TW
0

El diputat del Grup Mixt, Bartomeu Vicens, l'exsecretari general de UM, Damià Nicolau, i l'antic comptable del primer, Tomàs Martín, s'asseuran el 9 i 10 de desembre en el banc dels acusats per ser jutjats per la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), acusats dels delictes de prevaricació i malversació de fons públics pel pagament de 12.020 euros procedents del Consell de Mallorca per un informe plagiat sobre el solar.

En concret, es tracta d'una peça separada del cas Son Oms en què la Fiscalia Anticorrupció sol·licita en el seu escrit d'acusació les penes de presó de 4 anys i sis mesos per a Bartomeu Vicens i de 3 anys i 2 mesos per a Damià Nicolau per sengles delictes de malversació de cabals públics i prevaricació administrativa, en el marc d'una peça separada del cas, relativa al suposat pagament per part de Vicens de 12.020 euros de fons públics al seu comptable a canvi d'un informe plagiat d'internet.

La Fiscalia sol·licita nou mesos de privació de llibertat per a Martín, per a qui concorren les atenuants de reparació del dany produït i confessió dels fets. En concret, el tribunal que jutjarà als tres acusats estarà compost pel president de la Sala, Antonio Terrasa, i els magistrats Francisco Javier Muñoz i Felisa Vidal.

En concret, l'escrit de l'acusació pública relata que a començament de 2007, quan Vicens ocupava el càrrec de conseller executiu de Territori del Consell, va decidir beneficiar «de manera arbitrària» amb fons públics al seu comptable particular, Tomás Martín, a qui «volia afavorir pels serveis i col·laboracions prestades i com a mitjà per mantenir la seva fidelitat», pel que va portar a terme les gestions necessàries perquè es creés un expedient de contractació per uns serveis «innecessaris per a l'administració i que no comportaven treball per al seu amic ni cap utilitat» per a la institució que els pagava.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, Nicolau, que llavors era director insular de Territori, ha estat convençut per Vicens perquè emetés els informes pertinents sobre la necessitat d'aquest treball a fi de donar «una cobertura jurídica» a la contractació i pogués superar els controls administratius, prestant-se a això dictant resolucions i informes dirigits a efectuar l'expedient de contractació per valor de 12.020 euros.

Així les coses, el comptable, malgrat comunicar que no tenia coneixements ni preparació per a l'esmentat estudi, ha fet el treball mitjançant la còpia i selecció de diverses fonts d'informació pública que la pròpia Conselleria li va facilitar. Segons la Fiscalia, Vicens va autoritzar la contractació arbitrària i va ordenar el pagament de la quantitat pressupostada «amb ple coneixement que el treball era inútil i innecessari i amb la convicció que a ell, personalment, li era més favorable congraciar-se amb Martín».

RECONEIXEMENT DELS FETS

Cal recordar que en la declaració efectuada el passat 26 de maig davant del jutge, Martín ha admès que Vicens li va encarregar fer un estudi sobre el valor del sòl Mallorca de de cara a l'elaboració de la Llei del Sòl, que li ha estat adjudicat per un total de 12.020 euros de l'erari públic.

Tal com va exposar en la seva compareixença, va accedir a la proposta després de «posar reticències» ja que «sóc economista i no dominava el tema», i va plagiar l'informe que li havia demanat, reconeixent que havia extret el seu contingut i estadístiques de diverses pàgines web i d'altres informes  que «ja existien». Un extrem que, tot i això, va negar Vicens durant la compareixença que també va portar a terme, on ha afirmat que l'elaboració de l'informe no corresponia a un «plagi» d'informes anteriors.