TW
0

El Govern entén que el "nivell d'imputacions" contra càrrecs públics i institucionals que s'ha assolit a les Balears suposa una "preocupació política de primera magnitud" i admet així que, d'aquesta manera, "es fa molt difícil governar, amb tant d'enrenou" al voltant de l'acció de l'Executiu.

Ara bé, tot i això, el Govern no canvia per res la seva posició respecte de les responsabilitats que s'han d'exigir arran de la situació actual. El discurs, si un cas, ha passat a ser encara més prudent després de la imputació de la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, en el cas Can Domenge i de les noves accions judicials contra Unió Mallorquina (UM) pel cas Son Oms.

"Estar imputat no implica tenir responsabilitats més enllà en aquest casos", afirmà ahir la portaveu socialista, Joana Barceló. "En cap cas no es pot trobar normal que s'imputi cap polític -afegí-, perquè una imputació sempre és un problema, però ara mateix es tracta d'una garantia processal per a l'afectat. Quan es passi més enllà, ja ho veurem".

Barceló no volgué valorar la represa de la tensió dins el Pacte per aquesta qüestió, especialment pel malestar dins el Bloc, que exigeix una reacció d'UM o, en darrer extrem, del PSOE, i es refugià en el caràcter institucional, no de partits, amb el qual s'ha de pronunciar el conjunt del Govern. "Els partits polítics tenen altres espais per pronunciar-se", manifestà.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, la portaveu tampoc no valorà el possible càstig ciutadà al canvi de discurs de les formacions del Pacte, que en la darrera legislatura exigiren responsabilitats en forma de dimissió a càrrecs del PP implicats en presumptes casos de corrupció, encara que no hi hagués cap imputació judicial contra ells. "El Govern té l'obligació de ser prudent i respectuós, perquè té la responsabilitat de garantir la governabilitat", es limità a contestar.

Això sí, Barceló no dubtà a afirmar que l'Executiu actual "paga un cost molt alt per la gestió de la legislatura passada". "Aquest cost és ben elevat, tant per les dificultats econòmiques que hem heretat com per les dificultats polítiques que hi ha actualment", sentencià, en relació amb les contínues investigacions per presumptes casos de corrupció durant la gestió anterior. Al mateix temps, però, va defensar l'actual gestió d'UM en els diferents executius del Pacte a les institucions principals de les Illes. "Aquests governs treballen bé, amb transparència i amb la voluntat de fer-ho bé i de complir les normes", va asseverar.

Tot i la manca de reacció davant les imputacions, que a hores d'ara afecten ja la presidenta del Parlament, el president del Consell d'Eivissa, el conseller de Turisme del Govern i sis diputats autonòmics, a més de tots els consellers insulars d'UM, inclòs el president del partit, l'Executiu s'esforça a reiterar que és conscient del problema i que això el preocupa, perquè propicia "un distanciament entre els polítics i els ciutadans" i es genera "un clima de desconfiança".

De moment, el Govern no té cap altre discurs, si es considera que el president, Francesc Antich, no mostra gens de voluntat de prendre cap decisió respecte d'Unió Mallorquina (UM) i sobre la necessitat d'exigir-li responsabilitats polítiques per la seva situació. L'avançament electoral també sembla descartat, de manera que només un desmarcament clar del Bloc, amenaçant amb una sortida del Pacte, faria canviar l'statu quo.