Centenars de persones passen gana a Mallorca. Així ho ha constatat Mallorca Sense Fam, una associació nascuda amb l'objectiu de donar suport a altres entitats en la lluita contra la gana a casa nostra. Durant la presentació pública de l'entitat ahir, el president, Bernat Vicens, assegurà que "Mallorca viu una autèntica situació d'emergència social per la fam, encara que alguns no vulguin creure que això passa al primer món". Des de l'entitat s'afirmà que la crítica situació econòmica ha portat centenars de persones a un estat de desesperació. Entre aquestes hi ha molts immigrants a qui no s'han renovat els contractes temporals, però també molts mallorquins d'origen "que potser fins fa poc tenien uns ingressos econòmics però que ara es troben sense feina, sense recursos i amb responsabilitats familiars", indicà Bernat Vicens, president de l'associació. De fet, des de l'entitat s'assenyalà que s'ha passat d'atendre persones amb un perfil d'exclusió greu a atendre usuaris que no fan part del circuit de la marginació. El nombre d'afectats es podria incrementar amb la fi de la temporada turística, segons les previsions que fan. "El problema és que no sabem quant de temps es pot allargar aquesta situació", puntualitzà Catalina Aguiló, secretària de l'entitat.
Serveis socials al límit
La mala conjuntura econòmica i l'increment de les llistes de l'atur han tingut com a conseqüència que la demanda d'usuaris dels menjadors socials s'hagi multiplicat per dos o per tres depenent dels casos. Davant aquesta realitat, els impulsors de Mallorca Sense Fam han optat per erigir-se com una xarxa de suport a les associacions que treballen directament amb els sectors més desfavorits de la societat mallorquina. Així, una de les tasques que prioritzarà serà aconseguir els recursos alimentaris i econòmics, a més de voluntariat, per fer costat als menjadors públics i centres assistencials per a persones sense recursos. La seva feina serà la de fer d'intermediaris entre aquests centres de la xarxa d'ajut social i els donants. "No només parlam de grans empreses, sinó també de particulars. Tota l'ajuda és necessària", concretà Vicens.
En aquest sentit, un dels impulsors de l'entitat, Llorenç Tous, digué que ja han rebut més de 2.000 quilos de menjar procedents de donacions. Mallorca Sense Fam disposarà d'un magatzem al número 9 del carrer de Vinyet de Palma, a la barriada de Son Espanyolet. De moment, ja ha aconseguit les promeses de col·laboració empresarial, entre les quals la de la Federació d'Hostaleria, que s'hauria compromès a donar els sobrants de menjar existents al final de la temporada turística.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hi ha molt de menjar que es llença, als supermercats o hipermercats, caixes un poc obertes, o aliments a punt de caducar, si mires els seus contenedors al vespre quan tanquen i tiren molta cosa que es pot aprofitar, hi han persones que ja ho saben i esperen en es carrer fins que ho tiren i llavors remenen dins dels contenedors per veure que troben. Seria millor que els hi donguessin abans de tirar-ho. o que ho duguessin algun centre de caritat.