Ahir es realitzaren centenars de proves ràpides del VIH. | GABY VILA

TW
0

El desconeixement s'escampa per la societat. Per què una de cada tres persones infectades pel virus del VIH no n'és conscient? Evidentment, un diagnòstic precoç és clau a l'hora de començar a combatre la sida farmacològicament. Això no obstant, destapa, per sobre de tot, un fet de tremenda gravetat: la societat ha abaixat la guàrdia en la lluita contra aquesta infecció. Aquesta és la dura fotografia que ahir mostraren els col·lectius contra la sida, coincidint amb el Dia internacional de la prova del VIH. Col·lectius com ALAS i Ben Amics instal·laren ahir un envelat a la plaça de la Porta Pintada amb l'objectiu de realitzar proves ràpides del virus VIH. Actualment, aquesta anàlisi ofereix resultats en poc més d'un quart d'hora, en base a una punció digital que permet conèixer si l'usuari ha desenvolupat anticossos del VIH.

ALAS, col·lectiu en la lluita contra la sida, fa un any que realitza aquestes pràctiques. I una de les conclusions és que la majoria de positius corresponen a homes gais i bisexuals. Miguel Àngel Camacho, coordinador de salut i de VIH de Ben Amics, creu que el col·lectiu LGTB "ha deixat de parar esment envers la sida". I és que sida i gais mantenen una dura batalla des de l'aparició del virus. "Històricament, es pensava que la sida només era cosa del col·lectiu LGTB". Alguna cosa hauran fet, pensaven els conservadors de llavors. Després s'amplià a les persones amb problemes de drogoaddicció. Als Estats Units, fins i tot, es parlava de tres grups de risc sota denominació de les tres h: homosexuals, heroïnòmans i haitians (vinculats a la pobresa i la prostitució).

Tanmateix, les infeccions del VIH per transfusions sanguínies a hospitals o el cas dels hemofílics obrí els ulls a la classe mèdica, assumint que el virus era un risc per a qualsevol membre de la societat. Així idò, caigué el mite dels grups de risc, per començar a parlar de "pràctiques de risc". Alhora, la comunitat homosexual es mobilitza com una pinya a l'àmbit internacional. Les campanyes de sensibilització (posa-te'l, posa-l'hi) actuen eficaçment. I les ràtios d'infeccions a la comunitat davallen amb èxit, fins al punt que, en les darreries dels anys 90, el nombre de nous malalts a l'Estat espanyol és major entre heterosexuals que entre els homosexuals. Això no obstant, l'onada regressiva s'ha aturat. La comunitat LGTB torna a augmentar els casos. Segons Camacho, "com que el tractament farmacològic funciona, ja no veiem malalts pel carrer absolutament demacrats". I llavors sembla que la malaltia no existeix.

La sida ja no es tan perceptible... i s'associa als anys 80. Greu errada. "Però què hem de fer? Campanyes per escampar la por entre la gent? No podem...". I continua amb la reflexió, pròpia de qui dedica les seves hores a la prevenció sexual: "Tampoc no podem posar-nos a l'entrada de les habitacions fosques de les discoteques, i ficar el condó a tothom que hi entri...". I és que, de vegades, la seva feina sembla desesperant. "Ara hem d'apostar pel missatge positiu: tenir cura de la pròpia salut és estimar-se", reflexiona Camacho. Si bé no existeixen grups de risc, sí que hi ha pràctiques perilloses. No utilitzar el preservatiu és la més clara. I de fet, és la principal causa de contagi.

Però el sexe oral també engendra perill. "La gent no vol fer una llepada amb preservatiu", comenta Camacho, "però l'interior de la boca pot tenir microferides per les quals s'absorbeixi el líquid preseminal o el semen". No hi ha respostes clares amb el sexe oral, però se sap que són les penetracions (especialment l'anal, tot i que també la vaginal) les que entranyen més risc. Per contra, la membre d'ALAS Apol·lònia Socies insisteix en la passivitat dels heterosexuals. "Van per la vida com sí això no els incumbís", critica irada. També constata un desconeixement especial entre les dones. "Ara en vénen més a fer-se la prova i tenen les mateixes possibilitats de contreure el VIH que qualsevol!". Aquest virus no entén de sentiments i encara hi ha milers de persones que, tot i ser-ne portadors, no ho saben.