TW
0

La sanitat pública de les Illes Balears està preparada per afrontar l'evolució de la grip A. Així ho manté el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, qui assegura que les Illes Balears disposen ara mateix de tractaments suficients per atendre 186.000 ciutadans. "Estam preparats i encara ens prepararem més", afirma el conseller a la vegada que sol·licita "tranquil·litat" a la ciutadania.

En aquest sentit, Thomàs recorda "l'experiència acumulada i interioritzada en els serveis de salut" gràcies a la grip normal, la qual cosa "és de gran utilitat". "I allò més important és que tenim molt bons professionals", afegeix.

Thomàs apunta, així, els plans de contingència que la Conselleria de Salut i Consum ha impulsat no només als centres sanitaris, sinó també a les empreses i per a la població en general. "L'objectiu principal és disminuir l'impacte del possible efecte que tingui l'epidèmia. En el cim de l'epidèmia, podem arribar a tenir un 30% de la població afectada", diu el conseller de Salut.

Epidèmia global

Notícies relacionades

Malgrat això, Thomàs assenyala que la grip A "no sabem amb quina intensitat afectarà ni quanta gent". Reconeix, però, que que el virus circula amb facilitat. "Estam davant la primera epidèmia globalitzada per l'enorme mobilitat geogràfica de la població mundial", assegura. Ara bé, no sembla que afecti tothom per igual. "De moment, als majors de 65 anys no pareix que els toqui gaire", afirma Thomàs. I és que el contingent principal de malalts es troba en la gent d'entre 20 i 50 anys.

El responsable autonòmic de la salut pública apunta que només en algunes ocasions el comportament de la grip A és agressiu. "El 95% dels casos registrats fins ara són lleus i només produeix febre, mal d'ossos durant tres dies i poca cosa més", manté.

"No sabem per què Mabel no s'identificà a l'hospital"

Vicenç Thomàs reconeix que el moment més dur fou la mort de Mabel Innocent, la dona nigeriana de 33 anys que finà a causa de la grip A. El conseller de Salut i Consum explica com es visqueren els fets: "Va ser un moment dur per a tothom. La mort d'una persona sempre és un moment dur. No descobrírem que Mabel Innocent havia acudit a l'hospital amb una documentació que no era la seva fins que morí; llavors els seus amics ens ho comentaren. La veritat és que haguérem d'acudir als jutjats i demanar la intervenció de la Policia judicial per esbrinar-ne la identitat".

I afegeix que "no sabem per què Mabel Innocent acudí a l'hospital amb una documentació que no era la seva. En aquells moments intentàrem donar tota la informació que teníem". En aquest sentit, Thomàs defensa la política informativa del seu departament: "Estam informant, amb la màxima transparència i sensibilitat, d'un problema de salut pública que ens preocupa a tots".