Bartomeu Llinàs, devora la seva predecesora, Bàrbara Galmés. | Pilar Costa

TW
0

Satisfets i esperançats. Així s'han mostrat els principals òrgans representatius del professorat a les Illes Balears davant el canvi al capdavant de la conseller ia d'Educació i Cultura. Malgrat la valoració positiva general que hi ha sobre aquesta modificació, els sindicats continuen demanant inversions, tot i l'actual conjuntura econòmica: "L'educació ha de ser una prioritat per al Govern", explica M. Antònia Font (STEI-i). "No s'entén com així a Palma hi ha col·legis públics en què ni tan sols es poden tancar les finestres de tant de rovell que hi ha", denuncia Ismael Alonso (USO), que igual que Miquel Àngel Molina (CCOO) coincideix a destacar que una de les principals tasques de Llinàs ha de ser "continuar invertint, sobretot en tot allò referent a les infraestructures".

Canvi positiu

"Llinàs ho té cru davant aquest panorama", diu Molina. "Al nou conseller li esperen dos anys molt durs, perquè s'haurà d'enfrontar amb una infinitat de promeses pendents de Galmés i una situació econòmica desfavorable".
Pel que fa al canvi, gairebé tots aquests òrgans reben Llinàs amb il·lusió i, sobretot, bones expectatives. La Confederació d'associacións de pares i mares d'alumnes de les Illes Balears (COAPA) destaca una de les avantatges que implica l'entrada del nou conseller: "Pensem que el seu pes polític dins el Govern li permetrà aconseguir més recursos per al nostra sistema educatiu, recursos que són imprescindibles si vol donar l'impuls que tant necessita la nostra Educació". Miquel Batle, (ECIB), per altra banda, es mostra més prudent: "Ens preocupa un canvi a aquestes altures de legislatura.

Si només és un canvi de conseller, encara..., però una gran renovació en les direccions generals d'Educació podria afectar perillosament el sistema educatiu". Malgrat s'ha valorat, en àmbits generals, l'esforç de Bàrbara Galmés al capdavant de la Conselleria, queden moltes crítiques i retrets. "Aquests dos anys, Galmés ha anat tapant forats per deixar-ne a altres llocs. Ha improvisat massa", afirma Aina Aguiló (ANPE). Per part sevat, Miquel Àngel Molina explica que aquests darrers dos anys han estat marcats per "grans fracasos i pocs avanços": "Però, la seva tasca ha estat condicionada per aquesta situació econòmica negativa". L'STEI-i, més contundent, ha qualificat de "deficient" la feina de Galmés al capdavant de la Conselleria.

El gran repte de Llinàs

Donar una resposta immediata i urgent a les necessitats dels centres, tal com afirma Pere Mulet (ADIPMA), serà el gran repte del nou conseller d'Educació. A la demanda de majors inversions en infraestructures i recursos s'hi afegeix la d'un major compromís: "Li demanam que formi un equip sòlid de gent seriosa i que no s'espanti davant una tasca complexa com la que li espera al timó de la Conselleria", apunta Aguiló. Una altra de les peticions a Llinàs és la disminució de les ràtios d'alumnat: "És fonamental disminuir-la per aconseguir una millor distribució i evitar així grans concentracions d'alumnes dins una mateixa aula", diu Molina.

Per part seva, Mulet (ADIPMA) demanà a Llinàs "una cura especial i una major atenció" per als centres infantils i de primària, a part de solucionar-ne les mancances de personal "incorporant-hi un major nombre de personal administratiu". Els representants del professorat a les Illes han parlat, i donen un vot de confiança a Bartomeu Llinàs. "Basta repasar-ne la trajectòria per veure que és una persona que coneix de prop el funcionament del sistema educatiu i els seus problemes", sentencià Ismael Alonso.