Un pic més, els cursos de català del Consorci per al foment de la llengua catalana i la projecció exterior de la cultura de les Illes Balears (Cofuc) han batut rècord de matriculats. Les matriculacions per a aquesta convocatòria d'octubre-febrer estan obertes fins divendres 18, però a hores d'ara ja es pot assegurar que hi haurà més alumnes que en les edicions passades. La novetat d'enguany és que els interessats poden inscriure-s'hi a través de la pàgina web de l'organisme, que depèn de la Conselleria d'Educació i Cultura. A final de la setmana passada, entre les matrícules fetes presencialment a Palma i les inscripcions d'internet, els alumnes sumaven ja gairebé 2.000. Falta comptar encara els d'altres municipis, i manca encara una setmana perquè s'acabi el termini. "És molt probable que se superin els 3.200 matriculats de la darrera convocatòria", assegura Jaume Payeras, gerent de l'entitat, qui continua: "A Palma hem rebut tantes sol·licituds que hem hagut de contactar amb nous centres per oferir encara més cursos dels cent prevists".
Els cursos cobreixen necessitats ben diferents, totes lligades a l'ús del català. La dirigida al públic general cobreix els quatre nivells: inicial (A), elemental (B), mitjà (C) i superior (D). A part, se'n fan d'especialitzats per a professionals sanitaris, en què s'estudia el llenguatge mèdic en català. També n'hi ha per a estrangers amb coneixements nuls o molt escassos de la llengua catalana. Per a qui no pugui assistir-hi regularment, se n'han previst a distància. El Cofuc té una oferta molt àmplia i diversa, que renova constantment amb nous projectes. Per al futur està previst, entre altres, fer cursos per al personal dels hospitals de Menorca i Eivissa i tallers lúdics en català per a infants de Palma, Calvià, Llucmajor, Alcúdia i Eivissa. Fins i tot s'intenta obrir un curs per aprendre català entre els agents de la Guàrdia Civil. El gerent del Cofuc explica que, "si bé encara no hi ha res de segur, s'han mostrat molt receptius a rebre les classes".
Els preus varien entre 20 i 30 euros. "Els cursos són subvencionats i els alumnes no paguen ni molt menys del que costen -explica Payeras-, però sí que han de pagar un mínim, per crear fidelitat i assistència entre l'alumnat".
La xifra de persones que volien aprendre català es disparà el febrer d'enguany, quan es triplicà la xifra d'alumnes de les convocatòries anteriors i s'arribà als 3.200. Llavors Payeras ho atribuí al fet que es començava a "percebre la utilitat del català a l'hora de trobar feina". Així, es manté la xifra elevada i s'incrementa lleugerament.
Si bé al principi el Cofuc es veié desbordat, perquè mancaven filòlegs de català per impartir tots els cursos, aquest cop s'ha obert la borsa de treball a tots els llicenciats amb nivell D a fi de cobrir totes les places. "Els cursos de nivell C i D sí que els reservam per als filòlegs -explica Payeras-, però els altres els poden impartir perfectament els llicenciats". Qui en vulgui més informació, pot entrar a la web www.cofuc.cat abans de divendres.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Em sembla fantàstic tot això de les xifres, i felicit l'orgnanisme. Però no ens tiram tantes de floretes, que molta d'aquesta gent ho fa per obligació. La dèria de la titulitis no fa cap bé, i encara menys al català. He fet feina de català amb adults i molts d'aquestos tenien el nivell B o el C de català i feien unes faltes molt grosses. Per no dir res de la seva competència oral, bastant pèssima. És clar que el que importa a hores d'ara és que la gent de fora xerri, com sigui, però que xerri. Ara bé, no a qualsevol preu. Perquè encara que no es pugui arribar a la perfecció, cosa d'altra banda inútil, caldria una mica més d'exigència. Molta de gent pot ocupar llocs de feina ben remunerats i amb certa responsabilitat gràcies a tenir, teòricament, aquestos nivells de català. Tanmateix, una cop aconseguit el nivell que els hi interessa, res de res. Els cursos que es realitzen al COFUC o altres institucions poden anar bé en determinats casos. Però gairebé mai són suficients per aprendre a xerrar i escriure bé en català, així com perquè la llengua catalana sigui emprada amb qualitat i per sempre. Trob que aquesta feina la fan molt millor les Escoles Oficials d'Idiomes, on els curs són bastant més seriosos, extensos i continuats, no encarats a aprovar un examen, sinó a fer un ús real, tant escrit com oral, de la llengua d'arribada: el català. Ara bé, cal dedicar-hi temps i voluntat, però és una bona inversió a mitjà i llarg termini. I a més a més, l'ensenyament del català es tracta des d'un punt de vista més normalitzat, quant a l'orentació i la metodologia, és a dir, com el de qualsevol llengua de la Unió Europea. I encara més, de retruc els alumnes en molts casos es presenten a les proves de la Junta Avaluadora i els aproven amb bastant solvència.
El català només desapareixerà el dia que els catalanoparlants el deixem de parlar, d'ensenyar, de defensar i d'estimar. per lo tant visca les noticies com aquesta, això representa un pas més per enfortir la nostra llengua i preservar-la. Crec que mi apuntaré a un curset d'aquests per perfeccionar el meu català, ja que quan jo anava a escola estava prohibit i encara faig moltes faltes d'ortografia.
Una molt bona notícia! Que segueixin en aquesta línia excel·lent i ascendent des de la Conselleria i des del COFUC. Això és fer país, això és estimar la nostra identitat, això és fer gran el nostre poble. Moltes felicitats.