Matas, aquest estiu a Mallorca. | N. RINCON

TW
0

El jutge que instrueix el cas Palma Arena, José Castro, acordà incorporar a la causa les investigacions sobre l'increment de patrimoni de l'expresident balear Jaume Matas. dBalears ja va informar ahir en la secció "No vagi per dit" que aquesta diligència era immediata. El magistrat del Jutjat d'Instrucció número 3 signà aquest dimecres una providència en què dóna per rebuda i inclosa en el procés la informació de l'Agència Tributària que fa referència als béns de Jaume Matas i de Fernando Areal, cunyat d'aquell i exgerent del PP balear. En el mateix document Castro sol·licita als fiscals Anticorrupció Joan Carrau i Pere Horrach les diligències que van dur a terme sobre l'excap balear. D'aquesta manera, la investigació apunta cada cop més cap a Matas.

S'ha de recordar que el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va rebutjar al començament de l'estiu la petició dels fiscals Anticorrupció de prorrogar les investigacions sobre la fortuna de Matas. La decisió era en mans del fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló. A més a més, l'escrit del magistrat José Castro indica que l'exsecretari general de la Conselleria de Turisme Javier Cases deixa d'estar imputat i passa a informar només com a testimoni. La seva declaració és manté per al pròxim 15 de setembre. El document assenyala també que ja s'ha rebut la documentació de la fundació Illesport relativa a la contractació de l'empresa de publicitat Nimbus. El cas Palma Arena investiga les presumptes irregularitats entorn de la construcció del velòdrom en la darrera legislatura, en què estan imputats excàrrecs del PP.

El palau, l'apartament a la Colònia i el pis de Madrid

Notícies relacionades

La investigació del patrimoni de Jaume Matas i la seva esposa Maria Teresa Areal no es limita a la compra de la planta noble del pis de Can Sales Menor, al carrer Sant Feliú de Palma, ni al seu equipament. Aquest habitatge ocupa tota la primera planta de l'edifici, amb una superfície construïda de 475 metres quadrats, i disposa d'una terrassa al darrera de 24 metres quadrats i d'un balcó. El matrimoni també té el dret exclusiu d'utilitzar el jardí de la zona posterior, de 60 metres. Abans del 2003 aquest immoble era propietat dels missioners del Sagrat Cor i es trobava en un estat de conservació lamentable, però aquell any va ser adquirit per la societat Nova Lebritja SA, administrada per l'arquitecte italià Giuseppe Violante i l'advocada mallorquina Teresa Castella. La transacció es tancà en 1,6 milions d'euros finançats per la Caixa d'Arquitectes.

El setembre del 2006 Matas va vendre el seu xalet adossat de Cas Català (233 metres quadrats construïts) per 840.000 euros a Jaume Buxó, director de màrqueting del Grup Barceló, on Matas aniria a treballar després. El preu que en va pagar Buxó en aquell moment era fora del mercat per la part alta. Matas i la seva dona escripturaren a nom seu la planta noble de Can Salas Menor el novembre del 2006. El preu que abonaren fou de 950.000 euros. Sobre aquesta part de la finca, Nova Lebritja hi tenia una hipoteca de 800.000 euros. Els nous propietaris se'n subroguen 600.000 euros. Se suposa que la compra era per l'edifici en estat semiruïnós i no rehabilitat.

Giuseppe Violante era un professional desconegut a Mallorca, però fou promocionat en molt poc temps. El juliol del 2005 va ser premiat per l'Ajuntament de Palma (PP) pel seu treball Traces de Ciutat, un projecte per a la Soledat, i l'octubre guanyà el concurs d'idees per al futur edifici annex a l'institut Josep Maria Quadrado a Palma. Així mateix, elaborà un pla per a Can Domenge encarregat per Cort. Ja el maig del 2007 els socialistes feren pública la seva sospita que Matas beneficiava aquest arquitecte italià. La societat immobiliària Nova Lebritja es va dissoldre el 12 de desembre de l'any 2007 sense guanys ni pèrdues. Com pagà Matas la rehabilitació i el moblament de la casa és un misteri. dBalears va publicar mesos enrere que un empresari testificà que havia cobrat en negre unes feines que realitzà per a un dissenyador.

A la Colònia de Sant Jordi

Tradicionalment, Matas estiuejava a la Colònia de Sant Jordi. Allà la seva mare és propietària d'un apartament, però se sospita que l'expresident en té un altre que fins ara no ha utilitzat i que tampoc no ha escripturat.
Fa uns mesos, la Guàrdia Civil confiscà de l'Ajuntament de ses Salines expedients relatius a la modificació de les Normes Subsidiàries que permeteren la construcció d'un edifici de superluxe a primera línia de mar. Els terrenys d'aquesta actuació pertanyen als mateixos propietaris que vengueren els solars per a la creació del Centre d'Interpretació de Cabrera, una iniciativa de Matas quan era ministre. El pressupost del centre es duplicà, encara que l'arxipèlag només sigui visible des del terrat. De fet, sorprenentment, aquest edifici públic es troba situat a segona línia de mar, darrere dels apartaments en què se sospita que Matas té interessos.

Casa a Madrid

Anticorrupció també ha investigat la possibilitat que l'expresident sigui el propietari -encara que no el titular- d'un pis de luxe al carrer Ramón de la Cruz en el barri de Salamanca de Madrid. Matas ha afirmat diverses vegades que aquest immoble, situat a la quarta planta i que ocupa la superfície de dos pisos, és propietat de Bartomeu Reus, president de Gesa, el qual pagaria 2.500 euros de lloguer cada mes. El passat mes de gener, Matas es defensà en una carta al diari El País del seu suposat enriquiment il·lícit. L'expresident hi al·legava que "el pis és antic i d'uns 450 metres". 

També explicava que "el valor escripturat de la casa està per sobre de la mitjana de la zona" i assegurava que "en l'època final de la meva etapa a Madrid amb la meva família llogàrem un pis al preu del mercat...".