Feim coses més participatives, perquè volem tornar a la societat el que ella ens dóna". Per ara, funciona. David Oliver, presentador habitual de 2 i 2 són 22, es mostra entusiasmat amb la incorporació "d'una nova perspectiva" al programa. És la dels malalts mentals, que, atès el seny amb què condueixen l'espai, crida a la reflexió: Qui els gosa dir bojos, en aquest món incomprensible?