El palau del carrer Sant Felio es perquerí ahir. | Jaume Morey.

TW
25

Després dels dos escorcolls que s'efectuaren divendres a Palma i a Madrid, els investigadors fan una aturada i, així mateix, es fa una valoració dels resultats obtinguts. Un dels punts que es consideren més transcendents és el descobriment d'uns documents durant la inspecció del pis del carrer Don Ramón de la Cruz de Madrid. Es tracta d'uns papers que es guardaven dins una caixa forta i que estan relacionats amb la titularitat de l'immoble. En concret, es pensa que, en principi, aquests escrits són "molt importants" per arribar a demostrar que l'habitatge no és propietat de Bartolomé Reus (expresident del Gesa), com figura des del 2005 a l'escriptura pública, sinó del matrimoni Matas-Areal. D'altra banda, a l'interior de la mateixa caixa forta hi havia també diferents rellotges de polsera de gran valor econòmic.

L'escorcoll fou dut a terme per tres guàrdies civils de Palma, que treballen en les diligències per esclarir la procedència del patrimoni de Matas. Els agents es varen desplaçar de Palma a Madrid divendres dematí, la perquisició s'inicià poc després de les nou i mitja del matí i es va donar per finalitzada devers les dotze del migdia. En el pis hi era present un fill de Matas i també es pogué constatar que té llogat servei domèstic permanent. Respecte de la resta de l'habitatge, es va certificar allò que ja se sabia sobre la qualitat dels materials i del mobiliari, com també l'existència de dues escultures. A més, cridà l'atenció dels guàrdies civils el fet que es trobaren unes cinquanta bosses de mà de les millors firmes internacionals. Es calcula que cadascuna podria costar un mínim de 1.500 euros.

Hores després, s'emprengué la inspecció del palau del carrer Sant Feliu de Palma. Es va comprovar que és una casa de molt de luxe. Per exemple, tot el sòl és de tarima flotant d'una fusta de molt bona qualitat i d'alt preu.
També s'hi va trobar una làmpada de peu, que fou adquirida en el Museu d'Art Contemporani de Nova York i que és valorada en sis mil euros. A l'habitatge hi ha quatre banys. Un d'aquests inclou una banyera folrada de pedra viva i un altre té unes peces de marbre d'un preu força elevat. Dins el celler es comptaren unes 500 botelles de vi, 50 de les quals són de la marca Vega Sicilia.

Estores

Una altra cosa que va cridar molt l'atenció fou que les estores que hi ha en el palau costen dotze mil euros. Entre els integrants de la comissió judicial hi havia interès per localitzar una caixa forta que, finalment, no va aparèixer. Sí que hi trobaren una sèrie de factures, llistes de proveïdors, el certificat d'autenticitat d'un quadre i un document pel qual Jaume Matas avala la seva mare en la hipoteca per la compra del pis de la Colònia de Sant Jordi. Així mateix, als membres de la comissió judicial els van sorprendre els quasi sis metres d'altura de la sala principal i una escala de vidre i acer inoxidable que comunica la sala amb una gran biblioteca.

Notícies relacionades

Una carta enviada a Fiscalia diu que la comissió per Son Espases fou de 12 milions

En una de les cartes que s'enviaren a la Fiscalia de Balears, arran que el fiscal general de l'Estat no autoritzàs que es continuàs amb la investigació sobre el patrimoni de Matas, es diu que la comissió que es pactà per a la construcció de l'hospital de Son Espases fou de dotze milions d'euros. Les missives es remeteren al fiscal superior, Bartomeu Barceló, i a la Fiscalia Anticorrupció de Balears. Totes estan incloses en l'ampli sumari pel cas del Palma Arena que incoa el jutge Castro. En concret, la que parla de les comissions diu textualment en un dels paràgrafs: "Hem constatat per dues fonts diferents que la comissió pactada per l'hospital de Son Espases fou de 12 milions d'euros, una xifra que superà els sis milions que s'havien pactat amb OHL.

Ens ha arribat informació d'una font fidedigna de la propietat d'ACS, en el sentit que aquesta quantitat s'ha pagat amb locals i oficines a l'estat de Florida (als EUA), immobles de promocions que fan allà el grup ACS i empreses del seu principal accionista". En l'escrit s'assegura que qui la subscriu és "un grup de militants del PP". En un altre dels paràgrafs, referint-se a Jaume Matas, es diu: "Sabem que es quedà, per al seu propi lucre, amb la Conselleria d'Obres Públiques, la de Mabel Cabrer, i que amb l'excusa del finançament del partit organitzà una trama per a la gestió de comissions, fent vestits a mida amb les adjudicacions de les obres". Així mateix, hi afegeix: "Matas va organitzar una trama per a la gestió de comissions. Això és conegut per la cúpula del PP de Balears i per nombrosos militants. Òbviament, els que pagaven aquestes quantitats a Matas no es delataran... Les importants creim que es gestionaven directament mitjançant el seu cunyat i gerent del PP, i s'han cobrat a l'estranger". En la carta, que es remet a Tomeu Barceló, s'escriu sobre Jaume Matas que "ha destrossat el partit...".

Matas sent "trencada" la seva intimitat

L'expresident del Govern Jaume Matas va declarar ahir que, a causa dels escorcolls de divendres a casa dels seus fills a Madrid i al seu domicili de Palma, sent "trencada" la seva "intimitat" i sobretot la dels seus familiars, "que són aliens totalment a les qüestions investigades". Mitjançant una concisa carta tramesa a través del seu advocat, Rafael Perera, l'expresident expressà, d'altra banda, que lamenta que, com que no se li ha permès fins ara prestar declaració judicial, "no s'han pogut evitar o, com a mínim, simplificar les esmentades diligències judicials".
Unes hores abans que es conegués l'escrit, el misser Rafael Perera declarà que l'exmandatari "podrà explicar-ho tot", amb referència al resultat dels escorcolls fets a Palma i a Madrid. Perera hi afegí que tant ell com Matas "esperàvem els escorcolls, en ser un tràmit normal quan s'investiga el patrimoni d'algú". L'advocat va demanar al jutge que es respectàs la intimitat de la llar a l'hora de treure a llum les fotos que es fessin. Matas, la seva dona i el seu cunyat Fernando Areal declararan com a imputats el 23 de març. També s'ha citat Bartolomé Reus, propietari oficial del pis de Madrid.