Dolça Mulet, s'estrenà ahir en el càrrec de vicepresidenta del Consell. | Ferran Aguiló - Teresa Ayuga.

TW
0

El còmput total de la tarifa dels fems podria arribar a ser igual per als ciutadans. Així ho reconegué ahir la consellera insular de Medi Ambient, Cati Julve (UM), després que aquesta setmana comparegués amb la presidenta Francina Armengol per anunciar una davallada de la taxa de fems del 5% (de 140 euros per tona a 133) que aquesta darrera qualificà d'"històrica". Ahir, en el ple del Consell, Julve no parlà de rebaixa històrica, sinó de racionalització i defensà que en plena crisi no s'incrementa la pressió fiscal. El cas és que la rebaixa en la taxa anunciada, en realitat, es produeix a costa de fer pagar als ajuntaments -i al Govern- pel tractament dels fangs de depuració i, previsiblement, aquests ho arribaran a repercutir en els rebuts que cobren els ciutadans.
És per això que el PP va retreure ahir al Pacte la "manca d'esforç polític i pressupostari" en plena crisi i apuntà que si volguessin la rebaixa podria ser del 40%.

La proposta indignà Julve, qui la considerà "demagògica" i recordà els "costs injusts" que han de pagar tots els ciutadans de Mallorca via tarifa per compromisos subscrits en el passat amb l'Ajuntament de Palma. Entre aquests hi ha el d'haver fet un abocador de 12 milions per a EMAYA en uns terrenys de l'Ajuntament que costen al Consell 1,2 milions d'euros de lloguer cada any; els 300.000 euros anuals per controlar les gavines d'aquest abocador; els 10 milions anuals que ha de pagar per tirar-hi el fems; o els 100.000 euros anuals de manteniment i neteja dels carrers que duen a aquest abocador.

No més auditories

Per altra banda, el Pacte rebutjà una petició del PP per auditar tots els departaments del Consell d'aquest i de l'anterior mandat perquè dóna per bons els controls existents i creu que, en lloc de duplicar despeses, cal apostar ara per polítiques socials. El portaveu del PP, Jaume Font, instà Armengol a demostrar que té "les mans netes" en lloc d'obstaculitzar les auditories. Finalment, el Consell reconegué que no està negociant amb la promotora Sacresa per recuperar el solar de Can Domenge i que tampoc no ho fa el Govern.