TW
0

Sorpresa a Madrid: el Consell Fiscal ha mostrat a Cándido Conde-Pumpido la seva oposició que la investigació sobre el patrimoni de Jaume Matas canviï de mans. El dictamen del Consell no és vinculant, perquè el fiscal general en té la darrera paraula, però suposa un cop baix per al mateix Conde-Cumpido, que ordenà aturar la investigació, i per al fiscal superior de les Balears, Bartomeu Barceló, que llevà de les mans als anticorrupció les diligències per conèixer el fons del cas i, segons tots els analistes, amb la previsible intenció d'arxivar-les.

La Fiscalia General va emetre ahir un comunciat sobre els acords i les deliberacions del seu consell. El punt tercer de quatre diu textualment: "Respecte de la discrepància dels fiscals amb el decret d'avocació del fiscal superior en les diligències núm. 152/2008 de la Fiscalia de les Balears, la majoria dels vocals del Consell Fiscal s'han mostrat contraris a l'esmentada avocació per part del fiscal superior. El fiscal general, a la vista de les deliberacions, ha informat que estudiarà en profunditat les diferentes opinions jurídiques que s'han expressat i comunicarà als vocals la seva decisió respecte d'aquesta qüestió en els pròxims dies".

Escenaris possibles

Ara s'obren dos escenaris. Un, que el fiscal general mantingui les diligències en mans de Bartomeu Barceló ("l'avocació") i que aquest prengui la decisió que cregui oportuna; l'altre, i possible per la lectura del comunicat, és que Conde-Pumpido torni el cas als fiscals Anticorrupció Juan Carrau i Pedro Horrach, els quals ja tenen decidit redactar una querella criminal contra l'expresident del Govern balear per uns delictes relacionats amb l'enriquiment il·lícit.

Conde-Pumpido posà el cas en coneixement del Consell quan els fiscals Anticorrupció al·legaren contra l'avocació de Barceló després del ja sorprenent curtcircuit fet pel mateix fiscal general de l'Estat.

El Consell és un organisme que assisteix el fiscal general en les seves funcions i que es reuneix una vegada cada mes. Està integrat per dotze titulars.

Reaccions

El portaveu parlamentari del PSIB, Antonio Diéguez, valorà "molt positivament" el fet que la majoria dels vocals s'hagi mostrat contrari a l'avocació, perquè pot suposar un "canvi fonamental. Demostra que no queda tan clara la transparència del patrimoni d'aquest expresident".

Pel diputat del PSM Antoni Alorda, el dictamen dóna "tranquil·litat" perquè deixa clar als ciutadans que "hi ha garanties de defensa" i confirma "que hi ha indicis que fan replantejar una nova consideració de la denúncia".

Francesc Fiol, portaveu parlamenatri del PP, considera que "el fiscal general ja s'hi havia pronunciat molt clarament quan no atorgà la pròrroga perquè després d'investigar la vida i miracles de Matas i la seva família durant sis mesos no s'havia trobat res. Per això, allò raonable és que no es reprenguin les investigacions".

Com ja advertí la portaveu Catalina Julve el passat dia 3 en relació a aquest mateix cas, "UM no discutirà si les decisions del fiscal general són correctes o no", raó per la qual ahir ja no foren consultats.

"El comunicat està mal expressat"

El fiscal superior de les Balears, Bartomeu Barceló, es mostrà ahir sorprès pel comunicat de l'oficina de premsa del Ministeri Públic perquè "està mal expressat, indueix a l'error i a treure punta a una qüestió que és d'ordre intern. M'he queixat i he demanat al cap de premsa, que és qui ha redactat el comunicat, que rectifiqui". Per Barceló, "el Consell va fer ahir un tràmit, no va discutir ni va votar res, ni tampoc va entrar en el fons de la qüestió".

En aquest sentit, recordà que ell procedí a l'avocació per conèixer les diligències després que Conde-Pumpido aturàs la investigació i que no ha pres cap decisió d'arxivar-les o d'anar al jutjat. També explicà que ell continuarà al capdavant de les diligències com a fiscal superior que és.